Egy ismerős többet ér, mint 3 nyelvvizsga

Végzettségemet tekintve villamosmérnök vagyok, 20 évet töltöttem el a szakmában, javarészt vezetőként.


Franciául, oroszul és angolul beszélek. volt már néhány munkahelyem, igazán sohasem hittem, hogy állás nélkül maradhatok. Sokszor ültem az asztal túloldalán, nagyon sok interjút vezettem le, így azt hiszem van fogalmam a vezetői és tulajdonosi elvárásokról.Két éve egy svéd tulajdonú multicéghez kerültem, szintén vezető beosztásba.


Egy évig minden rendben ment, amikor kaptunk egy új gyárigazgatót. A képességeiről csak annyit, hogy 1 hónapon belül felmondott a műszaki igazgató, a HR vezető, a logisztikai vezető, a kontrolling vezető, a termelésvezető, és én is máshol kívántam folytatni. Megpályáztam egy állást, amit el is nyertem, vagyis úgy tájékoztattak, hogy elnyertem.Így fel is mondtam a régi helyemen. Majd a munkába lépés előtt 2 nappal közölték, hogy mégsem én vagyok a befutó, hanem egy "beajánlott" pályázó.


Azóta folyamatosan állást keresek, nem túl sok sikerrel.Most ugyan dolgozom, de nem álmaim munkahelyén.Nagy tapasztalattal rendelkezem a területemen, mégsem tartottak alkalmasnak arra, hogy a közszférában ugyanezt csináljam tovább. Pedig aki azt állítja hogy sokkal jobbat talált, az nem mond igazat.Mindig maximalista voltam, mindig precízen és határidőre jól dolgoztam.


Most is ehhez tartom magam, a referenciáim is jók, mégis mindig valakinek a valakije a befutó. szerintem sokan járunk hasonló cipőben és érezzük hogy a meghirdetett állások 95% -a nem valós,hanem átverés. Az álláskeresés( csak az útiköltséget tekintve ) több mint 1,5 millió forintomba került eddig.Egy szó, mint száz: sokkal fontosabbak a jó kapcsolatok, mint bármilyen szaktudás.


Egy jó helyen ülő ismerős többet ér, mint 3 nyelvvizsga. Nem beszélve arról, hogy a nyelvtudás alapjában véve szinte semmilyen magyarországi állás betöltéséhez nem elengedhetetlen, sőt, a közszférában meglehetősen hiányos nyelvismerettel dolgoznak emberek, akik nemhogy nem szakemberek, hanem sok esetben dilettánsok.


Kíváncsi lennék, hogy mit tud egyik másik vezető néhány 100 millióért, mi az, amiért ennyit kell fizetni. Pl. a BKV vezetése ilyen pénzekért csak az adósságállományt tudta növelni...

Amennyiben van olyan történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt részed, akkor írd meg nekünk a  munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre küldheted!