Kivételeznek a családosokkal

Tisztelt MT blog!


Központi közigazgatás egyik szervénél dolgozom, férfiként, család (azaz feleség, gyerek) nélkül. Az állami ünnepek előtti munkanapokon a munkaidő a CSALÁDOS hölgyek részére 12 óráig vagy 14 óráig tart, a hivatalos 16.30 óra helyett. Sajnos leírva ez soha nincsen, csak szóban tájékoztatja felső vezetés az alsóbb vezetőket, majd ők az alattuk lévő közszolgákat.


Mi alapján diszkriminálja a munkáltatóm a nem családos hölgyeket, illetve a férfiakat? Jogszerű ez?


Nyilván más is hazamenne ünnep előtt előbb. Vicces, hogy elvárják, hogy a többiek dolgozzanak miután a kivételek hazamentek.


Kérem, hogy publikálják levelemet e-mail címem nélkül a blogon.


Köszönettel:

V. Tamás

 

Kedves Tamás!


Megfordítanám a dolgot: munkáltatód nem a nem családos alkalmazottait diszkriminálja, hanem a családosokat részesíti előnyben, ez pedig a törvény alapján nem tilos, sőt. Ha van hozzá kedved és időd, olvasd el az egyenlő bánásmódról szóló törvény (2003. évi CXXV.) 11. §-át.


A Munka Törvénykönyve is számos helyen tartalmaz olyan rendelkezéseket, amelyek kizárólag a családosokra - vagy leendő családosokra - vonatkoznak, ezek pedig magas szintű törvényi rendelkezések és ha diszkriminatívak lennének, akkor valószínűleg az Alkotmánybíróság már megsemmisítette volna őket.
Ezeknek az intézkedéseknek, szabályoknak a jelentőségét valószínűleg te is fel fogod ismerni, ha később családod lesz.


Üdvözlettel:
Erynnis

Címkék: munka, 5, állás