Éheztették és szerződést sem kapott a külföldi munkán

Tisztelt Hölgyem/Uram!  

A fiam miatt irok Önnek, egy nemetorszagi munkahellyel kapcsolatban.  A munkahely egy szalloda volt Rosenheimben, a Gasthof Hotel Höhensteiger.  A fiamnak munkat kerestünk, es jött egy email, hogy azonnal felvennek a fiamat konyhai kisegitönek, es mellette neha egy kis hazmesteri munka lenne, meg esetleg annyi, hogy segitenie kellene a szobalanyoknak felvinni, es lehordani az agynemüt.

4465556.jpg



 40 oras munkahetre kapott volna 900 € netto fizetest, szallast, etkezest.  Felhivtam telefonon a fönököt Georg Höhensteigert, es megbeszeltem vele a reszleteket, mert a fiam meg nem beszel tökeletesen nemetül.Akkor nekem ö azt mondta, hogy azonnal szüksege van munkaeröre, mert egy kollega beteg lett, masik pedig szabadsagon van.Örültünk a jo hirnek, vegre van munka, hetfön mar el is ment, es mar aznap dolgozott. Elsö nap meg a konyhan volt, mosogatott, de akkor irta, hogy olyan mocsok volt mindenhol, hogy alig tudta kitakaritani valahogy a mosogathelyiseget.Masnap mosogatas, majd egesz nap szinte mar szobakat kellett csinalnia, es mivel soha nem volt meg ilyen munkaja, a szobalany is egyfolytaban veszekedett vele.Mire vegzett, jött a fünyiras, viraglocsolas /ami kb. 2 orahossza/ es mire leert a konyhaba, mar a földön is edenyek voltak, beleszaradva az etel mindenbe. Ez ment 3 napon at, es a 4. napon mar nem kapott enni egesz nap CSAK egy par virslit, es szodavizet.  

Ami viszont igazan a fö ok volt, hogy 5. nap eljött, hogy se szerzödese nem volt, se be nem jelentette a fönöke, es amikor eljött nem fizetett neki egy fillert sem, pedig amikor a ferjem /ö osztrak allampolgar, tehat ert nemetül/ elvitte, akkor a fönök azt mondta,hogy fizeti a probaidöt is.En nem ismerem a nemet jogot, de nem hinnem,hogy probaidöre ne kellene bejelenteni a dolgozot, hiszen csak ugy van betegbiztositasa is.Hiszne mi törtenik, ha valami baleset eri ezidö alatt??  Szerzödest meg nem tudom miert, de se Nemetorszagban, se Ausztriaban nem szivesen keszitenek, a szobeli megallapodas az elterjedtebb, hiba keri az ember a munkaszerzöest, azt sem ertik mit akarok.5. eve ele Ausztriaban, de meg nem volt irasos munakszerzödesem, csak a kollektiv szerzödes alapjan fizettek.  

Közben persze az ottdolgozoktol kiderült, hogy senki nem lett beteg, es nem szabadsagra ment valaki, hanem ket romaniai dolgozo penteken otthagyta az egesz szallodat, mert 4-5 honapon keresztül sokkal kevesebb fizetest kaptak, mint ami jart volna, es meg a szabadnapjukon sem hagytak öket pihenni.  Igaz, nem egy orias összegröl van szo, olyan 50-60 €-rol, de oda is kellett utazni, es vissza is, ami plusz 100 €-ba került.

 Javaslatat elöre is köszönöm.  

 Iren

Tisztelt Hölgyem!  

Itt is arra kell figyelni, hogy legyen valamilyen bizonyíték - akár tanúvallomás - a követelésről, a munkavégzés tényéről.  Ilyen kis összegeknél lehetőség van ún. európai fizetési meghagyás (kis költségű, nemperes eljárás) kibocsátására, ehhez érdemes német nyelven tudó és dolgozó ügyvédet, vagy közjegyzőt felkeresni.   

Üdvözlettel:  Erynnis