Mindent levontak a fizetésemből

Tisztelt Munkahelyi Terror Jog!

Szeretném a segítségét kérni az alábbi ügyben, mivel teljesen tanácstalan vagyok és tehetetlennek érzem magam.

2013. február 19.-től kezdem dolgozni egy XV. kerületi telephelyen, mint vagyonőr. Felvételkor, 2013. február 18.-án a vagyonőri cég irodájában kaptam munkaszerződést, amelyben szereplő adatok természetesen (…) nem fedik a valóságot. Mint ahogy egyik biztonsági területen tevékenykedő cégnél sem.  Ezt tudomásul vettem, mindenütt ez van, sajnos. A felvételemet intéző úr közölte velem még az aláírás előtt, hogy nettó 420-430ft lesz az órabérem, a bért bankszámlára utalják két részletben (szerződés szerintit először, pár nap múlva a maradékot), de levonásokkal. Minden hónapban levonnak 1500ft „ruhapénzt” a béremből, mivel biztosítottak számomra két darab inget (használt), nyakkendőt (új), pulóvert (használt, büdös), kabátot (használt, szakadt, büdös, hordhatatlan). Továbbá levonnak a béremből havi 2800ft „biztosítási pénzt”, arra az esetre, ha „történik valami”. Kérdésemre, hogy ezt az összeget visszakapom e majd kilépéskor, a NEM választ kaptam. Ez olyan, mint a „casco” magyarázattal.

TSA_LEGO.jpg.jpeg


Az első meglepetés az első fizetésemkor adódott. Mivel február hónapban csak 7 napot dolgoztam, úgy gondoltam, hogy a levonások is ezzel arányban lesznek. Sajnos nem így történt, a 2800+1500ft-ot egyben levonták. A területi vezetőmnek ezt szóvá is tettem, aki megígérte, hogy intézkedik az ügyben. Azóta is intézkedik..

Ezután, egészen 2013. április 24.-ig rendben dolgoztam a területen, amikor a munkahelyemre kiérkezett területi vezetőmmel közöltem, hogy szeretnék felmondani április hónap utolsó napjától. Kérésére abban maradtunk, hogy május első hetében is maradjak még a cég alkalmazásában, mert nehéz új munkaerőt találni. Április 25.-én reggel lejárt a munkaidőm, ekkor távoztam a területről. Április 26.-án délután 18.00-kor kellett volna munkába állnom, de a munkahelyemre beérve az egyik munkatársam fogadott, hogy behívták dolgozni helyettem. A területi vezetőmet ekkor telefonon kerestem, aki közölte, hogy mivel úgy is fel akartam mondani, a mai naptól kiléptetett a munkahelyről, a helyettesítésemet a munkatársaim majd megoldják. Mást nem tudtam tenni, összepakoltam, hazamentem.

Május 3.-án a kilépőpapírok miatt a biztonsági cég Váci úti irodájába érkeztem. A volt területi vezetőm azzal fogadott, hogy fizetésemből le fog vonni, mert, állítása szerint, egy cégen belüli ellenőrzés során hiányos volt az öltözékem. Közöltem vele, hogy ez az állítása nem fedi a valóságot, mivel ellenőrzést nem kaptam a munkaidőm alatt. Ő erre azt válaszolta, hogy akkor is levonja. Ezek után a kilépéshez szükséges papírokat persze nem írtam alá, (azóta is bent vannak az irodában, aláíratlanul) távoztam. Május 12.-én a számlámra megérkezett az április havi munkabérem, amiből hiányzott több mint egy napi bérem összege. Telefonon kerestem a volt területi vezetőm, aki most a plusz pénzlevonás indokaként a szolgálati telefon túlzott használatát jelölte meg. Persze, ez sem igaz. Azóta egyszer vettem fel vele a kapcsolatot, minden eredmény nélkül. Szerencsére sikerült hamar elhelyezkednem, Május 11.-től dolgozom ismét.

Kérdésem az lenne, hogy mit lehet tenni ebben a reménytelen helyzetben?

Hogyan kaphatnám meg a pénzem, amiért megdolgoztam?

„Biztosítási pénz”, „Ruhapénz” levonása törvényes volt e?

Április 26.-a óta nem dolgozom a cégnél, de ha nem írtam alá a kilépőpapírokat, akkor gyakorlatilag még alkalmazásban állok?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Péter



Kedves Péter!  

Önnek is csak azt tudom javasolni, mint mindenki másnak ilyen esetben: amennyiben van bizonyítéka (okirat, tanúk, stb.) a helytelen levonásokra, úgy keresse föl az Önhöz legközelebbi (avagy bármelyik) közjegyzőt és indítson fizetési meghagyásos eljárást a munkáltató ellen. A közjegyző díja ilyenkor a követelés 3%-a, amit a helyszínen kell fizetni.   

Üdvözlettel:  Erynnis