Fejvadászok puska nélkül

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

 

Üdvözlök Mindenkit!

 

Velem is történt egy érdekes eset egy munkaközvetítő céggel kapcsolatban, ezt szeretném most közzé tenni. Szerencsére azóta már sokkal jobb álláshoz jutottam, mint a most leírt lett volna, a történetet azért írom mégis le, mert több mint furcsának találom a toborzást az állásra, és nem értem, mi lehet a háttérben.Az esetem tehát a következő:

 

Egy napfényes délelőttön éppen a szőnyeget tisztítottam, amikor végre felhívtak. Egy munkaerő közvetítő megfelelő havi fizetéssel nagy telekommunikációs cégnél kínált telefonos zaklatói állást. Hát, mondom, bemegyek, igaz, telefonos zaklató, de a bérezés egészen átlagos, interjúzom, most még úgysem találtam jobbat, egy-két órát megér a dolog a havi fixért.


Másnap, a megbeszélt helyen, egy szállodában, legalább negyven ember üldögélt egy teremben, és mind az én állásom szerették volna! Aztán mikor kiderült, hogy voltaképpen alantas a meló, maradtunk körülbelül tízen, a többek inkább hazamentek. A havi fix járt a fejemben, és az, hogy a párom szegény hogy hajtja magát. Maradtam.


Kiderült, feladatokat kell végrehajtanunk, így szűrnek. Ó, örültem, hiszen akkor talán nem az arcberendezés és rokoni szövevények a bejuttató kompetenciák! Ebben tévedtem.


1. Érvelési feladat: Szinte mindennapos volt a suliban, ahol ezt tanítottam. Jól ment. Kis hölgy szerint "túl jól".


2. Problémakezelés: Ez is mindennapi feladatom volt kilenc évig. Ment ez is, természetesen.


Nem hiába szereztem kommunikáció, média és magyar szakon diplomát, szavaltam, szavaltattam, diákszínpadot vezettem, kompetenciafejlesztést végeztem éveken át. Könnyű feladatok voltak. Mégsem azok bizonyultak a legjobbnak, akik valóban a legjobban teljesítettek.


Kis hölgy szerint "legalább 7-8 érvre van szükség az érvelési feladatnál", ennek ellenére az a lány maradt, mint "legjobbak közül való", aki kettő darab érvet valahogy kiszenvedett magából.


Írtam a telekommunikációs cégnek, akinek válogatott az a munkaerő közvetítő, akiknek célja "a munkatársak hatékonyságának növelése, fejlesztése és óvása, mely kiemelkedően fontos a vállalatok sikere szempontjából". Gondoltam, ha valóban ez a cél, akkor teljesen melléfognak, hiszen a kompetenciák tekintetében nem éppen a hatékonyakat választották. Nem kaptam választ.


Pedig én akkor is kiválasztottam volna a legjobbakat, ha nem egész nap tartom a válogatót, úgy hogy előtte még csak nem is szólok a munkanélkülieknek, hogy élelmet és vizet hozzanak magukkal. Ha én így feleltettem volna az iskolában, nem felelt volna le egész nap több, mint 10 gyerek.


Kérdem én: Mi a funkciója ezeknek a cégeknek? Aki tudja a választ, kérem, írja le nekem, mert nem értem. Fel lehetett volna venni a csókost úgy is, hogy nem citálnak be még negyven embert. Ráadásul, ahogy látom, ezt még mindig művelik, csak nem akarnak meglenni a "legjobbak".


Miért jó ez a cégnek, aki fizet nekik ezért? Tényleg érthetetlen számomra, ezért teszem közzé kérdéseimet.


Miért művelhetik ezt EMBEREKKEL, miért vehetik el az egész napjukat mindenféle fizetség, kártérítés nélkül? Miért fizet a színvonal alatti válogatásért a közvetítőnek a nagy tömegkommunikációs cég? Miért azok dolgoznak, akik nem végzik a munkát hatékonyan? (Vonatkozik ez utóbbi kérdésem a fejvadászokra is.) Kinek jó ez hosszú távon? És MIÉRT?