Nem engednek tanulni?!

Sziasztok!

 

A segítségeteket szeretném kérni.

 

4 éve dolgozom a jelenelgi munkahelyemen, egy élelmiszerüzletben, mint eladó-pénztáros.Eddig minden rendben ment, amíg be nem jelentettem, hogy szeptembertől szeretnék továbbtanulni.Levelezős képzésben vennék részt, a szomszédos város főiskoláján.

 


A képzés 4 éves, péntek-szombati napokon lennének a konzultációs óráim, havonta kétszer.Szakmámba vág a főiskolai tanulmányom, érdekel is, ezért jelentkeztem.Egyik nap a műszakom végén bementem a főnökömhöz, és mondtam neki, hogy szeretnék járni, megmutattam a konzultációs órarendemet, és mondtam, hogy ha kell, egy igazolást is kérek a főiskoláról.


Mivel a kereskedelemben szombat is munkanap, így azt a választ kaptam, hogy nem fogok tudni járni, mert a mások kárára nem írja át a beosztásomat. Mondtam, hogy cserélnék a kollegákkal, akiknek nem gond a szombati munkanap. Azt a választ kaptam, hogy majd meglátjuk.

 

Utánna néztem az interneten, a Munka Törv.Könyvében az áll, hogy a főiskolai tanulmányait végző munkavállalónak biztosítani kell a munkáltató általa szabadnapokat a tanórákra és a vizsgákra is.Szabadságom van, még elég sok-10nap-, amit nem vettem ki az idén.Azt is tudom, hogy szombati napra nem lehet szabadságot kiadni, de a vizsgáimra, amiknek időpontját persze még nem tudhatom, arra ki lehetne, mivel azok ált.-ban hátköznapra esnek.Saját költségemen tanulnék, persze államilag finanszírozva van a képzés, de az utazási költségeket nekem kell állnom.Plusz könyvek, jegyzetek, nyelvtanár, ezt vállalom is.


Másnap szóltam a főnöknek ezekről, és ha ő nem szeretne segíteni abban, hogy el tudjak járni, akkor néhány munkatársam vállalja, hogy cserél velem műszakot.Azt mondta, ha meg tudom oldani, csináljam. Őt nem érdekli. Mondtam, hogy legalább a vizsgákra írjon majd ki nekem fizetés nélküli szabadságot, azt beszéljük meg.Mert ha azokra sem enged el, akkor feleslegesen járok órákra, arra a kevésre, amire be tudok járni.Azt a választ kaptam, hogy náluk ilyen nincs, ez hülyeség.

 

Aztán néhány napja megkaptuk az októberi beosztásunkat. Ami úgy van megcsinálva, hogy azokkal a kollegákkal, akikkel tudtam volna cserélni, még véletlenül se tudjak, mivel, együtt dolgozunk péntek-szombaton.A többieknek családjuk van, és egyéb elfoglaltságuk, ami miatt nemet mondtak a cserére.

 

Nem ütközik semmibe, egy kis jóindulaton múlna az egész, de ez manapság már nem divat. Sajnos.Így nem tudok járni, csak havi egyszer, vagy egyszer sem.Most ott tartok, hogy magamtól próbálom bepótolni, amiket elmulasztok, ami igen nehéz.Eddig már két napot hagytam ki, amikor is reggeltől estig tartott a tanítás, gyakorlatokkal együtt.Bosszús vagyok, de bennem van a csakazértis megcsinálom érzés.


Ha odacsapnék az asztalra, akkor lehet, elküldenének valami mondvacsinált ürüggyel, mert volt már erre példa nálunk.Tanulok, és csak remélni tudom, hogy legalább a vizgákra el tudok valahogy jutni.A megmaradt szabadságomat nem vehetem ki sem novemberben, sem decemberben. Úgyhogy most 2-3 napra lebontva mekaptam/megkapom szeptember-október hónapokban.A decemberi-januári vizsgákkal nem tudom mi lesz.

 

Szeretném a sulit elvégezni, és mellette nyelvet tanulok. Nem azért, mert kell egy diploma, hanem mert érdekel.A kérdésem, ha esetleg mégsem tudnék vizsgázni, élhetek-e valahol, valamilyen panasszal a munkáltatóm ellen?Mivel az ő hibájából nem tudok megjelenni az órákon? Vagy a vizsgákon? Tehetek-e valamit?Vagy hogyan "harcoljam" ki magamnak a szabadnapokat? Ki lehet-e egyáltalán?

 

Köszönöm előrre is a válaszokat.

 

Üdv.

Amennyiben van olyan történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt részed, akkor írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.comcímre!

 

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre küldheted!