Csak borravalót kap, fizetés nincs

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre! Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre

 

Üdv! 

 

Kedves szomszédomnak szeretnék tanácsot kérni. Egy étteremben dolgozik, felszolgálóként. Relatíve normális munkabérrel lett bejelentve, ráadásul megkapja (nem zsebbe, ezt is "lejelentve") a borravalót is. A borravalót minden nap meg is kapja, ezzel nincs probléma. Viszont fizetést, -amióta ott dolgozik, fél éve- nem kapott, csak néha 5-7000 Ft-ot, hogy most ennyi van. A főnöke mindig arra hivatkozik, hogy magas a rezsi, ki kell fizetni a szakácsokat, stb... és nekik ott a borravaló, ami egy minimálbéres fizetésnek felel meg.

 lego-series-9-minifigures-waiter21.jpg

Az a kérdés, hogy mit tehet? Fizetési papírt nem kap, ami biztos, hogy a járulékokat rendesen fizetik.  Előre is köszönöm a választ, üdvözlettel: 

 

Péter

 

Kedves Péter! 

 

Bárhonnan is nézem, a borravalót nehéz lenne a törvény szempontjából alapbérnek minősíteni, márpedig a munkáért bér jár, ez a törvény alapelve.  Más kérdés, hogy a munkaügyi papírok szerint bért kap a munkavállaló, tehát nehéz lenne bizonyítani, hogy valójában nem erről van szó.  Sajnos a vendéglátásban gyakori az efféle fizetési mód, az viszont ritka a praxisomban, hogy ezért bármelyik munkavállaló szót emelne.  Az viszont biztos, hogy a munkabérről, levonásokról havonta kellene (kellett volna) kimutatást kapnia a munkavállalónak, ennek elmulasztása apeh bírságot vonhat maga után a munkáltatóra.  

 

Üdvözlettel:  Erynnis