Belenyúlt a lomtáramba

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

Kedves MT,

 

Sikerült egy elég kellemetlen helyzetbe kerülnöm az irodában és úgy néz ki, hogy ki fognak rúgni. Szeretném a segítségetek kérni abban, hogy hogyan tudnék a lehető legkedvezőbb feltételek mellett távozni. Röviden a lényeg: van egy rettenetes kollegám, aki a szabadnapomon belenyúlt a lomtáramba, kikukázta az önéletrajzomat (tudom, nagyon, nagyon hülye vagyok, hogy nem töröltem ki, de ezen már sajnos nem változtathatok) és azt mondta a főnökömnek, hogy az asztalomon találta. A főnököm másnap azzal fogadott, hogy ha másfelé is nézelődök, akkor keres mást a helyemre.

 

Kérte, hogy mondjam meg, hogy meddig maradok, de mivel még nem kaptam más ajánlatot, nem tudtam mit mondani rá. Mondta, hogy a munkámmal teljesen meg van elégedve, és hogy részéről maradhatok akár az év végéig is, csak mondjam meg neki, hogy pontosan meddig. Nyilván nem szeretném elkötelezni magam, mert ha megkapok egy jobb munkát, akkor illene kb. 30 napra rá munkába is állni, mert nem valószínű, hogy hónapokat várnának rám. Arra gondoltam, hogy nem írok alá közös megegyezést, hanem megvárom, amíg szépen kirúg a főnököm. Szeretnék kérni tőletek egy megerősítést, vagy cáfolást erre az esetre:

 

1, Én úgy gondolom, hogy a munkáltatói rendes felmondás napjától számítva 1 hónapot köteles kifizetni nekem (csak egy éve dolgozom itt, így a végkielégítés nem játszik).


2, Az egy hónapos felmondási időnek ebben az esetben csak a felét kell ledolgoznom.

 

Előre is nagyon köszönöm a segítséget.

 

Szerintem se írj alá semmit, legalábbis egyelőre.


Nem tudom, hogy eddig miről beszéltetek a főnököddel és te mit mondtál el neki, maradjatok annyiban, hogy időben, a Munka Törvénykönyvében foglaltaknak megfelelően szólni fogsz, ha úgy alakul, egyébként pedig végeznéd a munkádat, ahogyan eddig is.

 

Innentől pedig vagy ő mond fel neked - de ezt ugyan mivel indokolná? -, ekkor valóban úgy van, ahogy írtad, egy hónap a felmondási idő és ennek a felére köteles mentesíteni a munkavégzési kötelezettség alól.

 

Ha pedig te mondasz fel, a felmondási idő ugyanennyi, csakhogy azt teljes egészében le kell dolgoznod a törvény szerint. Viszont, így lesz ideje a munkáltatódnak mást keresni a helyedre.

 

Üdv,
Erynnis