Diplomásként minimálbérért dolgozok

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre! Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

 

Tisztelt Cím,  

 

Az Interneten olvastam a munkahelyi terror blogoldalról és szeretnék Önöknek bemutatni milyen munkahelyi légkörben dolgozom én.   Diplomásan a minimálbéremért dolgozok, nap mint nap, bár tudom hogy ez általános manapság,de akkor is a szakmámban dolgoztatnak,(  mivel más nevet adtak a munkámnak, így nem kapom meg a diplomás minimálbért.) Egy non -profit szervezetnél dolgozom. Bár tudjuk hogy az az alkalmazottaknak nem fizet jól, de az nem hagyható szó nélkül  hogy nincs nálunk, se meleg víz, se fűtés,egy hónapja fel vagyok fázva,és  igen majdhogynem kabátban dolgozunk...se mikró, se hűtő, nem használhatjuk a szabadságunkat, túlórázni kimondatlanul kötelező, ha a munkán kívül részt veszünk valamilyen munkához kapcsolódó kötelező programban akkor az "szabadságnak számít" illetve, az hogy napi szinten meg vagyunk a munkatársaimmal alázva a főnököm által, az már mellékes, ezen már túllendültünk. 

 minimalber-par-forint.jpg

Csak hogy idézzek a félreértés elkerülése végett "mivel az agyad a 600 köbcentihez sem közelít..." így kezdi egy-egy mondatát a főnököm, és nem csak nekem,hanem a többi munkatársamnak is ilyen jellegű stílusban.  Hogy jobban érzékeltessem a légkört, kijelentette hogy nem nagyon szereti ha beszélgetünk, ezért maximum e-mailen kommunikálunk. A napomban egyetlen perc sincs amit cigarettázással, kávézással vagy teával töltenék, mivel ha túl sokszor csinálok szünetet (ez napi 3 alkalom 5 percben) jön az elbeszélgetés a felettesemtől  hogy nincsen megelégedve a munkámmal,és nem látja bennem a lelkesedést, meggondolja maradhatok -e. Zaklat telefonon néha hétvégén is a munkahelyi gondokkal,állandóan az e-mail, és sms forgalmunkat ellenőrizgeti, illetve a számítógépeinket hogy milyen oldalakat látogattunk meg.Egy-két hete egy három napos közös utazáson kellett részt vennem vele, ami előtt kijelentette hogy amikor ilyen "hosszú útra" ment egy közös utazásra, egy korábbi kollégával az mindig csomagolt neki szendvicseket.

 

Úgy éreztem ezt elvárja tőlem is...de nem tettem meg. Következő héten majdnem minden nap túlóráznom kellett.   Azt még hozzáteszem hogy ifjúsági szervezet agyunk, és mi mind fiataloknak vagyunk, elvileg nekünk kellene a támogatnunk is őket, de ebben a stresszben nem nagyon tudunk a munkával foglalkozni, illetve ebédelni is már lassan a számítógép előtt szoktunk. Nem tudom hogy ilyen esetben mit lehet tenni, mivel mindannyian megbízásos munkaszerződéssel dolgozunk.  E mellett az említett főnököm, mint utóbb kiderült 2 évet ült börtönben sikkasztásárt, és bár el van tiltva a közügyektől, sikerült lepapíroznia hogy visszajöhessen és közügyeket láthasson el, illetve néha üres papírokat irat velünk alá....Az már  szintén mellékes hogy egy területen ami hozzám tartozik, állandóan más adatokat kell beírnom mint ami valójában megtörtént vagy sem, és még sorolhatnám, mert a listának nincs vége. Egy projekten belül dolgozom aminek most jár le a szerződése, de projekthosszabbítást kaptunk, bár állítása szerint ez fizetéssel nem jár, ezért valószínűleg még csökkenni is fog a bérünk.    Szóval a kérdésem arra vonatkozna, hogy ebben az ügyben lehetne -e tenni valamit, avagy sem? A munkámat imádom, nem szeretném elveszíteni, de ha lehetne a körülményeken változtatnék. Tudna nekem javasolni valamit?  

 

Köszönöm

 

Kedves Xy!

 

Hadd idézzek Öntől egyetlen sort:  "Nem tudom hogy ilyen esetben mit lehet tenni, mivel mindannyian megbízásos munkaszerződéssel dolgozunk."  Ha ez azt jelenti, hogy burkolt munkaviszonyban foglalkoztatják Önöket, azzal az egész cég nagyon megütheti a bokáját (NAV-nál adóhiány, mulasztási bírság, adóbírság, plusz munkaügyi bírság). Ez egy nonprofit szervezetnél akár az állami támogatásaira, pályázataira is kihatással lehet.   A munkaközi szünet hiánya, folyamatos ingyenes túlóra pedig már önmagában is alapot szolgáltathat egy munkaügyi ellenőrzéshez.   Persze ezek a jogszabályok, cselekedni Önöknek kell.  

 

Viszont egy jó tanács: soha többé ne írogassanak alá a jövőben kitöltetlen papírt a saját nevükben!! És ugyanígy, valótlan adattartalmú okiratot se! Nem is értem, diplomás emberek eddig hogy csinálhattak ilyet, büntetett előéletű (!) vezetőjük kérésére... 

 

Üdvözlettel: Erynnis

 

Csatlakozz a Munkahelyi Terror blog közösségi álláskereső oldalához! Találjunk állást együtt! Állásra Fel!

388234_559765037385911_1601418095_n.jpg