Miért engedi ezt az állam?

Szívesen osztanám meg veletek jómagam is az állásokkal kapcsolatos tapasztalataimat.


Az egész az iskolában kezdődött. Azért jelentkeztem szakközépiskolába, mert szerettem volna egy szakmát és egy érettségit.


Így is lett. Majd 2.-ban közölték, hogy rendszert változtatnak, és felettem eggyel még megkapták a képesítést és az érettségit,mi csak sima gimnáziumi érettségit kaphattunk. Kitalálták ugyanis, hogy utána plusz két év tanulással elvégezhetünk technikumban egy vendéglátó menedzser szakot, ami kicsit felszolgáló, kicsit cukrász, és kicsit szakács végzettségnek felel meg. Na, nekem pénzt kellett keresnem, ezért inkább kilódultam a nagyvilágba.


Sajnos nem kaptam a Sorstól olyan körülményeket, az agyamat leszámítva, hogy részt vehessek a felsőoktatásban.


Tehát lett egy érettségim, amely nem tartalmazza azokat a szakmai tárgyakat, amiket meg kellett tanulnom, mint: élelmiszer és italismeret (a nyalókától az energiaitalokig, a sörkészítéstől a marha feldolgozásáig), a marketinget, amelyből ugyanazt tanulom most felsőfokú OKJ-s képzésben, a közgazdaságtant, stb. Mindegy, ezt félretéve, 6 éve eljöttem a kisvárosból, ahol éltem, hogy Budapesten jobb munkát találjak.


Elkezdtem egy gyorsétteremben dolgozni, ahol kb. két év alatt feldolgoztam magam menedzseri szintre. Ezután 3 évet töltöttem el étteremvezető-helyettesként, ami nagyon izgalmas volt. Feladatok, amivel foglalkoztam: üzemeltetési eljárások betart(at)ása, tréningek, tréningtervek, akciótervek bonyolítása, dolgozói beosztás-készítés, felvétel, teljesítménylapok elkészítése, üzemelési költségek kontrollja, tervezése, árurendelés, készletleltár, ezek adminisztrációja, a napi forgalom lekönyvelése, lezárása, dolgozók motiválása, csapatépítés, marketing-anyagok kihelyezése, promóciók bevezetése, forgalom-tervezés, kalkuláció, jelentések készítése a felsővezetésnek, ezen kívül az emberekkel való bánásmód, panaszkezelés, vezetői módszerek, irodai tapasztalatok, mindennapos excell-táblázatok, stb.


Ám egyszerűen ezek nem számítanak semmit, mintha nem is léteznének. Innen éttermünk rossz eredménye miatt rúgtak ki, ami meglátásom szerint egy kollektíva munkáját takarja. Én voltam ott az ellenőrzésen. Nekem kellett volna szarból várat építenem. Hát nem ment. Így másnap kirúgtak, de bármelyikünk lett volna ott, akkor épp azt rúgják ki. Nevetséges.


Eddig semmi baj nem volt a munkámmal. De nem is bánom. Bár sehonnan sem rúgtak még ki életemben. Elmentem a munkaügyi kirendeltségre, gondoltam, az úgy megy, hogy kitöltöm az űrlapot, és ajánlanak munkát. Lóf___t! Majd menjek vissza 3 hónap múlva. Még röhögtem is naivan, hogy ki akar 3 hónapig munkanélküli járadékon éhezni? Ám sajnos már a 2. hónapom végén járok. Százfelé ment önéletrajz, válasz persze semmi, csak a remény, hogy talán. Nem így a bankok. Azok folyamatosan hívnak, hogy mi lesz már hapsikám, fizessél. Az agyamra megy.


Azt már hozzá sem teszem ehhez az egészhez, hogy 14 éve írok, a kötetem beadtam a kiadóhoz, önálló online magazinom indul, és két online magazinnál vagyok újságíró. Mindez ingyen szolgáltatás részemről, hiszen az én érdekem, hogy ismert legyek, és megfelelő referenciával rendelkezzem. Így napi 12 órában ülök a laptop előtt, és igyekszem minél előbbre vinni a Sorsom. Valahol azért képtelenség, hogy az írás nem számít tevékenységnek. Mint újságíró, a tövignyalás verziója nélkül elhelyezkedni rendes főállásban egy szerkesztőségnél, lehetetlen vállalkozás. Ráadásul diploma nélkül? Mit is akarok én... Egy megoldás éltet: amint összegyűjtöm (a jelenlegi semmiből) a pénzt, irány London! Ott megbecsülik a talpraesettséget, a munkát, és korrektül díjazzák.


A londoni apróhirdetések tartalmazzák, mennyi a fizetés, mi a munka, és mit várnak cserébe (nem irreálisan), jah, és a hirdető vállalni tudja a nevét. Érdemes megnézni, míg az expressz.hu-n a Művészet/Kultúra rovatban pl."hencsi27" kérdezősködik afelől, elégedett vagyok-e az életemmel? Vagy egy pornófilm-szerepet ajánlanak. Miért engedi ezt az állam? Miért nincsen egy olyan oldal, ahol szakmánként végig lehet kutatni a bázist, pl. varrónő, szövegíró, grafikus, hegesztő, kereskedelmi vezető, marketing-asszisztens, hajóépítő, kalauz.


Na, csak egy példa volt, mert azt már végképp nem tudom elképzelni sem, hogy bizonyos szakmák érdekeltjei hol tudnak állásra bukkanni az ezer key account manager és ingatlanügynöki munka között. Köszönöm, hogy elmondhattam a véleményem.

-EVE-