Vendéglátós szélhámoskodás

Kedves MT blog!

 

Hónapok óta munkanélküli vagyok, az előző munkahelyem nem volt hajlandó bejelenteni, többszöri kérés ellenére se (pedig évekig dolgoztam ott), aztán nagy nehezen mégis bejelentettek (próbaidős szerződéssel, mert "csak úgy lehet") majd az új vezető elküldött.

 


Alapvetően nem dolgoztam soha a vendéglátásban, de most jelentkeztem egy állásra, egy étterembe vendégkoordinátornak. Nagyon puccos hely, abszolút felsőkategóriás, színvonalban, árakban is. Évtizedek történelme van, de nagyon modern, és mainstream a berendezése.


Vezető helyen van a belvárosban, politikusok cégvezetők járnak oda.


Az állásinterjún, és a próbanapon is megfeleltem mivel elég jól beszélek angolul, németül, és franciául, és képes vagyok gyorsan alkalmazkodni, meg persze tudom hogy kell viselkedni egy ilyen helyen.


Így közölték, hogy felvettek, azonban ez után jött a fekete leves. A tulajdonos közölte, hogy a "bejelentett állás" valójában csak részmunkaidős bejelentésre vonatkozik, és órabérben fizetnek. Bankszámlára utalják a részmunkaidős összeget, készpénzbe kapom a többi részét. Az órabér nagyjából egy diákmunkáért fizetett órabér szintjének felel meg. 12 órázni kell, hetente 3-4 alkalommal. Az egészben a legszebb, hogy fizetett szabadság egyálalán nincs. Tehát, ha ki akarom fizetni a gázszámlát jövő hónapban is, akkor eszembe sem juthat, hogy pár napra szabadságra menjek. Nemhogy elutazni, hiszen ebből a bérből arra nem igen tellik.
Természetesen BKV bérletet kell vennem, hogy minden nap eljussak oda, de ezt sem fedezik (10 000.-) Ráadásul csak metróval megközelíthető, szóval mégcsak a lógást sem kockáztathatom meg....


Azt meg se mertem kérdezni, hogy mi történik, ha esetleg influenzás leszek/vakbélgyulladást kapok.Egyáltalán, kapnék én ez után a "bejelentett" munka után álláskeresési járulékot? Fogalmam sincs a jogi hátteréről, de majdnem biztos vagyok benne, hogy ha esetleg elküldenek, vagy én hagyom ott őket, akkor jól pofára esek, és semmilyen segítséget nem kapok.


A másik kedvenc részem, hogy ha neadjisten kapok jattot, azt le kell adni, és nem azért, hogy szétosszák az ott dolgozók között. Az szépen a főnök zsebébe kerül.


Tudom, hogy a vendéglátásban a foglalkoztatási kultúra nagyjából kimderül ebben a kizsákmányoló hozzáállásban, de most komolyan, még egy ilyen vezető, puccos, seggkinyalós étterem se tudja megtenni, hogy korrekt módon kezeli a dolgozókat? Még minimálisan se?


Ha lenne más lehetőségem, bármilyen más munkára, akkor ezt élből utasítanám vissza, de hónapok óta ez az egyetlen hely, ahol hajlandóan lennének alkalmazkodni.


üdv: niki


ui.: ha leülök, kirúgnak. 12 óra alatt egy fél órás kajaszünet van. Üzemi ebéd viszont nincs.

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!