A privát utat nem fizetik

Vezető beosztásból távoztam a munkáltatómtól, s mivel a pozíciómhoz járó gépkocsi ún. státusz autó volt (csak a megnevezésében persze….), így a felmondási idő alatt a gépjármű nálam maradt, saját fenntartásban persze, de ez így van rendjén. A saját szabályzatának megfelelően, rendkívül korrekten járt el a munkáltató, ez vitán felül áll.

 

A megadott időpontban, a felmondási időm, s ezzel a munkaviszonyom utolsó napján felkerekedtem kis falumból, s elindultam kedves ismerősöm kíséretében visszaszolgáltatni a vállalati gépjárművet. Az autó leadása a flotta kezelő felé minden fennakadás nélkül megtörtént, s elindultam hazafelé.

 

Néhány nap múlva felkerestem levélben a minősített munkáltatói jogkör gyakorlóját, megtudakolva, hogy vajon a megközelítőleg 10.000 forintnyi útiköltségemet a vállalat székhelyére és vissza megtéríti-e. Igenlő válasza birtokában kitöltöttem a vállalatnál szokásos formadokumentumot, s e-mailben és postai úton is eljuttattam 2010 október hónapban a címzett részére. Előszörre volt némi félreértés atekintetben, hogy a lakóhelyem vajon tényleg a lakóhelyem-e? Erről a HR vezető nem tehet, hiszen a személyigazolványom kiállítása és a mai nap között eltelt időszakban a település neve kiegészült.


Persze, egy gyors útvonalkereső néhány másodperc alatt kidobta nekem is, hogy egy és ugyanazon helyről beszélünk, de ez valóban nem a HR vezető feladata. Nagylelkűen megírta, hogy nem kell új nyomtatványokat készíteni, rendben van ez így,jóváhagyja a kifizetést, átküldi a dokumentumot a pénzügyre, s minden mehet a maga útján.


Eltelt egy hónap a költségelszámolási dokumentumok postázásától, s az utalás nem érkezett meg a számlámra. Jeleztem ezt a kis fennakadást HR vezető felé, aki válaszlevelében elnézésemet kérte, mondván, a pénzügyön „megállt az elszámolás” (jelentsen ez bármit…), de intézkedik, s még aznap délelőtt utalják a pénzt.


Következő havi bankszámla kivonaton látom, hogy az odautat kifizették. Nem értettem a dolgot, így megkerestem HR vezetőt egy újabb levélben, ugyan világosítson már fel, hogyan van ez? Egy hónapig semmi válasz. Újabb bankszámla kivonat érkezik, nyoma sincs az utalásnak. Ismét rákérdezek. A válasz még aznap megérkezik, nagy hahotára, s a szakmai ismeretek előtt történő mély meghajlásra indít:

„Kedves …….,

A munkaviszonyod megszűnése utáni költségeket nem áll módunkban kifizetni, a hazaút privát utazás, ezért nem utaltuk el neked.
Üdv,
………..”

Ez szenzációs! Hogy milyen igaza van! Hogy ez nekem miért nem jutott eszembe? Hát persze, hiszen a legkisebb is számít… De miért kellett nekem erre két hónapot várnom?

Amennyiben van olyan történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt részed, akkor írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com