Legyen elég 40 év munka!


A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) népszavazást kezdeményez azért, hogy ágazattól és munkakörtől függetlenül 40 év szolgálati idő után minden munkavállaló nyugdíjba mehessen - közölte a szövetség hétfőn az MTI-vel.


A VDSZ szerint egy ilyen változtatás évente több tízezer dolgozót érinthet kedvezően, az érdekképviselet népszavazás iránti kérelme már be is érkezett az Országos Választási Bizottsághoz (OVB-hez).


Ha az OVB zöld utat ad a kezdeményezésnek, akkor a szakszervezet elnöke, Székely Tamás szerint már júniusban meg lehet kezdeni a népszavazás kiírásához szükséges 200.000 aláírás összegyűjtését, és már idén szavazni lehetne a kérdésről - olvasható a közleményben.


A szakszervezeti szövetség ezenkívül azt is el szeretné érni, hogy - az egyelőre csak 2010. december 31-ig szabályozott - korkedvezményes nyugdíj rendszerét terjesszék ki a több műszakban dolgozókra is.


A vegyipari szakszervezet, érvei alátámasztására szakmai tanulmányt is készít, amelynek alapja egy többoldalas kérdőív lesz, ezt a napokban küldték ki mintegy negyvenezer műszakos dolgozónak. Székely Tamás szerint a 40 év szolgálati idő utáni nyugdíjazás, valamint a korkedvezményes rendszerben való elismerése a több műszakban dolgozók helyzetének megoldására is alkalmas lenne.


Forrás: MTI, HR Portal