Hírek: Miért keresne egy ügyvéd többet, mint egy villanyszerelő?

Mennyit keres egy pályakezdő tanár és egy fodrász?


Magyarországon alacsony a presztízse a szakmunkásképzésnek, a hozzáértők szerint ráadásul a szakiskolák ontják a képzetlen tanulókat. Diplomásokból túlkínálat van. Ugyanakkor, ha összehasonlítjuk egy pályakezdő tanár, vagy jogász fizetését mondjuk egy versenyszférában elhelyezkedő szobafestő-mázolóéval, megdöbbentő különbségekre bukkanunk.


A friss jogi diplomások – kapcsolatok híján egyre nagyobb gondban vannak, ami az elhelyezkedést illeti. A bíróságokra szinte lehetetlen bejutni, a fogalmazói állásokra (ügyészség) is hatalmas a túljelentkezés. És ha valaki bent van, közel sem fog olyan jól keresni, mint egy kevésbé népszerű szakmát tanult fiatal. A pályakezdő tanári és orvosi fizetésekről régóta tudjuk, hogy Magyarország az Uniós sereghajtó. Egy pályakezdő általános orvos bruttó alapbére 2008-ban 143 ezer forint volt, míg egy általános iskolai tanáré 130 ezer.


De mi a helyzet akkor, ha összehasonlítjuk a szakmát tanultak statisztikai bérezését és tényleges havi keresetüket? Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) adatai szerint 2008-ban egy szakács alapbére bruttó százezer forint körül volt, míg egy fodrászé még a kilencvenezret sem érte el. A darukezelők átlagosan bruttó százhúszezer forintot kerestek tavaly, de a szobafestők már csak alig több, mint kilencvenet.


A cikk teljes szövegét az Eduline oktatási portálon olvashatja.