Rám fogták, hogy adatokat loptam

Csatlakozz a Munkahelyi Terror blog közösségéhez!

 

 

Tisztelt Szerkesztőség!

 

A velem történt igazságtalanság sajnos büntetlenül maradt, ezért írom le most, hogy mások is okuljanak belőle.

 

 3 és fél évet dolgoztam egy informatikai vállalatnál. Jó viszonyom volt mindenkivel, a főnökséget utáltam (őket mindenki utálta amúgy is), de különösebb bajom nem volt. Sajnos a fizetés az elfogadható szint alatt volt jóval, ennek többször is hangot adtam de nem nagyon történt semmi. Egyszer megrebegtettem, hogy távozom és akkor emeltek rajta egy picit. Természetesen mint informatikai cég sok külső ügyfél rendszerét felügyeltük és voltak páran akik a személyemhez ragaszkodtak már, ezért amikor bejelentettem, hogy távozom ezek az ügyfelek is átgondolták maradnak e a cég ügyfele vagy sem. Volt egy ügyfél akivel pont távozásom előtt akart a volt cégem leszerződni de másfél hónapig semmit sem csináltak, egy árajánlatot nem küldtek el az ügyfélnek. Hozzá kell tennem, hogy az ügyfélnél én lobbiztam, hogy szerződjön le velünk amíg még nem mondtam fel.

 

Pár jónapja felmondtam ott, és viszonylag rövid időm volt amíg az új munkahelyemre átmentem, ott ugyanis időre vártak. Ezalatt az idő alatt mindent korrektül átadtam az utódomnak és a cégtől jó szájízzel váltunk el. A pályafutásom alatt rengeteget tettem a cégért, sok rendszerüket rendbe tettem ami el volt hanyagolva. Volt 1-2 jó kollégám akivel már már baráti viszonyom is volt, de azért picit a 3 lépés távolságot tartottam.

 

Mivel hirtelen kellett távoznom ezért meghagytak nekem egy hozzáférést a cég rendszereihez, hogy ha baj van tudjak még segíteni. Mikor az új munkahelyemre kerültem úgy alakult, hogy szükségem volt egy általam vezetett mankóra, amolyan doksi fájl amiben vezettem pár dolgot, mivel picit feledékeny vagyok ezért leírtam mindig ha valami olyat változtattam egy gyári program konfiguráción amit én találtam ki ezért ezt leírtam egy fájlba. Erre a fájlra volt szükségem, bementem a céghez a számomra meghagyott saját felhasználói adatommal és lemásoltam a saját cuccom amit ott felejtettem a cég rendszerén. Ezt megbeszéltem a volt kollégámmal, hogy azért tudja. Nem is volt belőle gond. Nem sokkal ezután történt, hogy a korábban említett cég akivel épp akkor akartak leszerződni amikor én felmondtam megkeresett engem, hogy nem szerződnek a volt munkáltatómmal hanem velem akarnak. Sajnos a volt főnökömnek ezt elmondták, hogy ők hozzám ragaszkodnak. Természetesen a volt főnököm azt hitte, hogy szándékosan kavartam így és szedem el az ügyfelet tőlük. Ezért aztán behívatott azzal az ürüggyel, hogy büntető feljelentést fog tenni ellenem és az új cégem ellen, tehát menjek be beszélni.

 

Nem értettem mivan, de bementem.

 

Előadta, hogy én betörtem hozzájuk a rendszerükbe, és adatot loptam el (ez volt az amikor beléptem a saját adataimmal és a saját cuccom leszedtem, csak ő másképp értelmezte) és ha nem teszek úgy ahogy ő fütyül feljelent, meg elázatat mindenhol ahol tud, beleértve az új munkáltatóm meg az összes informatikai céget aki a környéken van és sehol nem fognak alkalmazni. Lehetőséget nem hagyott, hogy bármit átgondoljak és aláíratott velem egy papírt amiben elismertette velem, hogy illetéktelenül léptem be és (szerinte) szándékomban állt adatot eltulajdonítani. Sajnos aláírtam, mert akkor nem tudtam jobbat tenni, így megúsztam azt, hogy azonnal bemocskoljon.

 

Az eset után úgy esett, hogy még is csak bemocskolt azért az új cégemnél, és jöttek hozzám pródaidős új emberhez, hogy hallották ezt a pletykát és mi igaz belőle. Mondom semmi, de megbeszéltük már egymással és nincs gond. Persze ez az új vezetőimnek nem volt elég és ezt le kell irassam a volt főnökömmel. Kérdőre vontam a volt főnököm, hogy honnan tudják az új cégemnél ezt és annyit mondott, hogy "az alkalmazottaim cselekedetiért nem vállalok felelősséget". És egyenlőre ilyen papírt sem írt le, hogy minden rendben.

 

Nem csináltam semmit, ezt ő is tudja ezért nem mert semmiféle feljelentést tenni meg írásban megrágalmazni mert mindkettővel ő jár rosszul, de ha leírja, hogy nem csináltam semmit akkor meg nem leszek a markában. Szával most várjuk, hogy mit tesz.

 

A dolog pikantériája az, hogy az az ember akinek mondtam az elején, hogy beléptem a saját cuccomér az egyik legjobb kollégám volt akiben végig megbíztam, és ez az ember forgatta meg bennem a kést, hogy elmondta azt a volt főnökömnek és úgy tüntették fel, hogy és betörtem meg ilyenek.

 

A volt főnökeim iwiw-en töröltek az ismerőseik közül (lol), illetve letiltották a telefon számom, hogy céges számot nem hívhatok (lol), valamint befenyítettek bent mindenkit, hogy aki velem kapcsolatba lép kirúgják, még a céges zárakat is kicserélték, stb.

 

A suta tanulság legyen az, hogy ne bízzatok senkiben sem, még abban sem aki úgy tesz mintha a barátod lenne! Ja és ne tegyetek olyat amivel bármikor visszaélhetnek.