10 év munka jutalma

Szombat a rövid postok napja szokott lenni, azonban most egy hosszú és kacifántos történetet mesél el nekünk P. Gy.

Kellemes hétvégét Mindenkinek!


2000.május 11-től dolgoztam a Laurentes Kft-nél, 2008.11.24-ig.Mindenkori munkáltatóm által igazolt jövedelmem a mindenkori minimálbér volt, és 2006 novembertől havi bruttó 125.000-rel voltam bejelentve.

 

Ez idő alatt nem a cég állományában voltam, bérmunka jelleggel először az akkori főkönyvelő cégébe, majd a MEBE ill. a Humánerő Profi Kft –ben voltam alkalmazásban. Több alkalommal előfordult, hogy fizetést később kaptunk, vagy azt sem tudtuk ki a munkáltatónk, mert adták-vették alólunk a cégeket, s ezt velünk nem is közölték.Volt olyan év, amikor csak a fele évem igazolt, mert a cég eladása miatt csak az első 6 hóra voltam bejelentve.Ez sem a munkáltató önszántából történt, hanem mert bementem az Etele úti irodába, ahol utána néztek, nem voltam lejelentve, a jegyzőkönyv felvétele után pár héttel kaptam az értesítést, hogy Munkáltatóm pótlólagos bevallást  nyújtott be, de mivel cégét eladta, s újatnyitott, az új tulajdonos a második félévemet már nem rendezte, hiszen köze nem volt hozzá…… Következő években is volt rá példa, hogy jövedelemigazolást nem kaptunk, a munkaszerződés alapján töltöttem ki az éves SZJA bevallást.

 

A PL Holding és a SziliciQ Kft-t nél 2000.május 11-től. 2002.07.20-ig  voltam alkalmazott. A főkönyvelő távozása után kerültem a MEBE Kft-hez alkalmazottként, 2002.07.21-2006.11.21-ig 

 

Ezt követően  nyitották a Humánerő Profi Kft-t ahol 2006.11.22-től 2008.11.24-ig voltam. Gyakorlatilag 2000-től 2008.ig ugyanaz volt a munkaköröm, ugyanott ültem, csak a cégek jöttek-mentek alólam.

 

2008. szeptember 15-vel munkáltatóm és a Laurentes Kft / melyben bérmunkában könyveltem/ vállalkozói szerződést bontott egymás között.Másodmagammal át akartak rakni minket egy idegen könyvelőirodához.15-én a szerződésbontáskor /miután hangosan elhangzott/ ment a köremail a cég dolgozóinak, hogy átkerül a könyvelés egy idegen irodához.

 

Ekkor engem behívtak, s elhangzott a kérdés, átmegyek-e a könyvelőirodához?Mondták, délután jönnek az iroda emberei s mindent megbeszélünk.Jöttek, de a bemutatkozáson kívül semmilyen megbeszélés nem történt, sem a feltételekről, csak arról lett 1-2 szó mondva, mi is volt az én munkaköröm.Dec. elején a közös megegyezéses kiléptető papírt a Humánerő Kft adta, s még alaptalanul hivatkozott a Laurentes Kft-beli eseményre, addig nem is lehetett volna semmit sem kötni, amíg az előző nincs rendezve, de ez a kutyát nem érdekelte…….

 

Én ekkor semmit nem mondtam az irodának…. Mert nem is közöltek feltételeket, de tudtam, hogy jóval kevesebbet fizetnek, a különbözet kellett annak a fizetésemelésére, aki ezt tette velünk. S a másik kolléganő hiába próbálkozott átmenni, kiderült csak 1 hónapig kell, amíg az angol programot betanítja, s  a céget is megismerteti velük.

 

A Laurentes Kft vezetője azt mondta, hogy nekünk okt. 4-ig kell dolgoznunk.Megkérdeztem munkaadómat, hogy ez mit takar, hiszen aki ezt az utasítást adta, az mársemmilyen szinten nem gyakorolhatott felettem munkáltatói jogokat.

 

Én ezt követően 2 hónapig betegállományban voltam, az orvos járt ki injekciózni, gerinc-betegségem miatt, majd fizikotherápiára kellett járnom. A gyógyszeres kezelés hatására évek óta tartó gyomor-problémám kiújult, s nyártól a vérnyomásom is problematikussá vált.Egészségi állapotom megromlásának oka a túlterheltség volt, évről évre mentek el az emberek, nem vettek fel senkit sem.

 

S kolléganőm terhessége miatt egyedül maradtam a zárásokkal, s a több milliós házi pénztár kezelésével.

 

Nem a vezetésen múlott, hogy szakmai hiba nem történt ez évben, hiszen már tavasztól  egyedül voltam, a kolléganőmnek rengeteget kellett orvoshoz, genetikai vizsgálatra, stb-re menni, s a szabadságolások, betegségek, illetve, térd izületi gyulladásom miatt még kevesebb idő állt rendelkezésre a munka elvégzésére.

 

Decemberben kaptam meg táppénzemet a postán, azt tapasztaltam, hogy 2008.09.22-10.04-ig semmiféle ellátást nem kaptam. Ekkor tudtam meg, hogy ezen időszak betegszabadságnak lett az OEP felé lejelentve, amikor én erre munkáltatómtól egy fillért sem kaptam.December elején került sor sokadszori kérésre a kilépőlapom átadására az Árkád üzletházban.Előre nyomtatott papírt kaptam. Ahol azt tapasztaltam hogy a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszűntetésével lett kitöltve

 

A betegszabadság adatai is hasra ütésszerűn lettek kitöltve, júliusban volt a betegállományban térdizületi gyulladásom miatt, s teljesen más, a valóságtól eltérő adatok lettek a nyomtatványokra írva….A Munkaügyi központ is jelezte, a dátumok elírása történt kilépésemkor, az egészségügyi kiskönyvbe teljesen más adatok kerültek beírásra, mint amikor munkaszerződéssel igazolhatóan a cég állományában voltam a Humánerő Kft-nél.

 

Már a beteglapokat kísérő nyomtatványnál hiányzott a céges bélyegző., alá lett írva zárójelbe, hogy bélyegző nélkül érvényes.A Munkaügyi központ is közölte, hogy ekkor aláírási címpéldány másolat kell.

 

Én még ezt a táppénz igénylésekor jeleztem, de csak hazudozás történt, a 2 kolléganő egymás között mondogatta, hogy a másiknál van a cég anyaga….Én ezt sérelmesnek találtam, szóvá tettem, s azt a válasz t kaptam, hogy most itt cserére nincs mód, átírás után találkozunk és a nyomtatvány cseréje meg fog történni.Munkaviszonyom megszűntetésére nem én törekedtem.

 

Úgy gondolom  eddigi tapasztalataim során, ha az ember céget vált, akkor előbb le kell zárni a jelen munkaviszonyt, s utána lehet szó bármiféle tárgyalásról a továbbiakban.Én utcára kerülni nem akartam, ezt a döntést tudtomon kívül a fejem felett hozták.Egyébként kolléganőm megpróbálkozott az irodához átmenni dolgozni, de megtudta, hogy csak addig kell, amíg az angol nyelvű programot betanítja  és megismerteti a céget az irodával, azt betanítja, maximum 1 hónapig.

 

A fent leírtakból látszik, hogy 2000 óta egyik cégből a másikba lettünk dobálva, sok esetben tudtunkon kívül.Tehát jelen esetemben 2008.09.22-10.04-i időszakra teljes ellátás nélkül maradtam, a táppénzes lapok az OEP-hez be lettek küldve. 2008-10.04.-11.21-ig kaptam táppénz.De munkáltatóm azzal a követelésével állt elő, hogy én erre az időre fizessek neki a járulékaim miatt…. Ebben a Gyorskocsi utca is megerősített, hogy ez nem igaz, nem kell állományban tartania, s még inkább ezért nem kell a dolgozónak fizetnie…..

 

A kilépésemmel kapcsolatban, én jelen helyzetben nem tehettem meg azt, hogy nem veszem át, mert még a minimális munkanélküli segélyhez sem tudom akkor regisztráltatni magam, így megélhetésem veszélyeztetett. S még további papírt kellett beszereznem munkáltatómtól, jelentkezéskor az utolsó 4 év munkaviszonyt kell igazolni…..4 hónapra kaptam meg a táppénz tört részét így is….

 

Kiléptetésemmel kapcsolatban:

 

Szeptembert követően és gyakran megkerestem volt munkáltatómat  a dolgok hivatalos rendezésére.Ő tisztában volt egészségi állapotommal, látta az ampullát az asztalon, hogy injekcióznak. Tudta vérnyomás és gyomorproblémámat, hazudozott, hitegetett, több alkalommal az Árkádba is odabolondított értelmetlenül Érdligetről.S amikor kértem az ígéretnek megfelelően a kilépőpapír cseréjét, arról mesélt, hogy milyen borzasztó, hogy az ember végigdolgozik egy életet, és tönkremegy az egészsége.

 

A szerződésbontás  is igazából az el nem végzett munkái miatt következett be, ő mondogatta, hogy mást is lehet csinálni, ezzel az ő lelkiismeretét nyugtatgatta, senkit sem érdekelt mi lesz velünk, azt hitte, mert ránk szüksége van az olasz cégnek, ő továbbra is számlázhat az el nem végzett munkája után. Munkaviszony alatt is előfordultak pl ilyen dolgok, hogy ők a cég pénzéből elmentek 10 napos Nílusi hajóútra, amikor egyiküknek sem volt már szabadsága, én meg egyedül zárhattam, pénztárazhattam, jutalmam két ember munkája volt.

 

Lehet hibáztatni, miért vállaltam el ezt a helyzetet, miért írtam alá a 125 e-rel történő bejelentést, de el kell mondanom, egyszerűen ez volt a divat, még a cégvezető is igy volt bejelentve, és mellette hozta  700 ezerről az adótanácsadó számlát, amiről még végzettsége sem volt. Ha nem szállok be a hintájukba, nem tűrnek meg maguk körül.

 

Tettem ezt a családom taníttatásáért, hogy elindítsam a pályán őket. Munkáltatóm a szerződésbontás miatt részemre a továbbiakban fizetni nem tudott,a további dolog rendezését sok esetben eltolta azzal, hogy ő most egyetemre megy Pécsre, vagy  Svájcba utazott, vagy az osztrák hegyekbe.

 

Ha nem kezeltetem évek óta fennálló egészségügyi problémáimat, akkor sem kilépőlap, sem továbblépés nem lett volna lehetséges az adott helyzetben akár az elhelyezkedéshez, akár a Munkaügyi Központi . Regisztrációhoz.

 

Mivel én kilépni nem akartam, s a munkámmal  - szóbeli közlés történt – a 10 év alatt elégedettek voltak – nem látom okát a közös megegyezésnek. . A Gyorskocsi utcában azt mondták , a kilépő lapok aláírásával nem követtem el semmit, ezt ugyanúgy írásba kellett volna foglalni mint amikor a dolgozó mond fel, vagy a munkáltató, anélkül nem érvényes. S ahogy húzódozik a dolog, nem maradhatok nulla jövedelemmel télvíz idején……

 

Én nem akartam elmenni a cégtől, ilyen helyzetet teremtettek, hogy minket dobáltak.Felettünk, a megkérdezésünk nélkül döntöttek, illetve elhangzott egy kérdés, de már a szerződésbontás időpontjában, hogy átmegyek-e az irodához, de feltételekről tárgyalni nem tudtam. Ismeretlen dologról az ember látatlanban nem dönthet.S úgy gondolom, mivel munkáltatóm a továbbiakban részemre jövedelmet nem tud biztosítani, nem nekem kell felmondanom, vagy elfogadni az ő egyoldalú döntését.

 

Ez a döntése engem több szempontból hátrányosan érintet így a jövedelempótló biztosításomtól is, mely az adott helyzetben havi 65 ezer  Ft jövedelem kiegészítést jelentett volna havonta, ha nem ez az önkényes döntés születik. Amikor kértem a megváltoztatását / a   regisztrációval így várnom kellett, s a 4 éves igazolásra dec végéig…., hogy munkanélküli segélyben részesüljek/ akkor azt az információt kaptam -  már úton voltam, telefonhívás történt/ hogy ő nem adhatja ki nekem a felmondásos papírt, mert akkor azért nekem 100 ezer FT-ot kell fizetnem a bérjárulékokra, mert neki nincs pénze. Ez sem felel meg a valóságnak, egy nyomtatvány cseréjre lett volna szükség. S nem hogy nekem kellett volna fizetnem, hanem a 2 hónap betegácsi után a dolgozót 1 hónapig nem lehet a cégtől elküldeni, ezért választotta ezt a munkaviszony megszűntetési módot…..Közben A Laurentes Kft cégvezetőjétől megtudtam, hogy részemre szept. 15-vel 

 

Munkáltatómat többször megkerestem telefonon, össze-vissza hazudozott, hogy még nem utaltak, meg egyéb utazásai miatt tologatta az időt, panaszolva, hogy ezt a pénzt ő a családjától veszi el, amikor neki 3.850 ezer át lett utalva.

 

1.485.000 nettó „végkielégítést" utalt, amelyből én nagyon pici töredéket kaptam meg, s tulajdonképpen a szeptemberre járó jövedelem sem  lett rendezve rendesen, készpénzben kaptam, mindenféle aláírás nélkül.

 

A kiléptető papíromat követően, ez már jövedelemként sehova sem lett beleírva…..

 

Én a Laurentes Kft cégvezetőjével 3 mailt és 3 telefonbeszélgetést bonyolítottam, amelyből a tényeket megtudtam, továbbá azt is, miért került sor  a szerződésbontásra, s ez nem a 2 könyvelő hibája miatt volt, azzal nem volt probléma. Tologatni akarta az időt, hogy a 30 nap szépen leteljen. Munkaadóm és a Laurentes Kft cégvezetője összevesztek, s mindegyik a másikra próbálta  hárítani a történteket, munkaadóm a Laurentes cégvezetőjét hibáztatta mindenért.

 

Ő azt mondta, hogy 8-10 hónap végkilégítés jár, ezt utaltatta a Laurenntessel át, s bizony, aki utalt, másnap megtudva a jogszabályi 2 hónapos végkielégítést, majdnem hogy sírt……

 

Én mailben és telefonon is több alkalommal törekedtem a dolgok rendezésére, még a 30 napon belül is, de megnyugtató választ nem kaptam A  Humáerő Profi Kft-nek többféle tartozása volt a cég felé, többek között autóvásárlási kölcsön törlesztésből még fenálló másfél millió tartozás, amit más dolgozó kapott , ezt kellett valakin megspórolni.

 

Egyszerűen nem vettek minket ember számba. Az átutalásos számlákra  is az voltírva adatrögzítés - amikor mérleget készítettünk, bevallásokat, havikon és éveseken 10 éve ott az aláírásom, különböző hatóságok felé jelentéseket küldtünk, Apeh, KSH, MNB, Intrastat, körny .védelmi termékdíjjal kapcsolatosakat, forgalmi jelentéseket hatóságok felé….

 

Mindig felettünk döntöttek, sosem álltak ki elénk, hogy elmondják a tényeket.

 

6,5 évig egy ablaktalan-szellőzetlen pincehelységben voltunk összezsúfolva, az oxigénhiányos közegben igen nagy leterheltség mellett kellett dolgoznunk.50 feletti kolléganőm ott lett rosszul a szívével, én kísértem be őt mentővel.A háta mögött megkapta a gúnyos megjegyzéseket, hogy megjátssza magát.3 évvel később én is eljutottam oda, hogy gyomor és hasnyálmirigy-problémám lett…..Majd a gyomromat is műtötték.Erre én is megkaptam a megjegyzést, hogy másnak is van problémája.

 

Édesanyám súlyos betegségekor -  ágyban fekvő volt, inzulinozni és diétáztatni kellett volna .  megkaptam a határozott felhívást, hogy ennél a cégnél nem lehet otthon maradni.Volt rá példa, hogy frissen műtött, begipszelt lábbal, sínbetett ujjakkal dolgoztunk. 

 

A 2000-2008. közötti időszakról munkaszerződések és jövedelemigazolások egy kivétellel megvannak.A PL Holdingos munkaszerződést a Laurentes akkori olasz cégvezetője elkérte tőlünk, elvitte az ügyvédjének és nem kaptuk vissza.

 

Ebben az évben a PL Holdingot az akkori főkönyvelő eladta és nekünk kiléptető lapot nem adott. A Laurentes Kft állományába minél kevesebb embert akart bejelenteni, bérköltségeket, utazási költségtérítés nem volt hajlandó fizetni.Több munkavállaló szolgáltatási szerződésről hozott számlát, így kapta jövedelmét. Ez történt amiatt is, hogy a cég létszáma ne ugorjon 100 fő felé.

 

Próbáltam ez ügyben 2  munkajogászt is megkeresni, de  nem kaptam visszahívást telefonon, csak ígéretet.Munkaadómmal a mai napig nem vesztem össze, őt ez a lépés nyilván nagyon meg fogja lepni.

 

Amikor beteg voltam, ő kihozta cégét, hogy könyveljem  tovább, mert bizony  a szerződésbontásnak egyik oka ez is volt, hogy ott velünk cégeket könyveltetett egy másik programon, a saját cégeit illetve amelyikben állományban voltunk, s erre az olasz cég vezetése úgy reagált, hogy ellenérdekeltekké váltunk.Meg bizony az is megtörtént, hogy kolléganőm ki volt írva betegnek, s közben emellett teljesen számláztak utána. Ez kiderült , s az olasz cég vezetése őrjöngött, hogy de bizony a terhes nőt is ki lehet rúgni…..

 

Munkáltatóm jogi egyetemet végzi Pécsett, természeténél fogva, emberileg olyan, hogy mindig a jogszabályok kijátszására törekszik.Ügyesen úgy forgatja a szavakat, hogy azok a saját javát szolgálják, hiszen ő volt a munkaügyes, az olasz cég 100 alkalmazottját is ő számolta el.

 

Voltak a cégnek peres dolgai, bár a cégvezetés is elvárt szabálytalan dolgokat,  olyan eljárásokat kértek tőle, amely jogszabályt sért, voltak is peres dolgok emiatt.

 

Azt, hogy az olasz cég utánam mennyit fizetett, azt az olasz cégvezető mailjéből tudtam meg októberben., s gyakorlatilag a 405 ezer bruttó után én  majdnem annyit kaptam, mintha 100 %-osan be lettem volna jelentve, ugyanakkor csak 125-tel voltam. A Humánerő Kft számláin szereplő összeg 3 fő munkabére volt….S az olasz cégvezető azt írta, hogy ez kettőnk végkielégítése volt. A másik könyvelő kolléganőm számlát hozott, s az neki át lett utalva….

 

Amikor munkáltatóm kihozta lakásomra a cégét, hogy könyveljem, hozott egy preambulum nevű blődséget, melyet az olasz cég ügyvédje készített.Ebben volt lefektetve szövegesen, hogy a Humánerő Kft végkielégítése 3.850 ezer.

 

Az olasz cégvezető leveléből tudtam meg, hogy ebből mennyi volt az enyém.Nekem ezt nem fizették ki, két havi nettót kaptam, mely még a jövedelmigazolásban sem szerepel…….Alá akarták velünk azt is íratni, hogy felelősséget vállalunk utólagosan az elvégzett munkánkért. Ezt nem tettük, hiszen a cégről kilépő ezer dolgozó egyikének sem kellett ilyet aláírni.

Továbbra is várjuk a leveleket a munkahelyiterror@gmail.comcímre! Az érdekesebb kommentekből is szemezgetünk. A levelek semmiféle cenzúrán, vagy kontrollon nem esnek át, a helyesírási hibákat sem javítjuk, ezért tessék odafigyelni!

Hirdessen nálunk a lehető legolcsóbban! A részletekről érdeklődjön emailben!