Elvész tíz évem (2. rész)

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

 
 

Kedves Erynnis!

Nagyon szépen köszönöm a gyors és kielégítő válaszát!
Közben azt sikerült megtudnom, hogy a cég úgy és akkor lesz megszüntetve, ha a cég tulajdonosa hozzájut valamilyen pénzhez (eladja az ingatlant) és kifizeti a tartozásait! Így akarja megszüntetni a céget, tehát nem a felszámolás során, mert addig is vannak tartalékai!(Új céget pedig azért akar gondolom, mert ott rögtön tud 0-ás adóigazolást adni, így könnyebben jut kölcsönhöz.) Ez a végelszámolás, ugye?
Ha így szünteti meg a céget, akkor is járnak a levelében említett járandóságok? Illetve mi van akkor, ha egyik napról a másikra előáll az új munkaszerződéssel? Akkor még van időm megfogalmazni az írott követelésemet? Mert ha nem írom alá az új munkaszerződést, akkor munkanélküli leszek! És sajnos a munka nagyon kell, de nem szeretnék lemondani a pénzről sem!
Előre is köszönöm a válaszát és a segítséget! 

 

Igen, így végelszámolásról lesz majd szó és természetesen ebben az esetben is megilletik Önt az említett járandóságok, azt a munkáltatójától, illetve a kijelölt végelszámolótól - aki valószínűleg azonos lesz az Ön főnökével - kell kérnie. Amennyiben nem kapja meg ezeket az összegeket, úgy a cégbírósághoz (is) fordulhat, hiszen ez akkor annyit jelent, hogy nem fedezi a cég vagyona a követeléseket, avagy a végelszámoló nem a hitelezők igényeinek elsődlegessége alapján jár el - ekkor pedig a cégbíróság jogosult "megbüntetni" (ált. megbírságolni) a társaságot.
Ha előáll az új munkaszerződéssel, azt aláírhatja, viszont figyeljen oda, mit tartalmaz az és vagy ebben az új munkaszerződésben, vagy egy külön iraton rendelkezniük kell a korábbi munkaviszonyról. Azaz kapnia kell egy iratot, melyben az szerepel, hogy korábbi munkáltatója jogutód nélkül megszűnik, ezért korábbi munkaviszonya is megszűntnek tekintendő. Ezt akár az új munkaszerződésen, akár egy külön iraton fogalmazzák is meg, nagyon figyeljen oda, hogy ne legyen a szövegben olyan mondat, miszerint Ön a korábbi munkaviszonyát illetően semmilyen további követeléssel nem él - ha ilyen mondatot talál, nehogy aláírja, húzassa ki, kérjen új iratot, stb., ellenkező esetben már nem tudja követelni a korábbi munkaviszony alapján Önnek járó kifizetéseket.

Üdv,
Erynnis