Csicskásnak vettek fel

Pályakezdőként, friss diplomával az ember 80 ezer forintos nettó fizetésre számíthat. Elkeserítő...

A pályakezdők viszontagságai akár több oldalt is megérnek, én csak a saját sztorimat mesélném el. A külkerre jártam és az utolsó félévben gyakorlati időt kellett töltenünk valahol.

Elkezdtem keresgélni a cégek között, de sehol nem kaptam lehetőséget. Csak egyetlen magyar cég ajánlotta fel, hogy 3 hónapig dolgozhatok náluk, de persze fizetés nélkül. Végül úgy gondoltam, hogy elvállalom még pénz nélkül is, hiszen kell róla papír. Na, ez a három hónap volt életem legtanulságosabb három hónapja.

Már az első napon éreztem, hogy csicskásnak vettek fel. Semmit nem mutattak a szakmai dolgokból, az volt a dolgom, hogy reggel mindenki asztalára odakészítsem a kávét, a főnök engem küldött el a videótékába, hogy kicseréljem a dvd-filmjeit és még az irodai növényeket is velem ültették át. Akkor rágtam be a leginkább, amikor ügyfélpartit szerveztek és én voltam az egyik hostess. Ott beszélgettem talpig díszben a lányokkal és kiderült, hogy nekik óránként 4 ezer forintot fizetnek azért, hogy itt vannak, persze nekem meg semmit. Már alig vártam, hogy vége legyen a három hónapnak.

Ezalatt az idő alatt semmit nem tanultam, nem láttam kereskedelemi mérlegeket még számítógépem sem volt. Sőt az első hónapban még telefonálni sem engedtek az irodai vonalon! Így persze stresszes voltam, mert a rám bízott kevés feladatot se tudtam jól elvégezni. Viszont jól tudok kávét főzni, virágot locsolni és a papírmegsemmisítésben is ász vagyok. Néha címlistákat egyeztettem és borítékoltam. De ezen kívül semmi. Ezzel a gyakorlattal nem sokra számíthatok.

Időközben elkezdtem munkát keresni, de rá kellett jönnöm, hogy a két nyelvvizsgámmal és a diplomámmal kb. egy 80 ezer forintos nettó fizetésre számíthatok. Ez eléggé elkeserítő annak függvényében, hogy a nyáron polcfeltöltőként ennél többet kerestem. Még nem tudom mi lesz, egyelőre még keresgélek. Ezt a posztot azért írtam meg, mert szeretném, ha valami változna, más lelkes diákok ne kerüljenek erre a sorsra, mert ahogy látom, túl sok cég használ ki minket.