Hogyan keressünk állást?

Az alábbi összefoglalót Babette becenevű kedves olvasónk küldte, hála és köszönet érte! Amennyiben kiegészítenéd, vagy bővítenéd, írj az ismert E-mail címünkre! 

 

 Az alábbiakban arról lesz szó, hogyan keressünk állást. Vagy munkát. Kinek mi.


Induljunk ki abból, hogy már mindent elolvastál, amit a jó önéletrajzról tudni kell. Mindent elolvastál, amit az interjúról tudni kell. Tudod, milyen hibákat nem szabad elkövetni az önéletrajzban, milyen hibákat nem szabad elkövetni az interjún.


Tehát van egy fényképes önéletrajzod, és tudod, hogyan csinálj végig egy interjút.


De még nem tudod, hova küldd el.


Egyet tudnod kell: az álláskeresés (munkakeresés) főállású foglalkozás. Nem merül ki abban, hogy ha meglátsz egy hirdetést, becsatolod egy e-mailbe (vagy kinyomtatod) és elküldöd.


Itt összeszedtük azokat a módszereket, ahogy rábukkanhatsz ezekekre az álláshirdetésekre.


Kezdjük a legnépszerűbbekkel:


1. Mindennap megveszed a helyi napilapot vagy apróhirdetéses újságot. Láttunk már olyan embert, aki a Metropolban talált álláshirdetést.


2. A helyi állásközvetítőkhöz elküldöd az önéletrajzodat, vagy bemész személyesen.


3. A barátokkal, ismerősökkel való találkozáskor mindenkinek megemlíted, hogy munkát keresel. Közhit szerint ennek sosincs eredménye. De akik ezt mondják, közben azt is mondják, hogy az állások ismeretség alapján (csókosok) kelnek el. De te mit veszíthetsz ezzel a két mondattal? Ugyanezt megteheted e-mailben vagy a közösségi oldalakon is.


4. Feltöltöd az önéletrajzodat, jelentkezésedet az összes állásközvetítő internetes adatbázisába.


5. Az állásközvetítők internetes honlapjainak általában van hírcsatornája (RSS), „fizess elő” ezekre (ha még nem hallottál az RSS-ről, itt olvass utána: http://rss.lap.hu/ ). Az RSS-eket/friss híreket naponta olvasd végig.


6. Az állásközvetítő weboldalakon tudsz keresni különböző kulcsszavakra, és a munkavégzés helyére. Érdemes a Részletes keresést választani a találatok szűkítése céljából. Hogy miért van erre szükség, ha RSS-ben megkapod őket? Mert az RSS is tévedhet, és a te szemed is elfáradhat az olvasás közben, és elsiklik egy hirdetés felett. Inkább olvass el egy hirdetést kétszer, mint a legmegfelelőbbet egyszer sem. „Fizess elő” a weboldal hírlevelére.


7. Megkeresed azokat a cégeket, amelyeknél szívesen dolgoznál, és elküldöd nekik az önéletrajzodat. E-mailben és/vagy postán.


8. Az interneten is megkeresed azokat a cégeket, amelyeknél szívesen dolgoznál. Vedd föl őket a kedvencek közé, és mindennap ellenőrizd a Karrier oldalukat.


9. Az interneten egy keresőbe (jellemzően legtöbben a Google-t használják) különböző kulcsszavakra kereshetsz: „állás Miskolc” „karrier Szeged” „[foglalkozásod neve] Baranya megye” stb.


10. Bevásárlás, séta, kirándulás közben figyeld a cégek, üzletek kirakatát. Alkalmanként ott is láthatsz olyan kiírásokat, miszerint Munkatársat keresünk. Ezek jellemzően kereskedelmi (eladó, raktáros stb.) pozíciók.


11. Olvasgasd az álláskeresésről, munkahelyi dolgokról szóló internetes fórumokat, blogokat, azokban is előfordul hirdetés.


12. Legyen nálad pendrive-on az önéletrajzod a táskádban. Sosem tudhatod, mikor lesz rá szükséged.


13. Látogass szakmai fórumokat, személyesen és/vagy interneten, szerezz ismeretségeket, figyelj a hírekre.

A fenti módszereket e blog közönsége folyamatosan bővíti ötletekkel, érdemes visszanézned később is. Ha neked van módszered, te is elküldheted.


Nem, ne minősítsd, hogy melyik vált be vagy melyik nem. A minősítés nekünk sem célunk, annál inkább egy közös tudás létrehozása. Mindenki mást fog használni belőle, és mindenkinek más válik be.


Válaszd azt, amelyik szimpatikusabb, amelyik jobban kézre áll. Vagy válaszd mindet.


Egyet ne feledj el: mindennap végigcsinálni az álláskeresési rutint. Tekintsd munkának, amelynek a fizetsége a végén a siker lesz. Ne add fel!

 

 

Veled is kiszúrtak, netán jogi segítsére van szükséged? Írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

 

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz