Meg ne próbálj másik munkát keresni

szia,

 

itt a tesómék története, még friss.

 

Szóval, kb. másfél éve kezdtek el dolgozni egy hotelban. A tesóm "linen porter" (nem tudom magyarul, biztos ágyneműsfiú, esetleg szobafiú, ha van olyan...szóval, aki leszedi a régi ágyneműt, megszámolja, regisztrálja, elviszi a mosodába, onnan újat hoz, feltölti a minibárt a szobákban, azt is iktatja, h. mennyit fogyasztottak belőle, jelentést küld róla, stb. ilyesmi) volt, a barátnője meg takarított.

 

Az elején még rendben mentek a dolgok, heti negyvenórás szerződés, heti öt nap, napi nyolc óra. Aztán kb. fél évvel azután, h. kezdtek, jött egy új "supervisor". (felügyelő, ellenőr, felettes...). Ekkor szép lassan megváltoztak a dolgok, de csak fokozatosan. Először csak vasárnapra jutott félórával kevesebb munka. Aztán szombat-vasárnapra. Aztán egy-egy óra mínusz hétvégére. Aztán hétközbenre is...Így szép lassan lecsökkent a heti óraszámuk 35 órára, így a fizetésük is. A tennivalók viszont növekedtek, mivel az előző supervisor besegített nekik ebbe-abba, amikor az új jött, akkor már nem. (az új neki is felettese volt). Az óraszám meg azért csökkent állítólag, mert nem volt elég munka. Kötelező jelleggel elküldték őket egy-egy nap szabadságra, mondván, h. nincs munka, ennek ellenére, a másik hotelből meg jöttek mások, őket helyettesíteni...Ha nem végeztek időben valamiért, mert pl. nem ment el a vendég, és így nem tudták rendberakni a szobát, akkor azért elvárták a túlórát, de úgy, h. ha beírták a papírra az időpontot, h. mikor végeztek, azt a főnökség átírta arra, amikor hivatalosan végezniük kellett volna. Ha viszont előbb mentek el (mert küldték őket), akkor a valós időpontot kellett beírni, nem azt,h. mi lenne a hivatalos. Pedig eredetileg azt mondták, h. ha valamiért előbb hazaküldik őket, akkor is kifizetik a teljes munkaidőt.

 

A barátnő jelentkezett esti, beugrásos munkára (ami ügynökségi, tehát akkor dolgozik az ember, ha szólnak neki, h. ma be kell valaki helyett ugrani), erre a munkahely kiakadt, h. ő nem mehet el, mert a munkaideje fél ötig tart. Csakhogy szinte mindig hazaküldték őket jóval előbb, ezért akart volna még plusz órákat, pluszpénzt. Tehát, ők ugyan nem adnak elég munkát és így fizetést, de azért meg nem próbálj más munkát is keresni, mert elérhető kell,h. legyél. Ja, erről jut eszembe, előfordult, h. a szabadnapjukon a munkahely kereste őket, nem volt bekapcsolva a telefonjuk, és mikor mentek dolgozni, számonkérték tőlük. Mi köze a munkahelynek ahhoz, h. mit csinál a szabadnapján?? Miért lenne köteles bekapcsolva hagyni a telefont, ha pihenni akar, és azt akarja, h. ne zavarja senki? (pláne a munkahely).

 

Csalni akartak a szabadsággal is. Az eredeti szerződés szerint 28 nap jár (ez a hivatalos, ebből 8 nap a munkaszüneti nap, de mivel az egy hotelnél nem számít, ők 28 napot kapnak összesen (mert ugye, amit az irodai dolgozó munkaszüneti napként "kap", azt is beleszámolják.) A kivett szabadságból tesómnak még 10 nap volt hátra, a saját számítása szerint, erre közölték, h. nem, csak 8, és hogy neki állítólag csak 22 nap szabadsága van. (ami, ugye sehogy se jön ki, mivel ha kivesszük a 8 munkaszüneti napot a 28-ból, akkor meg 20 marad...)

 

Ráadásul, a szabadságára csak napi 6 órát fizettek, ami sehogy se jön ki, mert az eredeti szerződés ugye napi 8 órára szól, átlagban meg még mindig 7 órát dolgoztak, szóval, mitől is lett 6 óra?
Ezt úgy magyarázták, mikor reklamált, (most, megírta a főnökségnek,h. feljelenti őket, ha nem kap kártérítést a sok csalás miatt), h. április 1.-től neki megváltozott a szerződése, napi hat órája van. Érdekes, erről neki elfelejtettek szólni, se szóban, se írásban nem közölték. És még mindig napi átlag 7 órát dolgoznak, szóval megint nem jó, sehogy se.

 

Ráadásul, belenézett a hotel számítógépes nyilvántartásába, és ott az ő óraszámaikat igen érdekesen tartják nyilván, a hat és fél óra pl. a főnökének 6.3, a háromnegyed 45, a negyed 15...simán nem normál tizedes rendszerben számol. Ezért kijön nála, h. kétszer hat és fél óra az 12.6...és persze erre kapnak fizetést, a 13 óra helyett.

 

Eljöttek onnan, tegnap óta dolgoznak másik helyen, de beadták a panaszlevelet a nagyfőnökségnek,és megmondták nekik, h. mennek a munkaügyi bíróságra, ha nem kapnak kártérítést.
Úgyhogy most itt tartunk.

 

Anita
 

 

Te mennyit érsz a munkaerőpiacon?Töltsd ki kérdőívünket és tiéd lehet egy iPod, digitális kamera, MP3 lejátszó, vagy fényképezőgép:

 

https://www.myhewittsurvey.com/survey/YFPR10&r=NTWAVE