Takarítasz, vagy mást veszünk fel helyetted

 

Amennyiben van olyan történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt részed, akkor írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre várjuk

Tisztelt MT!


Arra gondoltam elmesélem az általam megélt abszurd helyzetet, remélhetőleg tanulsággal szolgál az olvasóknak. Sajnos rengeteg átveréssel találkoztam már pályafutásom alatt, a legutóbbi ezek közül is kiemelkedik. az egyik álláskereső portálon találtam egy hirdetést, amelyben üzletvezetőt kerestek egy híradástechnikai céghez. Mivel a végzettségem és a korábbi munkatapasztalatom teljes mértékben megfelelt az elvárásoknak, elküldtem az önéletrajzomat és hamarosan fel is hívott a tulajdonos. Megbeszéltünk egy interjút a rá következő napra egy étteremben.


Odamentem, elbeszélgettünk, az elmondása alapján nekem megfelelt volna a munka és úgy tűnt, én is szimpatikus vagyok a tulajdonosnak. Abban maradtunk, hogy hamarosan felhív telefonon és közli, megkaphatom-e az állást. Alapvetően az ilyen szöveg után elkönyvelem, hogy ez sem jött össze, ennek ellenére tényleg hívott kb. 4-5 nap után és örömmel értesített, körülbelül 100 ember közül rám esett a választás. Megbeszéltünk egy újabb találkát ismét ugyanott, ami szintén jól sikerült, a fizetés is elég tisztességes (145 bruttó), így megegyeztünk. Abban maradtunk, hogy másnap reggel 7 órára odamegyek az üzletbe, megnézem mi merre hány méter és aláírjuk a papírokat.


Reggel ott voltam a megbeszélt helyen, ekkor ért az első kellemetlen meglepetés. Másfél órát kellet várnom a tulajdonosra, aki "elaludt", a telefonját pedig nem vette fel. Mindez semmi ahhoz képest, ami a boltban fogadott. A bolt félkész állapotban volt, mindenhol dobozok hevertek, az áru nem volt kipakolva, kosz és piszok minden, pedig előzőleg arról volt szó, hogy már egy tip-top helyiség fogad majd és nyitunk. Ehhez képest világossá vált, hogy aznap már nem lesz nyitás. Amikor mindez világossá vált, rákérdeztem, hogy most akkor mi legyen, egyáltalán minek kellett idejönnöm, ha nem lesz már aznap kezdés. "Valakinek el kellene rendezni mindent és ki is kellene takarítani"-válaszolta.


Bár őszintén szólva nem erről beszéltünk korábban, nem ebben egyeztünk meg, még így is megcsináltam volna a takarítást és pakolászást is, holott szemmel láthatólag több napos gürcölésről lett volna szó, viszont biztos akartam lenni abban, hogy nem akar átverni, ezért azt kezdtem szorgalmazni, hogy mielőtt elkezdeném, kössük meg a szerződést, írjuk alá a papírokat, ahogy ez normális volna. Ekkor jött a csattanó, ugyanis elkezdett a tulaj vetíteni, hogy persze a papírok, majd mindenképpen foglalkozunk ezzel is, de sajnos nincs nála semmi, majd másnap elhozza, addig csak essek neki a dolgoknak. Rákérdeztem, hogy mégis hogyan fogjuk elszámolni ezeket a napokat,amire annyit válaszolt, hogy ez még nem a konkrét munkám, de ezt is meg kell csinálni, majd honorálja zsebbe valahogy.Ekkor kezdtem már kissé elveszíteni a türelmemet és megmondtam neki, hogy alapból nem ebben állapodtunk meg és hogy papírok nélkül nem kezdek hozzá semmihez.


Ekkor a faszi bepipult és azt mondta, ha ennyire rugalmatlan vagyok, akkor felveszi a másik jelöltjét helyettem. Vagy nekikezdek, vagy mehetek Isten hírével. Nem hiszem, hogy hülyeséget csináltam, se szó, se beszéd ott hagytam az egész kócerájt. Majdnem száz százalékig biztos vagyok benne, hogy szépen helyrepofoztatta volna velem az üzletet, berendeztette volna és a szerződést akkor sem kötöttük volna meg és a zsebbe fizetést is simán elodázhatta volna, mert papíron semmiféle nyoma nem lett volna, hogy én bármit is dolgoztam volna neki. Elképesztő, hogy mennyire hülyének nézik egyesek a munkavállalókat és azt gondolják, nekik mindent szabad.

 

Károly