A legújabb hülye divat munkáltatói oldalról: referencia kérés

Tisztelt Mt!

A legújabb hülye divat Munkáltatói oldalról: referencia kérés.Szerintem szokjatok le róla, a saját érdeketekben! Magyarországon sokszor úgy érzi magát az ember, mintha már meg is érkezett volna a Hülyék paradicsomába (már aki látta ezt a jó kis filmet / aki még nem, annak javaslom, hogy ne hagyja ki!).

Azon már meg sem lepődik az ember, hogy ha jelentkezik egy helyre, akkor sok helyen először is megpróbálják ’átverni’ fizetés terén, mint például a ’Kamuniksz’ autónál is történik ez. Miután elküldöd nekik az önéletrajzodat, nagyon korrektnek TŰNŐ e-mailt kapsz a ’Kamuniksz’ autó hr-étől, melyben  bruttó 360.000.- ft-os ÁTLAGFIZETÉSRŐL mesélnek neked, de semmiféle személyre szóló ajánlatot nem kapsz. Majd pár óra elteltével kapsz egy tájékoztató e-mailt a ’Kamuniksz’ autó fejvadász cégétől, ahol részletesen taglalják 7 oldalban, hogy ha 5 percet késel, akkor bruttó 5000-et vonnak le, ha nem szólsz 2 nappal előre betegség esetén (nem tudom, hogy ki az, aki előre érzi, hogy holnapután mondjuk be fog lázasodni???) akkor bruttó 10.000.- et vonnak le és így tovább. Lényegében el is megy a kedved egy ilyen 7 oldalas ’katonai utasítástár’ után attól, hogy egyáltalán velük dolgozz, de a 7. oldal legtetejére azért beszúrják nagyon viccesen:  ’hogy: bízunk benne, hogy kiváló dolgozók között üdvözölhetünk hamarosan és meglövöd a havi 208.000.- Ft-os bért!

allasinterju-hiba.jpg

Ami persze bruttóban értendő, mert a 7 oldalas tájékoztató elején ezt azért leírják, hogy minden bér bruttóban értendő. A megpályázott pozíció: árufeltöltés/leltározás (termékek vonalkódjának beolvasása adatgyűjtő szkenner segítségével). És most jön a hab a tortán: Kérjük hozza magával az előző munkahelyéről egy közvetlen vezető nevét és elérhetőségét, referencia kérés céljából. Ha-ha-ha!! Ez most komoly??? Nem vezetői pozícióba jelentkeztem, hanem egy ’semmitmondó’ vonalkód leolvasónak nettó 138.320.- ft-ért és még referenciát is kértek? Üzenem kedves Munkáltatók, hogy egyrészt utáljuk, ha hülyének néztek minket (bruttó-nettó tekintetében) és az meg kimondottan röhejes, hogy még egy ilyen munkakörhöz is referenciát kértek! Ez benneteket minősít! Mi is kérhetünk akkor Hozzátok referenciát? Hogy az előttünk lévő emberek miért hagyták ott a szupernek beállított, alamizsnáért dolgoztató cégeteket?

TÉNYEK: elfogadott és megszokott trend, hogy egy  KOMOLY ÉS FELELŐSSÉGTELJES pozícióba pályázó embert úgymond referenciák alapján (is) megnéz egy adott munkáltató. De az, hogy egy sima HR asszisztensi, vagy teszem azt kódleolvasói munkakörhöz referenciát kértek, na az már baromi vicces még munkanélküliként is!! Tisztában vagyunk a brutttó-nettó fogalmával, nem szeretünk fejvadászcég által dolgoztatva lenni (mert az csak lehúzással jár – munkavállalói oldalról nézve a dolgot) és tényleg nagyon vicces, hogy lassan már szinte mindenhez referenciát kértek.

Referencia kérés helyett célszerű lenne inkább rendet tenni minden cégnek a saját háza táján, kidobálni a ’rothadó öreg almákat’, akik csak rothasztják a munkahelyi légkört és visszatartják az információkat, meg kellene fizetni az embereket az elvégzett munkáért, be kellene őket rendesen jelenteni, ki kellene adni mindenkinek a törvényben előírt éves szabadságait, nem pedig referenciákat kérni mindenféle munkakörhöz. Nézzetek inkább magatokba, hiszen Ti is okozói és okai vagytok ennek a fene nagy fluktuációnak, ami jelenleg egy általános jelenség Magyarországon.

 Isten hozott Mindenkit a Hülyék Paradicsomában!

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre