A túlóráinkat visszamenőleg nem fizetik ki

Sziasztok!


A problémám a következő. 2010.novemberében az iskolánk egyik fenntartója (3 fenntartónk van) 5 fő leépítéséről döntött, minden egyeztetés nélkül. A munkáltatónk ehelyett költségcsökkentést vállalt, melyet úgy kívánt megoldani, hogy elvette az összes pótlékunkat és illetménykiegés­zítésünket (a kötelezőket is: pl. osztályfőnöki, munkaközösség vezetői pótlék stb.) melyet egy „Értesítést illetményválto­zásról“ nyomtatványon dugott az orrunk alá, azzal a felszólítással, hogy vagy aláírjuk vagy távozhatunk.


Ha ez nem volna elég kijelentette, hogy a túlóráinkat november 1-től visszamenőleg nem fizetik ki. Január végén 4napig betegállományban voltam, amikor visszamentem, azzal fogadtak, hogy „vissza kell adnom az órákat“ azoknak akik helyettesítettek, mert nem fizetik ki nekik a helyettesítési díjat sem.


Itt elégeltem meg a helyzetet és írtam az igazgatómnak, a (fő) fenntartó Önkormányzat Polgármesterének és Képviselő testületének,va­lamint a jegyzőnek, hogy a törvényben előírtakat legyenek kedvesek biztosítani. Azt közölték velem, hogy bár elismerik, hogy ez cseppet sem törvényes, de a rossz anyagi helyzetre való tekintettel, nem tudnak mit tenni és ne bolygassam a témát, mert így miattam fog megszűnni az iskola és hivatalos választ ne várjak a leveleimre.


Azt szeretném kérdezni, hogy mi a következő lépés? Rögtön Munkaügyi Bíróság, vagy számoljam ki mennyivel tartoznak és valami fizetési felszólítás félét küldjek nekik?


Van még egy dolog amin nem tudok kiigazodni, bár már oda-vissza átolvastam minden témához kapcsolódó törvényt és rendeletet. Rengeteget ügyelünk a kötelező reggeli és óraközi szüneteken túl is pl. az 5. órában (amit hozzáteszem tömegsportként dokumentálnak)aztán 12.25–14 óráig, amiért semmilyen juttatást, óradíjat stb.-t nem kapunk. Járna ezért valami?


Előre is köszönöm a válaszokat. Éva

Amennyiben van olyan történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt részed, akkor írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com