Bele betegszem a főnököm viselkedésébe

Üdv Mindenkinek!


17 éve dolgozom egy önkormányzatnál ügyintézőként. Ez idő alatt négy főnököm volt. Az első kettővel semmi probléma nem adódott, sőt! Emberileg, szakmailag nagyra becsülöm őket a mai napig is. Viszont: tíz éve lett egy új főnököm, aki nő. Fontos az ügy szempontjából, hogy én is nő vagyok és főnökömnél mindössze három évvel vagyok fiatalabb.


Ez a főnököm minden előzetes szakmai tapasztalat, múlt hiányában került a hivatalba. Én korábbról ismertem és biztosítottam arról, hogy mindenben támogatni és segíteni fogom őt. Ahogy az idő múlt, úgy egyre nagyobb ló került alá és lett egyre kritikusabb, lenézőbb. Egyre többször szállt főként rám, illetve még pár kollégámra, rotációban.


Már ki tudtuk számítani, hogy ki a következő áldozat.
Reggel gyomorgörccsel jövünk dolgozni, előre félünk, hogy aznap megint mivel gázol át rajtunk. Jobbára én vagyok a céltáblája, pedig gyakorlatilag én vagyok a jobbkeze.


Ha valami jól sikerül, akkor azt a saját érdemének tudja be, ha rossz utasítást ad, akkor viszont én rontottam el. Állandóan firtatja a magánéletemet, a családi életemet, a gyermektelenségemet, világszemléletemet, az érdeklődési körömet.


Soha nem hagyja, hogy befejezzek egy mondatot, közbevág. Ha bemegyek az irodájába, arra sem méltat, hogy velem szembe forduljon, gyakorlatilag a hátával beszélem meg a teendőket. Két irodával arrébbról e-mailt ír nekem, nem személyesen adja ki a munkát. Még sorolhatnám a végtelenségig.


A mai tetőzést az váltotta ki, hogy gyakorlatilag reggel azzal fenyegetett meg, hogyha nem állok be abba a sorba, amit ő kitalált, akkor kirúg. Ez a sor abból áll, hogy beosztja a szabadidőmet is: például, ha ő úgy gondolja, akkor hétvégén jöjjek el (ahogy tudok persze, hozzáteszem nincs autóm és két átszállással, busszal - amik hétvégén elég gyéren közlekednek, lévén faluról van szó - vergődjek ide valahogy) 40 km-rel messzebb lévő otthonomból és álljak rendelkezésre rendezvényeken felszolgálni, illetve egyáltalán részt venni olyan eseményeken, ahol én csak levegő lennék, mert a kutyát sem érdekli, hogy ott vagyok-e vagy nem.


Rendszeresen igényt tart arra, hogy a munkaidőmön kívül végezzek túlmunkát, persze külön bérezés, vagy szabadidő kiadása nélkül. Állítása szerint nekem kutya kötelességem ezt szó nélkül teljesíteni, sőt! magamtól kellene felajánlanom.A kollégáim előtt rendszeresen megaláz, beszól, kritizál, negatívan minősít.


Túlnyomó részt nem a munkámmal van gondja, hanem magánjellegűek a kritikái. Példának okáért lenyomozta, hogy a páromnak van-e priusza,bűnügyi múltja. Állandóan nyomoz a baráti köröm után, utánam kérdezősködik, hogy mit csinálok a hivatalon kívül, kikkel járok szórakozni.


Ő persze teljesen elégedett saját magával, főként amikor jól lehord, utána túláradó jókedvűen dudorászgat és viháncol.Sajnos egyik kollégánk partner a játékában, ő a besúgója, de gyakran fals információkat szolgáltat. Jelenti, hogy hazafele hova mentem be, kivel beszéltem és mit telefonon (akár magántelefonomat is kihallgatja).


Évek óta állandóan beteg vagyok, tipikus tünetekkel. Gyomorfájás, hasmenés, fejfájás, álmatlanság (kb. egy-két órát alszom már csak), szívtáji görcsök, zsibbadás, stb. Vasárnap már le sem hunyom a szemem, mert félek, hogy mi lesz hétfőn, mire jövök.

 

 

Kitartást kívánok mindenkinek, aki hasonló cipőben jár!
 

Amennyiben van olyan történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt részed, akkor írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com