Embertelen, ami itt megy

Üdv!

 

Egy rövid bevezetövel kezdeném a problémám. Január 4-én volt 3-éve hogy elkezdtem dolgozni a Lidl-nél. Elötte való decemberben volt az interjú és a szerzödés kötés,az elején minden szépnek és jónak látszott,elöadták magukat mint a legjobban fizetö családbarát munkahely. Nagy lelkesedéssel és örömmel indultam neki az új munkámnak,nagyon biztam bennük,de utólag bánom.Ugy vettek fel hogy kezdetben 6-órás majd késöbb 8-órás leszek,ebböl semmi nem lett 6-órás maradtam végig.Majdnem 8-hónapon keresztül Szentendrére kellett járnom,ami napi közel 4-óra utazást jelentett oda-vissza,az utazás költségeit is csak ritkán számolták el.

 

Ezután itt a városunkban lévö lidl-üzletbe raktak át elöször mint bolti dolgozó,késöbb mint föpénztáros,ez már félig vezetö beosztás.Itt nagyon durva a helyzet,a dolgozókkal minösithetelenül bánnak,2-vagy max 3-emberes müszakok vannak,egy ember kb 2-3-ember munkáját végzi el,a szüneteket amit ledolgoznak szinte soha nem vehetik ki,van olyan hogy a délelöttös fél 2-vagy 2-elött nemhogy reggelihez kajához sem jut mert annyira hajszolva vannak,és ha nem teszik dolgukat repülnek.Volt 2-munkaügyi ellenörzés is emiatt de ott is hazudni kényszerültek,féltve állásukat.

 

Embertelen ami itt megy.Most 5-embertöl váltak meg mindenféle mondvacsinált ürüggyel,végig dolgozták a müszakot behivták az irodába és eléjük tették a papirt.Volt akit csak azért mert nem mondta hogy kellemes ünnepeket.Én már éreztem hogy én is el leszek küldve,mert decemberben már elég furcsák voltak,mikor müszakot kellett irányitanom akkor nem engedték felütni a pótlékomat(ami arra a napra jár amikor müszakot viszek)vagy ha felütöttem kitörölte a bv.Igy 5-napot dolgoztam pótlék nélkül sima alap bérért holott a szerzödésemben benne volt hogy azokra a napra jár.Január elején elküldtek pihenöre hogy lecsússzam a plussz órákat,ekkor még nem tudtam hogy mi lessz,15-én mentem reggel dolgozni végigvittem a müszakot azután jött a területis és közölte hogy nem kivánnak velem tovább dolgozni,igazából nem is tudott konkrét indokot mondani.elövette a közös megegyezéses papirt és közölte hogy vagy aláirom vagy felmondást ir olyan indokkal hogy nem tudok vele elhelyezkedni.

 

Hirtelen leblokkoltam és aláirtam,már tudom nem kellett volna.Ez arra ment ki hogy ne kelljen végkielégitést fizetniük,ami járt volna egy hónapi bér. Én tudom hogy csak annyi hibám lehetett hogy decemberben mertem szólni hogy változtassanak a beosztásomon mert 8-hónapja folyamatosan délutánra voltam beosztva hétvégéken is,a családomat alig láttam,mindig csak igérgették hogy lessz váltóm és nem kell igy dolgoznom de nem tartották be,én meg besokalltam és szóltam érte,hát ez nem tetszett nekik.A munkámat mindig elvégeztem,a 3-év alatt betegállományban sosem voltam,mégis ez lett a vége.

 

Azóta már elhelyezkedtem másik munkahelyen,de nagyon bánt ez a dolog.Megsértettek megaláztak kihasználtak sorolhatnám,magát a lidl munkahelyet nem kérném vissza mert meg undorodtam tölük,de azt azért szeretném tudni tehete-e valamit? Még feruár 15-ig benne vagyok a 30-napos fellebezési idöben,tudom-e utólag kérni a decemberbe elúszott pótlékjaimat illetve a végkielégitést kérhetem-e? Válaszukat elöre is köszönöm.

 

Üdv: Mónika

 

Kedves Mónika! 

 

Sajnos, mivel aláírta a közös megegyezést, gyakorlatilag már semmit nem kérhet és a perlési jogáról is lemondott.  Gyakori az ilyen történet a blogon (a munkáltatók előszeretettel kényszerítik fenyegetéssel a közös megegyezés aláírására a munkavállalót) és mindig mindenhol elmondjuk, leírjuk, hogy ne írják alá a közös megegyezést, csak akkor, ha az a törvényben biztosítottaknál több előnyt nyújt! 

 

Üdvözlettel:  Erynnis