Szexuális zaklatás a munkahelyen

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Amennyiben jogi tanácsra, vagy segítségre van szüksége, azmhtjog@gmail.comelérhetőségen vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Tisztelt Munkahelyi Terror!

 

Munkavállalóként munkahelyi zaklatásos ügyemben kérem a segítségüket. A probléma rendkívül összetett, az alábbiakban egy nagyon rövid összefoglalót küldök.

 

2014 októbere óta dolgozom egy multicégnél. Közvetlen felettesem a belépésem után 1-2 hónappal kezdte, hogy naponta tett félreérthető megjegyzéseket az egész csapat előtt. A beszólásai agresszívek és szexuális töltetűek felváltva és nyilvánosság előtt zajlanak. Többször jeleztem négyszemközt, hogy ez engem nagyon zavar, de a beszélgetéseink eredménytelenek voltak. 2015 februárban szóltam az ő felettesének, hogy nem tudom egyedül megoldani a problémát. Áthelyezésemet kértem egy másik vezető alá, azt mondta, ez nem hatékony a munkára nézve, maradjak együtt a csapattal.

 

Egy idő után alvászavarral kezdtem küzdeni, a görcsölés miatt azóta is emésztési problémáim vannak. A szexuális célozgatás simogatással társult. Azzal fenyegetett, ha még egyszer árulkodok és nem tűröm el a viselkedését, azonnal lejárat a vezetők előtt. Egyik nap azzal fogadott, hogy szóbelit fog adni, amit meg is kaptam azóta e-mailben. Lehetőséget nem adott, hogy tisztázzuk mi az oka a figyelmeztetésnek.

mobbing3_gr.jpg

2015.07.22-én szakadt el a cérna, amikor beléptem a főnököm felettesének irodájába és újra a segítségét kértem. Volt egy négyszemköztim vele, még aznap délután ő és még másik két csúcsvezető be is hívta a csoportvezetőmet magához. Másnap a csoportvezetőm kihívott beszélni. Számon kért, hogy miért támadtam hátba. Azt mondta, ez bosszú a részemről, szerinte nem sértő amit csinál, hazug vagyok, majd ott hagyott és rám csapta az ajtót. A beszélgetést a telefonommal rögzítettem.    

 

Eljutottam odáig, hogy már a gondolattól rosszul voltam, hogy vele egy légtérben kell lennem. Amikor megláttam összeszorult a mellkasom és elkezdtem kapkodni a levegőt. Folyton szorongtam és attól tartottam mikor aláz meg újra a többiek előtt.

 

Miután továbbra sem változott a viselkedése, a felettesei pedig elnéztek a probléma fölött, 2015.07.29-én feljelentettem a Compliance osztályunk illetékes szakemberénél. Az első kihallgatáson azt mondták, 1-2 hét és az ügy lezárul, a probléma megoldódik. A nyomozás ideje alatt egy légtérben kellett dolgoznom vele. Hogy hol tart az ügy és mikorra várható megoldás, nem tájékoztattak. Amikor én kérdeztem, rendszerint „a jövő héten” volt a válasz.

 

2015.09.14-én az egyik üzletágvezetőm azzal hívott fel, hogy ők már megkapták a HR javaslattal kiegészített szakvéleményt, összeült egy etikai bizottság és azt állapították meg, hogy mindkettőnkkel kapcsolatban merült fel probléma, erről telefonon nem tájékoztathat. E-mailt kapok róla és ezután lesz egy személyes beszélgetés, ahol a nyomozásba bevont osztályok képviselői (vezető, HR, jogász, compliance) is részt vesznek. Kérdésemre, hogy mikor kapom meg az írásos anyagot, vagy hogy mi lesz a probléma megoldása, nem kaptam választ.

 

2015.09.11-én reggel migrénes rohammal mentem háziorvoshoz. Ejtettem néhány szót az életkörülményeimről is. Elmondtam, hogy az alvászavaraim vannak, most már szinte egyfolytában szorít a mellkasom, néha remeg a kezem, és az étvágyam a nullával egyenlő. Azonnal betegállományba vett és elküldött az ideggyógyászatra. A neurológus szakvéleménye: Migraine. Stress-situatio, anxietas. Frontint és Aflamint írt fel, valamint psychiatria és kardiológiai vizsgálatot javasolt. A táppénzen tartás oka szorongásos zavar (F4180). A pszichiáter első alkalommal azt javasolta, szüntessem meg a szorongás okát. Akkor tud segíteni, ha áthelyeztetem magam vagy munkahelyet váltok.

 

Szeretném tudni, milyen lépéseket tehetek, hogy a munkáltatóm komolyan vegye a problémát. Azt szeretném, hogy biztosítsák a normális munkahelyi légkört és vállalják a felelősséget, hogy a nem megfelelő munkakörülmények miatt egészségkárosodást szenvedtem.

Válaszukat előre is köszönöm.