Börtönviselt munkavállaló

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

 

Üdvözlöm!

 

Segítséget szeretnék kérni egy igen kényes ügy miatt, amiből én jöttem ki vesztesen.


Az ügy a következő:


2010.októberében kezdem dolgozni egy multicég bedolgozójánál és a munkaviszonyomat tegnap azonnali hatállyal megszüntették.Több, mint egy héttel ezelőtt összetűzésbe keveredtem a cég egyik biztonsági emberével, ami majdnem tettlegességig fajult, úgy, hogy az őr jött utánam és ő emelte rám a kezét.


Jegyzőkönyv nem készült akkor, de a mai napon értesültem arról, hogy készült, amit én nem láttam és nem is írtam alá!! Mit tehetek ebben az esetben? Valamint börtönviselt voltam és félek, hogy ez miatt küldtek el, többször ért megkülönböztetés. Kit és milyen hivatalos szervvel vegyem fel a kapcsolatot! Az őr mai napig is a cégnél tevékenykedik!


Kérem a segítségüket!

 

Kedves Levélírónk!


Természetesen jogodban áll megtudni, milyen indokkal bocsátottak el, egyébként is, azonnali hatályú felmondáshoz súlyos szerződésszegés szükséges, mégpedig a munkaviszonnyal kapcsolatos lényeges kötelezettség megszegése, vagy pedig egyébként olyan magatartás, ami a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.
Úgy vélem, egy verekedés alapos indok lehet a rendkívüli felmondásra, tehát nem feltétlenül járt el jogtalanul a munkáltatód, ahhoz persze, hogy ezt teljes bizonyossággal ki merjük jelenteni, ismerni kéne a kérdéses jegyzőkönyv tartalmát is.


Az önmagában nem gond, hogy te nem írtad alá a jegyzőkönyvet, az is jegyzőkönyv, ha a biztonsági őr a saját elmondását veszi jegyzőkönyvbe. Persze ekkor is jogod van megvédeni magad, megismerni a joghátrány indokait és előadni a védekezésedet.


Hátrányos megkülönböztetésre, diszkriminációra büntetett előéleted alapján nem lehet sikerrel hivatkozni az Egyenlő bánásmód hatóságnál, az egyenlő bánásmódról szóló törvény ugyanis nem nevesíti védett tulajdonságként a büntetett előéletet és a Hatóság ajánlása szerint azt az ún "egyéb helyzet miatti diszkrimináció" kategóriába sem indokolt besorolni.
Más szerv előtt - pl. bíróságon - ugyanakkor lehet emiatt eljárást indítani, ám kérdéses, hogy ez mennyire lenne sikeres, ismerni kellene hozzá az összes körülményt, a téged ért joghátrányok mértékét, súlyát, gyakoriságát, stb.


Üdv,
Erynnis