Kell-e a védőszemüveg?

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

Tisztelt Cím!

Több évtizede hordok dioptriás szemüveget. Mostani munkahelyemen 5 év után kitalálták, hogy meglehetősen ormótlan és kissé torzító védőszemüveget kell viselnünk 8 órán át - megjegyzem, nem számítógép előtt dolgozom. Ezt kötelezővé is tették. Kérdésem az, hogy egy eleve szemüveggel rendelkező emberre ráerőltethetnek - e egy védőszemüveget még plusszban a saját szemüvege fölé, vagy a munkáltató biztosítson dioptriás védőszemüveget? Őket nem érdekli, hogy a saját drága szemüvegem összekarcolódik, ha nem tetszik, közölték mehetek máshová.

Várom válaszukat.

 

A munkáltató munkavédelmi kötelezettsége nagyon szigorú szabályokhoz van kötve.
Természetesen Ön mondhatja azt - megfelelő indokokkal alátámasztva -, hogy nincs szüksége a munkáltató által törvényi előírás alapján biztosított egyéni védőeszközre, de úgy gondolom, hogy ebben az esetben a munkáltató esetleg azt is meg fogja követelni Öntől, hogy írjon alá egy nyilatkozatot, melyben írásban is megtagadja a védőszemüveg használatát, illetve tudomásul veszi, hogy amennyiben a szemüveg használatának elmulasztása miatt egészségkárosodás éri, úgy nem fordulhat kárigénnyel a munkáltatóhoz.

Mivel nem írt a munkahelyéről, munkavégzési körülményekről, nem tudom megállapítani, mennyire indokolt a védőszemüveg használata - feltételezem, nagyobb termelő egységről van szó, az olyan helyeken pedig általában elég komolyan veszik a munkavédelmet.

Üdv,
Erynnis