Nem akarok az ő sorsukra jutni

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

Szép jó napot kívánok!


Az én levelem igazából a baj megelőzését szolgálná, hogy ha eljön a pillanat, akkor megfelelően tudjak fellépni a saját érdekemben, ebben kérném a segítségedet.


A nyár elején kaptam egy állást, ahol két ember feladatát kell elvégeznem, ami a fizetésemen meg is látszik, helyi viszonylatban szinte a legjobb. Ez úgy áll össze, hogy minimálbér és X ft borítékban zsebbe. Mikor elkezdtem dolgozni, már akkor megtudtam, hogy ennél a munkahelynél úgymond kétfajta bérezés van érvényben, egy nyári és egy téli, vagy csökkentik a fizetést, vagy pedig a munkaórák számát. Persze a szerződésben erről egy szó sem esik, ami úgy szólt, hogy három hónapos próbaidővel határozatlan időre szól. Na most lassan jön a tél. Mit tudok én az ellen tenni, hogy a munkaidőmet, vagy a fizetésemet ne csökkentsék, mert igazából így se tudom a feladatomat becsülettel ellátni, mivel a munkakör állandó felügyeletet igényelne, napi 11 órában, a hét minden napján!


A másik kérdés, hogy ha csökkentett munkaidővel nem vagyok hajlandó maradni, akkor mi a módja a cégtől való megválásnak? Plusz az eddigi munkám során nagyon sok túlóra keletkezett (200on felül), amit ugye eddig nem fizettek ki. Hogy tudnám őket rávenni arra, hogy ne a minimálbér után fizessék ki a túlórát, amire be vagyok jelentve, hanem a minimálbér+Xft után fizessék ki? Tudok valamilyen meggyőző érvet mondani nekik, vagy esetleg valamilyen bizonyítékot felhasználhatok? (gondolok itt arra: hogy felveszem telefonnal mikor a fizetésnél a borítékot adják át).


Félreértés ne essék, nem a munkahelyem ellen vagyok, mert eddig minden megfelelően működött, csak sajnos másokkal már megcsinálták ezt és nem akarok az Ő sorsukra jutni, szeretnék felkészülni arra az időre, mikor az Igazgató Úr az irodába hívat, ha hívat, és közli velem a dolgokat. Ekkor szeretnék tudni úgy reagálni a dolgokra, hogy hátrányosan ne érintsenek engem.


Válaszodat előre is köszönöm,


Hurde

Tiszteletem Újfent!


Közben változott a helyzet. Amitől féltem, bekövetkezett. Szeptember végével nem csökkentik, hanem megszüntetik az állásomat, ergo ki vagyok rúgva. Túlórapénzt viszont úgy szeretnék kifizetni, hogy nem járok dolgozni, csak továbbra is alkalmazásban maradok papíron. Mit tudok tenni.


Várnám mihamarabbi válaszát.


Előre is nagyon köszönöm


Hurde

 

Kedves Hurde!

 

Hogyan szeretted volna a "borítékos pénz" után is megkapni a túlóradíjat, mivel fenyegetted volna meg őket? Hiszen ebben az adóelkerülésben te is partner vagy és gondolom, te se szeretnéd visszamenőleg kifizetni az elmaradt adókat, járulékokat.

 

A munkáltatód pedig hogy gondolta, hogy szóban kirúg, de írásban megtart? Aztán majd szépen meglepődik, amikor kap egy fizetési felszólítást, hogy munkabért is fizessen, hiszen te ott dolgozol?

 

Igazából két választásod van a túlórapénzre: vagy megelégszel a minimálbér után járóval, vagy - vállalva esetlegesen az adóhiány és a bírság megfizetését -, azzal érvelsz, hogy bíróságra viszed az ügyet, amennyiben nem teljesítik a kötelezettségüket. Egy bírósági eljárásban ugyanakkor bizonyítani kell - neked is -, tanúkkal, iratokkal, stb.

 

A helyedben abban semmiképpen sem mennék bele, hogy papíron megmarad az állásod, de szóban kirúgnak, hiszen ekkor még álláskeresési járadékot se tudnál igényelni, illetve újabb munkaviszony létesítése is bajosan menne.

 

Üdv,
Erynnis