Ok nélkül rúgták ki és ügyvéddel sem beszélhetett

Üdvözlöm Önöket!

 

Megpróbálom röviden leírni a történéseket,ami miatt felkerestem Önöket.
A férjem elbocsátása miatt írok.

 

A férjem török állampolgár.4 éve vagyunk házasok.Magyarorszàgon élünk.Az egyetemet Törökországban végezte el,majd friss angol tanári diplomájával nem tudott elhelyezkedni.Ezután került nemzetközi Skyes céghez,ügyfélszolgálati munkatársként a török ügyfelekkel tartotta a kapcsolatot.Kezdetben Sony laptopokat majd később Huwai okostelefonokat destekelt.Az ügyfelek gyakran név szerint keresték,mert tisztelettudó és segítőkész volt mindig.A céghez 2 évvel ezelőtt került.Azóta soha nem hiányzott,soha nem késett.A munkáját maximálisan elvégezte,legtöbbször ő nézett utána a problémák megoldásának. A cég úgy működött az elmúlt 2 évben,hogy a törökországi ünnepeken nem dolgoztak ők sem,de szabadságot kellett kivenniük,a magyar ünnepeken pedig dolgozniuk kellet,amiért kaptak 1 szabadnapot. Bérpapírt az elmúlt 2 évben egyetlenegyszer sem kaptak!Az irodában ugyan megnézhették,ha akarták,de kinyomtatni TILOS volt!Idén szeptemberben aktuális ünnep közeledett,amit a cég indoklás nélkül "elvett" a török dolgozóktól,és dolgozniuk kellett volna.A férjem megkérdezte a magyarországi főnökét ennek okáról,de választ nem kapott.Ezután írt egy email-t a törökországi managernek (nem főnök,napi kapcsolatbsn voltak egymással) az email-ben tisztelettudó hangnemben megkérdezte ,hogy mi változott az elmúlt 2 évben,hogy eddig megkapták az ünnepet,most pedig nem. Az emailben a két kollégája neve is szerepelt az ő tudtukkal és beleegyezésükkel,és az itthoni kisfőnök megkérdezése után küldte csak el ezt a levelet.

felmondas-indoklas-nelkul-49.jpg

 

2015.09.19-én délután 1/2 3 után behívta a főnöke,hogy mit képzel,hogy minek írogat?!és ,hogy el van bocsájtva,nem kell már vissza sem mennie dolgozni,mehet haza,írja alá a közös megegyezésről szóló dokumentumot.A férjem azt mondta nem akarja aláírni,szeretne ügyvéddel beszélni! Ezt a kérést megtagadták,azt mondták nem viheti el a papírt aláírás nélkül!Sajnos a férjem nem tudta,hogy jogában áll megtagadni az aláírást és a szóbeli kényszet hatására aláírta!A dokumentumban szerepel még az is,hogy 1 havi munkabért is kap...A férjem 2 évet dolgozott a cégnél,és elméletileg 3 év munkaviszony után jár 1 havi munkabér,továbbá azt sem értjük,hogy amennyiben ő (a cég szerint) hibázott akkor ,amikor feltett egy kérdést...akkor vajon miért kapott "dícséret pénzt" ?! Az is érdekes,hogy 3-kor küldték el,de 1/2 5-kor már a számláján volt a pénz.

 

Az emailben szereplő két kollégája írásbeli fegyelmit kapott!
Az elmúlt két hétben nagyon sok jogásszal és más hivatalos emberrel beszéltünk (pl munkaügyi központban) mindenki azt mondja ,nem szabad ezt ennyiven hagyni!Az egyik jogász azt mondta az esetek 50%-aban ezt csinaljak a munkáltatók,ma Magyarországon!

 

A probléma az,hogy az eljárást elindítanánk,de ha nem nyerjük meg a pert (egy nagy vállalattal szemben ) akkor még a perköltséget is ki kell fizetnünk.Nekünk pedig sajnos nincs megtakarított pénzünk! Viszont a férjem nagyon nehezen fog találni munkát,és óriási bevételkiesést okozott az ő jogtalan elbocsájtása.

 

Bocsánat,ha hosszú lett a leírás!
Ilona