Találtam nyolcvanezer forintot

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

 
 

Tanács iránt érdeklődöm, az alábbi történet esett meg velem! 1975-ben az OTP-nél kezdtem a munka pályafutásomat - sajnos, mivel leépítések voltak, engem Soroksárra tettek volna ki a a vállalkozó fiók vezetőjévé, de ez naponta nekem 4 óra utazást jelentett volna. Más választásom nem volt, minthogy a cégtől eljöttem - közös megegyezéssel, komoly háttér pénzügy vezetői tapasztalattal a hátam mögött.

 

Most jön a feketeleves. 2001-ben  elhelyezkedtem egy utaztatási KFT-nél, mint ügyviteli asszisztens. Idők teltek, 4 év múlva, ami az irodában  fellelhető munka volt,  mindent elvégeztem - illetve tudtam, átláttam.


Kb. 2006-ig semmi probléma nem volt a cégnél, kisebb összezördüléseken kívül, de szerintem nincs olyan cég, ahol ez ne lenne általános, majd történt valami 2006 december 6-án,  mikulás napján. Ekkor már a házipénztár kezelése is a munkáim között szerepelt a kézi safe-et - amit én vittem be,  a sajátom,  ebben őriztem a cég házi pénzét - tudták hol tárolom és hogy mindig be volt zárva, a kulcs pedig általában nálam volt.

 

Ezen a napon fodrászhoz mentem,  előbb eljöttem a munkahelyemről és véletlenül a safe a fiókomban nyitva maradt,  a kulcs pedig szintén ott volt mellette. A fiókot bezárni nem lehetett, nem volt rajta zárási lehetőség.


Hozzá kell tennem, hogy a házipénztár elszámolásával mindig egyeztem, mint akkor is,   bizonyítékom volt róla,  a számítógépben ki-be oldal és a safe-ben a pénzt mindig bevételnél és kiadásnál számtalanszor egyeztettem, mint ahogyan ezen a napon is. Pénteken történt, hogy így ünnep előtt hazamentem és hétfőn,  amikor bementem dolgozni, akkor megijedtem, mikor megláttam, hogy a safet nyitva hagytam, a kulcs pedig mellette volt.


Így, mint mindig, megszámoltam indulás előtt a pénzt és 80,000,-ft-al többet számoltam.Tehát többletem volt. Ami nem lehetett volna.Nagy dilemmába voltam, hogy mi tévő legyek - ha szólok, elküldenek -,  ha nem szólok, azért küldenek el.
Egy hétig vívódtam, mire elhatároztam magam, hogy odaadom a pénzt a főnökömnek.


Mondanom sem kell, senki nem reklamált, hogy hiányzott valahonnan valamennyi összeg .Ezt a pénzt valaki beletette a safe-be.
Valószínűleg, visszagondolva leteszteltek, de akkor ez eszembe sem jutott.Amikor mindenki benn volt már az irodában,  odamentem a főnökünkhöz és elmondtam, mi történt és hogy 80.000,-ft többletem van. 

 

A reakció részéről az volt , hogy a "következő havi kiadásomhoz is kell majd a pénz".Én meglepődtem, visszaadta, de akkor az irodavezetőm vérszemet kapott és beállította a dolgot úgy, hogy leveszi ezt a terhet a vállamról és átveszi a kasszát, ettől a naptól ő kezelte a házipénztárt.

 

Írd és mond mindenki tudta, hogy annyi pénzt ír el oda,  ahová akar - kivesz eltesz odaad -, szóval csúnya szóval sikkaszt, de ennél a cégnél, aki nem így gondolkodott, eláshatta magát.Innen kezdődött, hogy megbélyegeztek - a NEGATÍV szóval.Mert kicsit rosszul esett ez az eljárásmód és ennek hangot is adtam. Ettől kezdve elhidegültek tőlem az irodai kollégáim.

 

Én dolgoztam tovább, végeztem a munkám, ahogy kellett, olyan feladatokat kaptam, hogy amit hirtelen gyorsan, pl. éves statisztikákat 2 óra alatt kellett előállítani, mondván, hogy a sófőgyűlésen erről lesz szó, de nem kellett.

 

Egyre több volt a meglepetésszerű feladat kiosztás, és ellenőrzések.
Szabadság nyilvántartást vezettem és a főnököm egyre többet állt a hátam mögött és ellenőrizte, beírtam-e magamnak a szabadságomat- szóval megbélyegeztek.

 

Két tulajdonosa van a cégnek, mindketten a Széchényi fürdőben masszíroztatják magukat, amivel semmi gond, de a motoros gárda,  az irodai fiuk és a masszíroztatás egybefonódott, a masszírozó legénynek a felesége otthon volt munka nélkül, ebből következett, hogy levegyék a vállamról a terheket, besegít nekem 4 órában  a hölgy.Ezzel nem is volt gond, én még a megmaradt 8 órás feladatomra megkaptam a pénzügyet, a bankot a számlázást is.

 

Sok munkát túlórában  végeztem, amiért nem kaptam munkabért. Hazahordtam a munkát, hogy készen legyen, tudom, így visszanézve nem kellett volna, de én maximalista vagyok.Aminek az lett a vége, hogy kezdtem fáradni - és betegeskedni.A pénzügyet, a bankot és a további feladatokat teljes egészében naprakészen vezettem, mígnem bejött a 2008-as gazdasági válság.

 

Ekkor decemberben a munkaidőmet lecsökkentették 4 órára (a szerződésem 8 óráról szólt), de a munka, az maradt rajtam a 8 órai.
Tehát még több munkát hordtam haza. És még többet voltam beteg.A kis kolléganőm, aki 4 órás besegítést végezte, 3 éven keresztül mondogatta nekem, milyen unalmas az a munka (amit én 6 évig csináltam).Egyszer csak azt vettem észre, hogy a besegítő kolléganőm sütiket, csokikat és minden mást hoz be az iroda tagjainak.

 

Sokszor volt a kis konyhában  és beszélgetett a kolléganőimmel, én meg végeztem a munkámat, hogy készen legyek.Egyszer csak azt vettem észre, hogy engem levegőnek néznek benn az irodában. Kezdtem nagyon kellemetlenül érezni magam ebben a légkörben.A munkámat maximálisan szerettem, de volt, aki jobban szerette volna azt a munkát végezni, amit én végzek. A pénzügy-bank felelős jelszóhoz, felhasználónévhez kötött munkakör volt.

 

2009 júniusban szóltam, hogy ennyi munkát nem tudok elvégezni a pénzügy mellett. Akkor átraktak 6 órába. Ravasz módon észrevettem, mert a bankba bevitt tételekről nyomtatásom volt, hogy napközben a bankban dolgozik még valaki az én felhasználói jelszavam alatt, az én gépemben.Először nem tudtam mire vélni a dolgot, mígnem 2 naposan lázasan feküdtem otthon és a férjem ugyanott dolgozott a cégnél, csak szerelőként, átment valamiért az irodába és azt látta, hogy az én gépemben a besegítő kolléganőm dolgozott a bankban.
A dologhoz hozzátartozik, hogy hogy egy dátum- vagy pont elírás miatt, nem beszélve az összegről,  engem vettek elő.
A főnökünk üvöltött,  ha valami hiba volt a bankban és egyre többet találtak.Mindig engem vettek elő. Ketten két felhasználói név és két jelszó alatt dolgoztunk a pénzügyben és mindig én voltam mindenért a hibás.Ha nem én csináltam, akkor is.

 

Ellenem fordultak, észrevettem olyan számlákat, melyek építőipari cégnév alatt busz szerelési munkákat tartalmaztak,    szóltam és attól kezdve én már kész voltam.Az egészben az volt a csúcs, hogy írtam egy emailt, hogy ilyen körülmények között nem tudok felelősséget vállalni a bankért.Ebbe kapaszkodtak bele,  még dolgoztam javába és a vezetőm már telefonált, hogy az egyik koleranőt 8 órába szeretné venni, milyen módon tudja ezt megtenni, és közben nézett rám.
Nem én voltam az illető, hanem a besegítő kolléganő, vagyis bemasszírozta magát a helyemre.

 

Én Naiv módon felmondtam közös megegyezéssel.Most nem találok magamnak állást másfél év után sem!Kérdésem az lenne mit tegyek!A könyvelő kolléganőm volt a felettesem, de én találtam meg a hibáit, mikor kiléptem, minden papírom rossz volt,  az apeh-től a munkaügyi központig mindenki azt tanácsolta, jelentsem fel őket.
Ráadásul a szerződésem 8 órás volt.


Még az összes problémát tetézte, hogy minden évben hívtak síelni, pénzem nem volt rá és tudtam, hogy onnan hogyan jönnek haza és mik mennek ezeken a túrákon. A besegítő kolléganőm síelt és panaszkodott, hogy nem tud menni síelni nincs pénze. Hát most van!

 

Várom válaszukat.    

 

Nyilvánvaló a történetből, hogy kitúrták Önt a munkahelyéről, mivel észrevett bizonyos visszásságokat és nem hunyt szemet azok fölött.
Én magam személyesen is rengeteg olyan céget/munkáltatót ismerek, ahol hátrány szóvátenni a visszaéléseket, jogtalanságokat, mert onnantól arra néznek ferde szemmel, aki ezt megteszi. Az érem másik oldala viszont az a szituáció, amikor a visszaélésekben maga a munkavállaló is partner: "feketemunka", minimálbéres bejelentés, stb....


Nehéz tehát megítélni, ki mikor cselekszik helyesen, saját magáról ezt csak Ön tudhatja.

 

Írta, hogy fontolgatja a feljelentést volt munkáltatója ellen. Muszáj megkérdeznem, mi ezzel a célja? Munkát nem fog találni ettől, a jogai érvényesítésében sem lesz segítségére, max kap néhány jó kis bírságot a volt munkáltatója, de azzal Önnek nem lesz jobb (szerintem). A közös megegyezéses felmondás aláírásával ugyanakkor perre sincs túl sok esélye, bár azt vettem ki a leveléből, hogy nem kényszer hatására írta alá azt.

 

A személyes véleményem pedig az, hogy egy olyan felelős, bizalmi munkakörben, mint amilyen az Öné is volt, pontosan az a helyes magatartás, amit Ön tanúsított.

 

Sok sikert kívánok Önnek az álláskeresésében, nemsokára ebben is hatékonyabb segítségre számíthat tőlünk!

 

Üdvözlettel:
Erynnis