Utólag akarnak táppénzre küldeni

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

 

Tisztelt Munkahelyi Terror!

 

Egy olyan kérdéssel szeretnék Önökhöz fordulni, miszerint február 24.-én lebetegedtem a munkaadóm megengedte mondván, hogy sok a szabadságom, maradjak otthon, pihenjek. Így is tettem. Orvoshoz elmentem, de szóltam a Doktornőnek, hogy ne vegyen fel betegállományba, mert a munkaadóm szabadságot írt ki. 12 hetes terhes vagyok megbeszéltük a munkaadómmal, hogy (emelés, és veszélyes anyagokra való) tekintettel otthon maradhatok és írassam ki magam táppénzre. Viszont Március 9.-én jött a telefon, hogy várják a táppénzes papírom február 24-től. Mire emlékeztettem, hogy miben "állapodtunk" meg, hogy szabadságot kapok.

 

Azt mondták Ők nem tudnak ilyenről és lejelentettek betegállományba. 10.-én utalták a fizetésem 20 ezer Ft-tal kevesebb pénzt kaptam. Nos, az lenne a kérdésem, hogy hogyan jelenthettek le betegállományba, ha papírt nem vittem be mivel szabadságban egyeztünk meg? Erről papíros megállapodás nem készült, telefonon beszéltünk. Aztán az utolsó mondata a kedves hölgynek az volt a telefonban, hogy vigyem be a papírt, mert a következő hónapban még kevesebb fizetést fogok kapni, mivel február 24-től folyamatosan le vagyok jelentve.
El is mentem másnap a háziorvosomhoz, aki felvett betegállományba miután a nőgyógyászom javaslatot tett alhasi görcsökre panaszkodtam, hogy írjanak ki veszélyeztetett terhesnek.

 tappenz.jpg

Tehát hivatalosan Március 11.-től vagyok táppénzen. Aztán újabb telefonhívás a munkaadómtól, hogy visszamenőleg kérik a táppénzes papírt. Hiába mondtam, hogy nem tudok vinni, mert visszamenőleg senki nem tud igazolást adni. A háziorvosomnak ezt is szintén elmondtam, aki tátott szájjal hallgatta az egészet, majd megkért, hogy ezen a héten szerdán menjek vissza hozzá és ír egy papírt, amit adjak oda a főnökömnek, hogy nincs ilyen, hogy visszamenőleg táppénz!

 

Szeretném megkérdezni, hogy ezt jogilag megtehették? Illetve nem jár évi 15 nap betegszabadság, amit a munkaadónak kellene kifizetnie? Tanácstalan vagyok, és kissé becsapva érzem magam!


Elnézést, ha kissé hosszasra sikeredet!

K

 

Amennyiben jogi tanácsra, vagy segítségre van szüksége, az mhtjog@gmail.com elérhetőségen vegye fel velünk a kapcsolatot.