A HR korunk legnagyobb bullshitje

A 42. héten a Hét Dolgozója kitüntetést Strici kapta a szavazatotok alapján. Gratulálunk Neki, csak így tovább!

 

Hmm...volt szerencsém éveken át HR-t tanulni, és sok HR osztály működését látni egészen közelről. Szóval azért van valami (nem is kicsi) igazság abban, hogy a HR korunk legnagyobb bullshitje. Pár alapvető tézisre felépített cirkusz, amiről mind a két fél (a munkát kereső, és a kínáló is) tudja, hogy kamuzás, színjáték az egész.

 

Egészen addig beszélhetünk majd HR-ről, amig több munkakereső van az átlagszakmában, mint munkakínáló. Ugyanis a hiányterületen, például, ha melóst keresnek, aki még ért is valamihez, vagy éppen speciális tudású szakembert, nem kell motivációs levél, meg mik a rossz tulajdonságaid, meg közhelyekkel teleírt motivációs levél, hanem a munkaadók loholnak utánad. (Szerencsére, ezt, ha nem is sokszor, de 1-2x már megélhettem, persze én is végigjártam előtte a szamárlétrát).

 

Arról nem is beszélve, hogy elözönlötték a vállalatokat a huszonéves, FEEFI-n meg itt-ott működő büfé-disco szakon végzett (ismerősöm egy nap 5 vizsgát abszolvált) lányok, akik emberek sorsáról döntenek. Kevés közöttük a valódi szakértő, némelyik még a pozíciót sem tudta leírni, amiről beszélgettünk volna, csak nagyon erölködött, mert annyira szeretett volna már jutalékot kapni az ügyfelétől :))

 

Namost mivel az, hogy több lesz a munka, mint a kereső, nem mostánaban esélyes, odáig kell eljutni, hogy meglegyen ez a speciális tudásod, amit már most elkezdhetsz építeni. De addig is adnék én is pár tippet, saját tapasztalatból:

 

1. Bocs, hogy ezzel kezdem, de az Excel kimutatás funckiójának használata 3 gombnyomás. Ezzel nem nagyon kellene villantani, mert ha ismerik, akkor elég vicces - kb. mintha azt mondanád, hogy láttál már egeret. Inkább a makróírást tanuld meg benne :-)

 

2. Ne jelentkezz minden szarra, mert a nem dolgozásnál már csak az rosszabb, ha be kell járni egy helyre, amit utálsz. Szűrni kell keményen a hirdetéseket, manapság egy személyben keresnek PR managert, értékesítési vezetőt és személyi titkárt, vagy éppen hangzatos megnevezéssel gyakorlatilag kulimunkást óhajtanak. Ahol azt látod leírva, hogy teljesítményalapú bérezés, és nagy stressztűrő képességet várnak el, lehet felejteni. Nem jó ugyanis az sem, ha a végén már azt sem tudod, milyen interjún vagy, illetve, ha havonta cserélsz munkahelyet.

 

3. MOST találd ki, hogy mi az a 2-3(!) terület ami érdekel. Ha elmész egy irányba, mondjuk bekerülsz könyvelőnek, elég nehezen fogsz tudni marketingre váltani, meglátják, hogy nem azzal foglalkoztál, már iktatják is a CV-det. Olyasmiben gondolkodj, ahol viszonylag lehet variálni (pl. marketing - pr - kreatív, vagy mondjuk könyvelő-pénzügyi elemző-kontroller).

 

4. Az interjúkon legyél egyedi, valamivel ki kell tűnnöd. A tanácsadó siteokon olvasott sablon válaszokat naponta 50x hallják. Hidd el a jobb HR-es tudja, hogy pont leszarod a vállalati kultúrát, meg a motivációt, meg a hosszú távú célokat, Te konkrétan pénzt akarsz kereseni. Az interjún tulajdonképpen ezt kell udvariasan csomagolva előadni.

 

5. Finoman, de kommunikálj. Válts pár kedves, nem eröltetett szót a recepcióssal, mosolyogj rá mindenkire, ha valaki elejt valamit, segíts felvenni amíg várakozol. SOHA nem tudhatod, kinek van a cégnél befolyása személyzeti döntésekre, ami nem feltétlenül csak a HR-est és a vezetőt jelenti....

 

6. Ha Budapesten akarsz dolgozni, kapásból fővárosi lakcímet írj be - és lehetőleg ne valami külső kerületét. Senki nem fogja leellenőrzni, hogy ott vagy-e viszont nagyban növeli az esélyeket. Ugye mi az első gondolat ezzel kapcsolatban: ingázni fogsz, késel, mindig el kell majd érned vonatot-buszt, koránkelsz, mire beérsz fáradt leszel, stb.

 

7. Optimalizáld az önéletrajzod, csak az legyen benne, ami az adott munkához szükséges - és MAJDNEM minden pályázatra mást kell küldeni! Pl. ha mittudomén logiszikusnak jelentkezel, nem érdekes a főzőtanfolyamod :))

 

8. Ha van lehetőséged, keress valami gyakornoki munkát, akár csak heti 1-2 napot is. Erre ugyan nem szokás fizetni, viszont máris lesz munkatapasztalatod, és látsz belülről vállalatot, ami messze nem úgy működik, mint a szépen megfogalmazott karrieroldalakon és tankönyvekben.

 

9. Lődd be, mik az esélyek. Friss diplomásként nem leszel egyből manager, sem igazgató. Junior/asszisztensi állások lehetségesek leginkább. Ennek tükrében válassz pozíciókat. Sok jelentkezés amúgy ugyanott landol, éppen ezért érdemes nem mindenre jelentkezni. Ahonnan 1-1.5 héten belül nem hívnak fel (hacsak máshogy nem jelzik), felejtheted.

 

10. Gyakorolj a tükör előtt, milyenek a gesztusaid, milyen a mosolyod, csinálj próbainterjút egy barátoddal, objektíven. Sokszor nem a valós tudás, hanem a szimpátia számít. Legyen valami hobbid, és arról tudj beszélni.

 

11. Fizetéssel ne legyél szerény, a cégek nem hülyék, bár a legkevesebbet akarják fizetni. Nehezen hiszik el, hogy pl. havi nettó 70.000 forinttól Te motivált leszel. Számold ki, mennyivel lennél elégedett - de reálisan nézve - és mondd be azt. Ha felvesznek valahova, utána legalább 1.5 évig nem fogsz tudni emeltetni, pláne most. Szedd ki a START kártyát, az is előny. A multiknak nemigen ismerheted a bérstuktúráját, hiába írod, ugyanaz a pozíció lehet bruttó 180 és bruttó 700.000 forint is, ilyet is láttam már.