Tortúra Hollandiában

Az én történetem szerintem nem egyedi, de azért szeretném megosztani másokkal, hogy ugyanebbe a sajnálatos helyzetbe ne kerüljenek.


Jelentkeztem egy állásközvetítő cég felhívására miszerint hollandiai munkára keresnek diplomás ápolókat idősek otthonába és kórházba.


Az ígéret jól hangzott el is végeztem az intenzív 2 hónapos holland nyelvi tanfolyamot ami elméletileg az A2-es szintnek felel meg. Természetesen ez nem ingyen volt mivel 750 euró volt a képzési költség amit a cég állt, de felmondás esetén vissza kell fizetni.


Június közepén mentem ki Hollandiába saját költségemen. Egy nyaraló övezetbe béreltek nekünk házat. Bp-en azt ígérték mindenféle támogatást diplomás besorolást, versenyképes jövedelmet kapunk. Kint ezt mind semmisnek vették és közölték, hogy a ház bérleti díja 1 hónapra 2000 euró. A munkahelyünk kb 40km-re volt semmiféle módon nem lehetett megközelíteni csak autóval. Béreltek nekünk autót amit nekünk kellett tankolni és vezetni! IDEGENBE semmi helyismeret nélkül. Én egy úgynevezett otthonápolásba kerültem ami azt jelentette, hogy az idősek egy 2 emeletes apartmanokban laktak és öket kellett ellátni.


Elindultam Magyarországról mint diplomás ápoló több éves tapasztalattal és mire Hollandiába értem segédápoló lettem ami azt jelenti hogy a takarítónő fölött, de a tanulónővér alatt voltam. Mosdatás, tisztázás, mosogatás ez minden amit csinálhattam. Lakhelyünktől kb 180km-re kellett hetente egyszer nyelvi suliba járni szintén nekünk kellett állni az autó költségeit és 1 nap mínusz a 36órás munkahétből. A nyelvi suliba közölték hogy nem A2-es szinten vagyunk hanem még kb A1-es szinten sem!
1 hétre kaptam 161 eurós fizetést a megígért 3800euró/hó helyett és minden költség minket terhelt!


Egyszóval bedobtak a mélyvízibe és még úszni sem tudtunk!
1 év alatt kellett volna elvégezni egy ápolónői képzést 7500 euróért, hozzáteszem itthon megvolt a lehető legmagasabb képzésem!


Már hazajöttem a saját költségemen és egy euró fizetést nem kaptam, örülök, hogy egyáltalán éppen hazaértem. A holland ápolás nem mondható éppen higiénikusnak saját utcai ruhámban fürdettem, tisztáztam, minden védőfelszerelés nélkül, GUMIKESZTYŰ nélkül!


A cég mai napig hirdeti magát miszerint diplomás ápolókat , műtősnőket keresnek!
Lehet egy kicsit tömör, de borzalmas volt a csodálatos környezet ellenére!