Nem kell egyetérteni, alá kell írni

Nyerj Asus netbookot a Munkahelyi terror blog nyereményjátékával. Csatlakozz  facebook oldalunkhoz  és automatikusan részt veszel a sorsoláson.

 

A részletekért kattints ide

 

 

Sziasztok!


A segítségeteket szeretném kérni, akár jogi tanácsadásban vagy kapcsolati segítségnyújtásban, hogy helyileg kit kereshetünk meg.


A menyasszonyomról lenne szó.


Egy multi cég egyik üzletében dolgozik, mint üzletvezető helyettes.
Eredetileg teljes munkaidőben és határozatlan idejű szerződéssel alkalmazták, egyedüli helyettesként. Ez azóta megváltozott, nem csak a gazdasági válság miatt! Ugyanis visszajött az üzlet régi vezetője szülés után és ezért az addigi vezetőt visszaminősítették újra helyettesnek. Így a továbbiakban két egyenrangú helyettes, egy üzletvezető, két pénztáros és egy takarítónő szolgálja ki az üzletet.


Ezután még le is csökkentették mindkettőjük óraszámát (6 órára, a két helyettesét). Ezután következett egy újabb változtatás, miszerint a páromnak el kellett volna vállalnia egy újabb óraszámcsökkentést, de ez ellen szót emelt végül az üzlet vezetője és elvállalta helyette. A múlt hónapban érkezett a boltba egy email, miszerint ha nem teljesítik a területvezető által megszabott forgalmat (a múlt év azonos időszakában elért forgalomnál többet), akkor lecsökkenti a párom óraszámát egy órával, de csak az övét. Ez sem sikerült, mert a megadott összegnél több lett.

 

A határidő lejárta természetesen a hónap utolsó napja volt, azaz február 28-a. Március 2-án jelent meg az üzletben a területvezető, és minden előzetes figyelmeztetés vagy szóbeli megrovás nélkül adott egy írásbeli figyelmeztetőt a páromnak az előző napi elmaradt papírmunkára hivatkozva. Amit itt megjegyezném, hogy az eddig bevált és működő rendszer szerint sosem csináltak meg előre. Azaz nem volt jogos a megrovás és ezt az üzletvezető szóvá is tette!

 

Ennek ellenére elkészített egy 3 példányos jegyzőkönyvet és megvárta, amíg a párom beér a délutáni műszakjára, kiküldte az irodából az üzletvezetőt, majd felvezette a jegyzőkönyvben foglaltakat és nem engedte meg a páromnak, hogy átolvassa és reagáljon, hanem arra hivatkozva, hogy "ezzel nem kell egyetérteni, hanem alá kell írni" elé nyomta a papírt. Természetesen aláírta, mert azt hitte, hogy nem tehet mást. Ugyanis megfenyegette, ha nem azt csinálja legközelebb amit kell, akkor elbocsájtja.


Ezen levél csak röviden és tömören vázolja az előző év eseményeit, de remélem ez alapján valamilyen-bármilyen segítséget tudtok nyújtani! Mit tehet a jövőben, ha a személyeskedés nem hagy alább ? Mihez van joga egy területvezetőnek, ha a párom munkájában nem talál valódi kifogást? Meddig lehet egy alkalmazott óraszámát csökkenteni és milyen indokokkal? Mikor kerülhet sor egy írásbeli figyelmeztetésre hivatalos keretek között?


Rengeteg további kérdés is felmerült már bennük, de jobban szeretnénk szóban megbeszélni ezt egy illetékes személlyel!
Segítségeteket előre is köszönjük...

 

Kedves Csaba!

A munkaszerződés egy kétoldalú jogügylet, azt egyik fél sem módosíthatja a másik beleegyezése nélkül. Azaz: nem lehet csak úgy óraszámokat változtatni, más munkakörbe áthelyezni - "visszaminősíteni" - a munkavállalót, stb., mert ezek mind-mind a munkaszerződés elemei, tehát megállapodással, nem önkényes döntéssel módosíthatóak. A gyakorlat persze gyakran más, hiszen nagyon kevés munkavállaló mer kiállni a jogaiért, de a törvény a fentieket mondja.

Hiba volt, hogy a barátnőd elolvasás nélkül írt alá valamit, nem kell jogi tanácsadás ahhoz, hogy az ember tudja, ilyet soha ne csináljon. Nemcsak munkaviszonyban, hanem egyébként sem. Mindazonáltal ha bármilyen panasz van a munkájára, vagy akár írásbeli megrovást is kap, joga van védekezni - szóban és írásban is, de persze ilyenkor jobb írásban, a bizonyíthatóság kedvéért.

Azt javaslom tehát, hogy a jövőben egyrészt elolvasás nélkül ne írjon alá semmit, másrészt ha olyan megrovást kap, amivel nem ért egyet, azt bátran, írásban kifogásolja meg, magát a megrovást pedig úgy írja alá, hogy "átvettem, tartalmával nem értek egyet, nyilatkozattételi jogommal élni kívánok" - vagy valami hasonló szöveggel, de persze előbb OLVASSA el az iratot, hiszen az ilyen dokumentumok általában tartalmazzák az "itt foglaltakat megértettem, tudomásul veszem, egyetértek, hozzászólni nem kívánok" stb. kitételeket is.

Ha munkajogászt kerestek, budapesti székhelyűt tudok ajánlani.

Üdv,
Erynnis

Tavaszi hirdetési akciónkról IDE KATTINTVA olvashatsz.