Még a minimálbért sem fizetik ki

Tisztelt Munkahelyi terror! 

 

Egy ismerősöm két műszakban, teljes állásban bejelentve dolgozik egy nagy varró-kötő cégnél! Nem varrónő a szakmája, így tehát betanított munkásként alkalmazzák a legkisebb minimálbérért, pedig a papírján varrónőként szerepel! Egyebek mellett ugyanazt kell csinálnia, mint a varrónőknek. Egyébként érettségije, szakmája van. A munka valami perc alapú normára megy, ami jól ki van találva, mert nem igen teljesíthető a 100%. Ennek megfelelően alakul a bére, ami a múlt hónapban kereken 50ezer forint volt pótlékkal együtt, 75%-os teljesítménnyel.

 

 Ez így törvényes, még a minimálbért se fizetik ki, holott dolgozik rendesen, nem cigizik... egyebek, nem is ügyetlen!? Ennyit a közmunkásoknak fizetnek, nem is két műszakban és „megszakadni" se kell! Mellesleg túlórát se fizetnek, le lehet csúsztatni, hogy otthon a plafont nézhesse, de még véletlen se tudjon többet keresni.

 

Ez így rendben van?

 

Kedves Zoltán! 

 

A munka törvénykönyve lehetővé teszi, hogy kizárólag teljesítménybért állapítson meg a munkáltató (amennyiben ezt a munkaszerződés tartalmazza), ebben az esetben a 100%-os teljesítményért kell a kötelező legkisebb bért (minimálbért) kifizetni. Annyit tesz hozzá a törvény, hogy a minimálbér felét ebben az esetben is garantáltan meg kell fizetni. Itt tehát csak azt lehetne vizsgálni, illetve támadni, hogy hogyan történt a teljesítménykövetelmények meghatározása, a törvény ugyanis kimondja:   

 

138. § (1) Teljesítménybér alkalmazása esetén a munkáltató teljesítménykövetelményt állapít meg, amelyet olyan előzetes - objektív mérésen és számításon alapuló - eljárás alapján köteles meghatározni, amely kiterjed a követelmény rendes munkaidőben történő száz százalékos teljesíthetőségének vizsgálatára.  (2) A teljesítménykövetelmény megállapítása vagy az azonos teljesítménykövetelmény hatálya alá tartozó munkavállalói csoportok meghatározása során tekintettel kell lenni a munkáltató működési körébe tartozó feltételekre, így különösen a munkavégzésre, a munkaszervezésre és a technológiára.  

 

Vita esetén a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy a teljesítménykövetelmény meghatározása megfelelt a törvényben rögzített elveknek. Itt azt is érdemes megvizsgálni, hogy a munkavállalók közül hányan képesek a 100%-os teljesítésre - nyilván ez egy fontos mutatószám ilyen esetekben.   

 

Ami pedig a garantált bérminimumot (114.000,- Ft) illeti: ezt akkor kell kifizetni, ha a munkakör betöltéséhez középfokú végzettség, illetőleg szakképzettség szükséges, tehát nem jár automatikusan, ha a munkavállalónak van érettségije, kizárólag akkor, ha az általa betöltött munkakörhöz az érettségire szükség van (a varrónő szakmára alapvetően ez nem jellemző, így az ismerősöd esetében 98.000,- Ft-os minimálbért kell megállapítani).   

 

Üdvözlettel:   Erynnis