Egyetemet végzett rabszolga vagyok

Kérek minden kedves olvasót, hogy kattintson át Álláshirdetés-analízis című bejegyzésünkre és tessék szavazni is!

Kedves MT Blog és Erynnis!

Még a próbaidőn belül vagyok, jónevű multinál, lapkiadásról van szó. Próbaidő alatt 150 nettó érkezik a számlámra, majd - főként a cafeteriának köszönhetően - közel 200-ra módosul a kép. Én több éves releváns szakmai tapasztalattal rendelkező, egyetemet végzett, három nyelvvizsgás rabszolga vagyok, határozatlan idejű szerződéssel, elvileg 8 órás főállásban. (Persze, mint tudjuk, a sajtóban a felsorolt paraméterek egyike sem oszt-szoroz, nem kérnek papírokat, de jelenléti ívet se adsz le a hónap végén.) Munkaügyben és médiagörénységben jártas arcok kommentjei és tanácsai boldoggá tennének, hátha van fény az alagút végén, mert most eléggé a padlón vagyok.

A hét übergáz fejleménye: múlt héten eldöntötték odafönt, hogy megszűnik az ún. céges jutalom. Márpedig a más, házon belüli lapokhoz írt cikkekért járó honort nem lehet alkalmazott számára kiszámlázni, csak "jutalom" címszó alatt osztható ki. Magyarul: leadtam még februárban – amikor se a mostani munkámnak, se az említett döntésnek előszele se volt – nyolc cikket két házon belüli lapnak, darabonként tizenötezer forintos áron. A nyolcszor tizenötezer forintot most a tervek szerint mégse kapom meg, mert közben – ha nem is az említett két lapnál – de házon belül kezdtem dolgozni, majd röviddel ezután a jutalmat - még ha a valóságban nem is jutalom, hanem honor - megvonták mindenkitől.

Nem elsősorban a nyolcszor tizenötezer forintért fáj, aminek megvonására a cikkek leadásakor és megjelenésekor sem figyelmeztettek, hanem a jövő miatt parázgatok. Tudniillik, a szerződés aláírása előtt világosan tisztáztuk a HR-munkatárssal, hogy külsős pozíciómat a jövőben is megtartom, ennek jogi és technikai akadálya nincs, csak ezentúl nem számlára, hanem a fizetéssel együtt, „jutalom”-ként elszámolva kapom meg a cikkekért járó honort. Ennek a tisztázására azért volt szükség, mert a havi nettó bér és a tíz cikkért járó honor nagyságrendileg kereken és pontosan ugyanannyi, ergó nem is rejtettem véka alá, hogy önmagában véve az előbbiért nem írom alá a szerződést.

Nem vagyok különösebben anyagias típus, de azért balek se óhajtok lenni közel 30 évesen, azért nem teljesen alulkvalifikáltan és tapasztalatmentesen: megvan már az a kapcsolati tőke cégen belül és kívül is, hogy külsős melókból is össze tudok hozni havi 150-et, és ha erre nincs jogi keret belsősként, akkor nem fogok napi 12 órát – including hétvége – lehúzni a gyenge bérért úgy, hogy közben házon belüli extra munkára felhatalmazásom nincs, egyéb külsős projekteken pörögni meg időm nem marad (a konkurenciához pedig a szerződésben foglaltak miatt nem fordulhatok – meg egyébként is van némi erkölcsi érzékem). Ebben az esetben jobban megéri a külsős pozíciót megtartani, mert havi 5-5 cikkel pont annyit keresek, mint egy hónapban azért, hogy napi 10 cikket írtam, és hétvégére 3-at, ráadásul marad időm más, függőben lévő külsős melókra is, és nem kell költenem pesti lakhatásra sem. Három dolog miatt vállaltam mégis a jelenlegi konstrukciót: 1., fix cégen belüli külsőzés, 2., tetszett a jó csapatmunka és a házon belüli mozgások lehetősége, 3., azért nem árt egy fix meló, pláne válság idején.

Fel nem fogjuk, mi ebben a bisznisz, amikor a külsős keret ugyanakkor semelyik felületen se változik: a pénz tehát nem vész el, csak átalakul. Ha érvelni kell, lesz mit mondanom:

1. Nem így egyeztünk meg, nem így írtam alá a szerződést. Így hosszútávon talán nem folytatom...
2. A pénzt házon belül ezerszer praktikusabb kiosztani „plusz ÁFA” nélkül, de szerintem a többség pár ezer Ft-ért kevesebbért is elvállalná.
3. Belsőssel dolgoztatni ezerszer kellemesebb, mert ezek a lapok mint ott ülnek egy kupacban, pontosan tudjuk, ki mit csinál, mire van igény, kihez kell fordulni.... elég átgördülni három métert a másik asztalhoz.
4. A belsősnek is könnyebb összehozni egy plusz cikket ugyanannak a célközönségnek, mert minden szart elolvas és átnéz hozzá úgyis, plusz rutinja van, tudja, milyen anyagokat lehet összekötni utalással, linkeléssel.
5. Ez motiválja az embereket, nem az alapbér.

Mit lehet ilyenkor tenni? Reklamálhatok, hogy a februárban - alkalmazásom és a fenti döntés előtt - leadott cikkeim jogtalanul jelentek meg április-május-júniusban, és soha nem lettek kifizetve? Mi a teendő akkor, ha napi 10-12 óra munkát várnak tőlem, hétvégén és ünnepekkor is kell dolgozni, túlórát viszont nem fizetnek? Ti maradnátok a helyemben, máshol milyenek a tapasztalatok? Én vagyok talán túl érzékeny, puhány és nagyravágyó?

Szia Eszter!

Munkabéredet a munkaszerződésben foglalt munkakörnek az ott meghatározott munkaidőben történő ellátásáért kapod. A túlórát a cégnek ki kell fizetnie, tudom, hogy ez nem szokás, de attól még ez a törvény. Kivételesen munkakörödbe nem tartozó feladatokat is elvégezhetsz: leveledből nekem az derül ki, hogy a céged pontosan tisztában van a jogi helyzettel, azaz nagyjából az alábbi két lehetőség állhat fenn szerintem:

- a munkaszerződésedben az van, hogy az XY média Kft.-nek a VW nevű kiadványa Z rovatában vagy szerkesztő, ide kell írnod a cikkeket, ellátni a kapcsolatos feladatokat, stb. Ebben az esetben, ha más kiadványba is írsz, mert erre utasításod van, az a munkakörödbe nem tartozó feladat lehet, amire kivételesen lehet kötelezni, a "kivételesen" szót pedig tágan értelmezi a céged.

- a munkaszerződésedben az van, hogy az XY média Kft.-nél dolgozol szerkesztőként, az XY Kft.-nek kell cikkeket írnod, a munkáltatói jogok gyakorlójának utasítására. A gyakorlati helyzet itt is az, hogy a VW kiadvány Z rovatának vagy a szerkesztője a munkaidőd nagy részében és kérésre/utasításra írsz más rovatokba, viszont nem ez van megfogalmazva a szerződésben, tehát nem tiltakozhatsz.

Én a második megoldást tartom profibbnak - már a munkajogi szabályok "rugalmasabb" kezelését illetően -, továbbá az is egy jó húzás, hogy a plusz cikkeidért jutalmat - és nem túlóradíjat, nem munkabért - ad a munkáltató. A jutalom ugyanis nem kötelező, nem követelhető, a munkáltató szabad mérlegelésén múlik, hogy ad-e, vagy nem.

Valószínűleg arra sem hivatkozhatsz, hogy jogtalanul jelentek meg a cikkeid, van egy olyan "megérzésem", hogy a munkaszerződésed tartalmaz olyan kitételeket, melyekben a szerzői jogaid nagy részéről lemondasz...
Azt gondolom a leveledben írottak alapján, hogy a munkáltatód eljárását nehezen tudnád jogi úton megtámadni (persze sosem reménytelen). Szerintem ha tarthatatlannak érzed a helyzetedet, próbálj fizetésemelést kérni, vagy legalább a túlóra díjakat behajtani, ha pedig nem sikerül, rendes felmondással bármikor megszüntetheted a munkaviszonyodat, indokolás nélkül. A fizuemelésnél pedig figyelj arra, hogy ne jutalom, vagy prémium címén legyen több a havi béred, hanem az is ugyanúgy bérnek számítson és legyen írásba foglalva.

A konkurenciától pedig örökre nem tilthat el és határozott időre is csak akkor, ha rendszeres havi juttatást fizet neked érte, ami általában a havi munkabér (v. időszaki átlagbér) bizonyos százaléka. A juttatást lehet csökkenteni akkor, ha közben, a versenytilalmi időszak alatt van más munkahelyed, vagy bevételi forrásod.

Sok sikert kívánunk neked!

Üdv, Erynnis