Egy látássérült kálváriája

A TV 2 Napló című műsorától érkezett hozzánk egy megkeresés. A jövő héten munkahelyekről, illetve a munkahelyeken zajló állapotokról forgatnak majd és olyan személyeket keresnek, akiket nem hagyományos módon bocsátottak el (az érdekelné őket, kit milyen szöveggel rúgnak ki, mi van, ha valaki terhes lesz, vagy gyereke van, etc.). Amennyiben elmondanátok a veletek megesett történteket, akár arc és név nélkül, akkor küldjétek el nekünk elérhetőségeteket a munkahelyiterror@gmail.com címre és mi továbbítjuk azt.

Több éve küzdök, hogy végre elhelyezkedhessek a munkaerőpiacon bár ez meglehetősen nehéz dolog főleg ha az ember folyamatos előítéletekkel találja szembe magát. Nem nevezhetjük munkahelyi terrornak, de horrornak annál inkább, kezdem így megélni az egész szituációt. Látássérült vagyok alig látó, mit takar ez, minimális látással rendelkezem vannak olyan helyzetek amikor kísérni kell (ha nem ismerem a terepet), de valamikor elboldogulok egyedül is (ha memorizált helyen vagyok nincs gond megoldom).

new_glasses.jpg

 

 Programozóként a munkám ugyan segédeszközökkel  de megfelelően el tudom látni, szóval minden adott, hogy akár dolgozhassak is, de....  Állásinterjúk garmadáját jártam már végig és ezek nagy általánosságban csökkent munkaképességű személyeket kerestek vagy azokat is alkalmazzák előszeretettel($), az állásinterjúkra általában mindig behívnak, persze előtte meg kell oldani egy feladatott(munkaadó válogatja valahol nincs) evvel letudnak morzsolni egy pár embert.  Általában az állásinterjúk alatt szokott elkezdődni a horror(nekem néha azért terror is) amikor kiderül, hogy nem pontosan ilyen csökkent munkaképességű személyt akarnak alkalmazni mint a személyem vagy kitérő válaszokat kapok szóval ciki helyzetek amikből már nagyon elegem van.

 

Nem várom el , hogy jótékonyságból alkalmazzanak, vegyen fel próbaidőre és ha kitermelem neki a fizetésem és még hasznot is hajtok a cégnek akkor vegyen fel fixre.  Próbáltam már távmunkában is freelancer ként de ott futni kell a pénzedért(nem vagyok egy behajtó típus) ráadásul alkalmi.  Jól jönne egy jó tanács mit tegyek, nem feltétlenül jogi!

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.