Egy háborús bűnösnek is elég lenne

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

Kedves Tanácsadó!

Nagyon hálás lennék, ha jogi tanácsot adna az alábi problémámmal kapcsolatban:
A probléma:
Egy kicsi - 11 fős - munkahelyen dolgozom, csupa nővel együtt. Én vagyok a legidősebb, 52 éves, február óta dolgozom itt, határozott idejű szerződéssel december 31-ig.
Valamennyi kolléganőmmel nagyon jól kijövök, a munkám és feladataim alapvetően örömet okoznak, kompetens vagyok az elvégzésükben, látványos sikereket érek el.
Eddig is komoly túlterhelést jelentett azonban számomra, hogy főnöknőm - a cég ügyvezetője, aki csak hetente egyszer jár be a céghez, különben e-mailen tartjuk a kapcsolatot, néha csak telefonon tudjuk elérni -, rendszeresen ellentétes utasításokat ad a munkám elvégzésével kapcsolatban. Korábbi megbízásom mellé ugyanis átvettem egy szülési szabadságra menő kolléganőm feladatkörét is. Az ügyvezető hol arra utasít, hogy csak az egyik, korábbi feladatommal foglalkozzak, hol arra, hogy a másikkal, aztán mégis az elsőt kéri számon. Ugyanakkor utasításaival időrendben felülírja egyik a másikat, majd a korábbi utasítását kéri számon, amit ő módosított. Végképp nehéz követni, mert amit leír, azt szóban módosítja, amit szóban kért, azt e-mailen máshogy kéri számon.

Mivel ezt néhányszor szóvá tettem, igen kedvesen és szeliden, valóságos terrorhadjáratot intéz ellenem: látványosan mellőz, olyan dolgokat kér számon, amelyeket korábban ő máshogy kért, hisztis velem, goromba, kiabál, minósíthetetlen stílusban ír e-maileket, azt hiszem, távoli asztal módban azt is megnézi, hogyan dolgozom a számítógépemen, e-mailjeimhez hozzáfér. Kizár a saját munkám egy részéből, mást bíz meg vele, majd rajtam kéri számon az eredményt.

Egy ideig igyekeztem kedvesen és a konfliktus oldás eszközeivel kezelni a helyzetet - szakképzett coach vagyok - , de most már elviselhetetlen, mert a stressz durva jeleit észelelem magamon, gyomorgörcs, ha csak a munkahelyemre gondolok - márpedig mindig ott jár a fejem -, álmatlanság, koncentrációs zavar, elgyötört hangulat, testi betegség - torokgyulladás.

Cél: a fenti jelenségek megszüntetése

Tervezett eszköz:
Tehát a következőket határoztam: holnap - ha bejön, mert hétfőnként nem szokott bejönni, de most tervezi - a következőket közlöm vele:
- Megkérem, hogy a jövőben kerülje a mobbing minden formáját, beszéljen velem tisztességesen, és a Munkáltatói jogokat rögzítő törvény 39. paragrafusát idézem neki: "E munkáltatói mellékkötelezettségek körében a munkáltató köteles ● megóvni a munkavállaló személyhez fűződő jogait, ● együttműködni a munkavállalóval s ● általában a jóhiszeműség és tisztesség elve szerint akként eljárni, hogy a munkaviszonnyal összefüggésben a munkavállaló jogait, érdekeit védje és azok megsértésétől tartózkodjon."
- Kijelentem, hogy a jövőben csak két tanú jelenlétében vagyok hajlandó vele bármit beszélni, egyfelől a mobbing elkerülése, másfelől utasításának egyértelmű rögzítése érdekében,
- Felajánlom, hogy a határozott idejű szerződés végéig próbáljunk hatékonyan és korrekten együttműködni.

Nincs kétségem, hogy milyen hangnemben és miket fog válaszolni, de szeretném értésére adni, hogy nálam van egy határ.
Abban kérem tanácsát, a tervezett mondatokat elmondhatom-e neki, jogom van-e ragaszkodni a két tanú jelenlétéhez, ha vele beszélek és végszükség esetén jelezhetem-e neki, hogy jogaim védelmében munkaügyi pert indítok ellene. Annyi a megalázó és minősíthetetlen stílusát bizonyító e-mail nálam, hogy egy "háborús bűnösnek" is elég lenne :-)

Hálás lennék, ha mihamarabb válaszolna.

 

Nagyon jól összefoglalta a lépéseket, sokan tanulhatnának Öntől.
Joga van megtenni a leírtakat, a két tanúhoz is ragaszkodhat, csak annyit tennék hozzá, hogy én az Ön helyében az észrevételeket írásban is megtenném (mondjuk emailben). Inkább azt javasolnám, hogy a továbbiakban az utasításokat is emailben (írásban) kérje a főnökétől és ezeket az emaileket szépen mentegesse le magának is, ne csak a munkahelyi számítógépen legyen elérhető, hanem mondjuk küldje tovább egy privát emailcímre.

Sok sikert kívánok!

Üdvözlettel:
Erynnis