Nincs meg a végzettségem

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

Kedves Munkahelyi Terror-blog!
Elég sürgős ügyben kérném szíves tanácsukat, mivel az új munkaszerződésemet a mai napon kellett volna aláírnom.
Nem tettem, mivel az új szerződésben olyan iskolai végzettséghez kötik a munkakört, melyet február óta látok el, amivel nem rendelkezem. Felvételemkor az Önéletrajzomból tisztán és világosan kiderült, hogy legmagasabb iskolai végzettségem közgazdasági érettségi, most mégis pénzügyi diplomához kötik a feladatot. Úgy érzem, ha ezt aláírom, bármikor hivatkozhatnak arra, hogy nem felelek meg, mivel nincs meg a végzettségem, így elveszíthetem munkámat. Persze ha nem írom alá a szerződést ebben a formában, ugyanez megtörténhet.
Az új szerződést az indokolja, hogy a cég még nem volt bejegyezve belépésemkor, ekkor mindannyiunkat a vidéki gyártóüzem dolgozójaként alkalmaztak. Október 1-től vett át mindenkit az új Kft. (érdekes, hogy a szerződéseket mégis október közepén-végén kezdték aláíratni).
Megjegyezném, van a cég fején vaj bőven, tehát azon gondolkodom, hogy ha a szerződés nem aláírása miatt felmondanak, mehetek Munkaügyi Bíróságra:
- január óta létezik a cég, még soha nem volt munka- és tűzvédelmi oktatás,
- júliustól volt csak lehetőségünk elvégeztetni a kötelező munkaalkalmassági orvosi vizsgálatot, addig nem volt a cégnek szerződött partnere,
- bár a régi szerződésben az szerepel, hogy hónap első péntekjére a dolgozó számláján kell lennie a bérnek, ezt 3-4 alkalommal nem tartották be,
- külföldi utazásainkkor nem kapunk napidíjat és a hétvégi ill. munkaidőn túli utazásokat nem kompenzálják semmilyen formában (pl. túlóra),
- multi, így természetesen elrendelnek munkavégzést magyar munkaszüneti napokon is. 
Minden esetre nem látom be, miért kellene olyan szerződést aláírnom, mely rosszabb feltételeket kínál. Az iskolai végzettség miatt esélyem nincs előrelépésre, holott a felvételkor eleve magasabb pozícióról volt szó. Többünket félrevezettek ezügyben, mert mindannyian meg voltunk róla győződve, hogy ennél a cégnél a senior pozíciót az expert jelenti. Csak bőven a próbaidő lejárta után jöttünk rá, hogy nem így van. Gyakorlatilag mindannyiunkat visszaminősítettek. Ezen kívül a fizetési határnapot hónap 10-re módosították, ez sem tetszik természetesen.
Gondoltam arra, hogy aláírom a szerződést és mellékelek egy nyilatkozatot, melyben jelzem, mely pontokkal nem értek egyet.

Kérem szíves tanácsát a fentiekkel kapcsolatban!

Előre is nagyon köszönöm,
A legjobbakat.

 

Én is azt gondolom, hogy nem kell rögtön a bíróságra menni, inkább le kell ülni a munkáltatóval és megpróbálni megbeszélni, hogy a szerződés mely pontjaival nem ért egyet, illetve jelezni - írásban -, hogy nem rendelkezik a szerződésben megjelölt képzettséggel.
Gondolom, nem az a célja, hogy felmondjon, hanem az eredeti munkakörét szeretné megtartani, ezt kéne tehát jelezni a felettesének.
A szerződés - vagyis itt gyakorlatilag szerződésmódosítás - kétoldalú jogügylet, nem kényszeríthetik ki Öntől az aláírást, beleegyezést és természetesen ez nem is lehet ok a felmondásra - azaz ha mégis megteszik, van lehetőség bírósághoz fordulni.
De azt gondolom, próbáljanak előbb megegyezni a munkáltatóval és csak akkor gondolkodjon el a jogi úton, ha az egyeztetés nem vezet eredményre.

Üdvözlettel:
Erynnis