Nem engednek tanulni

Kedves Erynnis!

 

2 évvel ezelőtt diplomáztam magyarországi intézményben, nappali tagozaton. A diplomám megszerzése alatt részmunkaidőben dolgoztam a jelenlegi munkahelyemen, ahová az oklevél megszerzése után teljesen szabályosan, bejelentve, főállásba föl is vettek.

 

Most tovább szeretnék tanulni és szerezni egy második diplomát. Természetesen az állásom mellett tanulnék, önköltséges levelező képzésen, javarészt szombati napokon. Probléma van azonban minden második pénteki nappal, amik sajnos teljes délutáni elfoglaltságot jelentenek. Ezt főnökömnek megemlítve kemény ellenállásba ütköztem, ugyanis kijelentette, hogy ő nem enged el sehova, elhasználhatom az évi rendes szabadságom ezekre a napokra de másra nem számíthatok.

 

Tanulmányi szerződést természetesen nem kötnek velem, nekik nem érdekük, hogy munka mellett tanuljak és csak a problémát látják ebből az egészből (minek nekem második diploma, egy nem elég?). Valamint kilátásba helyezte, hogy ha épp olyan a helyzet (sok a munka), akkor nem fog elengedni és ezt vegyem tudomásul már most, ennek tudatában jelentkezzek csak bármilyen suliba és ne is könyörögjek majd ha a pénteken mégis el kellene mennem délután.
Az évi rendes szabadságom éppen hogy csak fedezi ezeket a napokat, viszont mellette már nem igazán marad másra.

A kérdéseim a következők:

1. Tudomásom szerint a munkáltató köteles elengedni a munkavállalót és számára szabadidőt (kérése alapján fizetettet vagy fizetetlent) biztosítani, ha vizsgázni megy. Azonban ha a vizsgák kizárólag szombaton vannak és pénteken csakis előadásokra illetve gyakorlatokra kellene járni, akkor a Munka Törvénykönyve hogyan szabályoz?Emellett pedig vizsgák esetében pontosan milyen jogok illetik meg a munkavállalót?

2. Mivel a munkáltató rendelkezik a szabadság 3/4 részével, így megtagadhatja-e a fizetett szabadság kiadását az érintett pénteki napokra? Ha igen, akkor gondolom fizetetlen szabadságot sem fog engedélyezni hiszen a felett is ő rendelkezik. Tehát ha egyszerűen nem hajlandó semmilyen formában sem elengedni, akkor mit tudok tenni?

3. Ha bármiféle hátrányom származik abból, hogy munka mellett iskolába járok (pl. mindenki más kap fizetésemelést vagy jutalmat kivéve engem), ha a főnök igazságtalan helyzetek elé állít emiatt, netán egy mondvacsinált indokkal ki is rúg, akkor van értelme perelni, be tudnám bizonyítani az igazamat? Nyilvánvalóan fekete bárány leszek a szemében és ezt éreztetni is fogja velem.

A munkahelyemmel egyébként teljesen elégedett vagyok, csak emiatt nem szeretnék felmondani, ki tudja, hogy mikor találnék másik munkát. Ebben a helyzetben nem merek felmondani, viszont az iskolát is szeretném elvégezni.

Előre is köszönöm szépen a segítséged.

Üdv,

Lilien

Szia Lilien!

 

Amennyiben iskolai rendszerű képzésben veszel részt (azaz egyetemen, főiskolán tanulsz, nem pedig pl. valamilyen tanfolyamon), a munkáltató köteles biztosítani a szükséges szabadidőt ehhez. Ez fizetetlen szabadság, nincs köze a rendes szabadságodhoz, amelynek kiadásáról szintén a munkáltató rendelkezik.

 

Az oktatási intézmény által kiadott hivatalos tanrendet kell bemutatnod a munkáltatódnak, aki ez alapján maga állapítja meg, hogy mennyi szabadságot biztosít neked, ezt köteles megtenni, viszont ezekre a napokra nem jár fizetés.

 

A diplomamunka elkészítéséhez tíz nap szabadság jár, vizsgák esetén pedig vizsgánként négy munkanap szabadidő, amibe a vizsga napja is beszámít. Ha egy napon több vizsgád van, ez tárgyanként többszöröződik.

 

Hogy mennyire érdemes perelni egy kirúgás, vagy hátrányos megkülönböztetés esetén, azt így nem tudom neked megmondani, mivel mindig az összes körülményt kell nézni ilyenkor, előre nem tudnék biztosat mondani, főleg, mivel az ilyen intézkedéseik előtt a munkáltatók is alaposan mérlegelnek és igyekeznek jogilag korrektül eljárni - legalább látszólag.

 

Üdv,
Erynnis

 

Hirdess nálunk, akár barterben is! Legfrissebb médiaajánlatunkat megtalálhatod, ha IDE KATTINTASZ.