Holnaptól nincs szükség rá

A Dzsúúúsz legyen Veletek! Amikor a gyorsétterem vezetése rájött, hogy a védettség okán nem rúghatják ki olvasónk férjét, "lefokozták".

Sziasztok!

A férjem egy gyorsétterem lánncnál dolgozik, az eredeti szerződésén étteremvezető (tréning) szerepel. Megkapta a tréningek egy részét, levizsgázott. Majd közölték vele, hogy nem nyitnak annyi új éttermet, amennyire számítottak, így annyi étteremvezető sem kell, de meg vannak vele elégedve, vállalja-e a munkát tovább műszakvezetőként, kevesebb pénzért.

A válság közepén persze vállalta, aláírta. Közben ő megigényelte a gyes-t, részben a védettség miatt (annak ellenére, hogy a főnökétől folyamatosan + visszajelzéseket kapott, és az előrelépésről beszélgettek.)

Az egyik nap közölték vele, hogy holnaptól nincs szükség a munkájára. Amikor megtudták, hogy gyesen van, akkor belátták, hogy a szerződését nem szüntethetik meg, és erre visszafokozták konyhássá. A szerződés-módosítást nem írta alá, ennek ellenére most konyhásként kell dolgoznia. Úgy tűnik, arra megy ki a játék, hogy egy számára ismeretlen területen a munkájába belekössenek, és írásbelikkel kirúgják.

A gyes véd a rendes felmondás alól, de rendkívülivel elküldhetik. A kérdésem az lenne, hogy a rendkívüli felmondáshoz elég-e az, hogy valami hibát találnak a munkájában, vagy komolyabb indok kell? Én úgy tudom, hogy a rendkívülihez súlyos vétség kell.

Előre is köszönöm a választ!

Pumpedli

Szia Pumpedli!

Nem igényel munkaszerződés-módosítást, ha ideiglenesen végez munkakörébe nem tartozó feladatot a munkavállaló, az ideiglenes azt jelenti, hogy évente maximum 44 napot. Férjed esetében ez lehet a jogi alapja annak, hogy konyhásként foglalkoztatják.

A rendkívüli felmondásnak súlyos kötelezettségszegés esetén van helye, amikor az olyan mértékű, hogy a munkaviszonyt a továbbiakban nem lehet fenntartani. Ebből is következik, hogy nagyon erős kritériumok vannak a rendkívüli felmondással szemben: ez csak kivételes megszüntetési mód lehet és nagyon súlyos oknak kell alapul szolgálni. Leggyakoribb ilyen okok: alkohol, vagy drog fogyasztása munkaidőben, munkavégzési kötelezettség megtagadása, munkahelyi lopás, rongálás, utasítások megtagadása.

A felmondást mindig alaposan, világosan meg kell indokolni, ezek alapján nem elég, ha valami kevésbé súlyos hibát találnak a férjed munkájában, nagyon súlyos vétkesség kell az azonnali megszüntetéshez.

Üdvözlettel: Erynnis