Vállalkozás nyugdíj mellett

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

T. Cim !

Abban szereném segítségüket kérni, hogy 40 évi szolgálati idővel a törvény adta lehetőséggel mentem nyugdíjba. Jelenleg 59 éves vagyok és a nyugdíj mellett egyéni vállalkozóként dolgozom.
Kérdésem, hogy 2012. évben nem dolgozhatok a nyugdij mellett? Vissza kell adni a vállalkozói igazolványomat?
Köszönöm a segítségüket.

Bármikor dolgozhat a nyugdíj mellett, ezzel kapcsolatban nincsen törvényi tiltás, viszont van az a jövedelemszint, amikor választania kell a nyugdíja és az egyéb jövedelme között.
Tekintettel arra, hogy Ön nem "sima" öregségi nyugdíjban részesül - tehát nem töltötte be még a 62 évet -, van egy jövedelemhatár, amely fölött sajnos le kell mondania a nyugdíjáról.
Ez a jövedelemhatár jelenleg a minimálbér 12szerese, azaz kb. 1,4 millió forint, azonban a korlát csak az ún járulékalapot képező jövedelmekre vonatkozik.
Tehát amennyiben Ön egyéni vállalkozó is, ún. vállalkozói kivétként - ami annyi jelent nagyjából, hogy saját magának fizet munkabért a vállalkozásából - maximum ekkora összeget vehet ki egy évben, azonban annak például nincs akadálya, hogy a Tb. tv. hatálya alá nem tartozó jövedelmet vegye ki a vállalkozásból, a nyugdíj megtartása mellett.
Azaz konkrétan: vállalkozói kivétként maximum 1,4 millió forintot vehet ki a vállalkozásból, amennyiben ettől több jövedelme marad, azt osztalékként veheti ki (ezután egészségügyi hozzájárulást - és szja-t - kell fizetni, amelyet külön törvény szabályoz).

Üdv,

Erynnis