A hányingerről jut eszembe

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

isztelt szerkesztőség!


Bevallom nem vagyok rendszeres olvasója a bloguknak, nincs rá időm, de most betegen ülök itthon és a hányingerem eszembe juttatta egy tavaszi állás interjúmat...


Nem vagyok gyakorlott munkakereső, de azért voltam már pár meghallgatáson az életemben, de ez az elutasítás volt számomra a legzavarbaejtőbb.
Egy ismerősöm ajánlott be egy kereskedéshez, mint eladót (nem egy bonyolult feladat, talán ha érettségi kell hozzá, de speciális termékekről van szó). Elküldtem az önéletrajzomat emailben az ismerősöm főnökének, be is hívtak egy próbanapra. Természetesen fizetés nélkül, hiszen érdemi munkát nem is lehetett végezni az árukészlet teljes ismerete nélkül, igazából semmit sem csináltam, csak nézelődtem és figyeltem, és reméltem, hogy az a káosz, amit akkor tapasztaltam csak kivételes alkalom, nem mindennapi élethelyzet. Később felvilágosítottak, hogy szokott ez rosszabb is lenni. Teljesen átgondolatlanul, a kommunikáció teljes hiányával dolgozott mindenki a saját belátása szerint, ezt nem is részletezném, nem ez az érdekes a történetben.

 

Délután a bolt vezetőjével beszélgettem az aznapi tapasztalatokról, és magamról, bár nem volt ott kinyomtatott önéletrajzom, én még soha nem vittem magammal ilyet, mindig a helyszínen már előre odakészítve várt vele az interjúztató (mondom, kezdő vagyok). A hölgy saját bevallása szerint nem tudja kezelni a nyomtatót (azért igazán megérhetett volna valakit, hogy segítsen, ha már ő képtelen megtanulni, hogyan működik, nagyon bonyolult ám..). Emailben sem nézte meg, az egyik alkalmazottja választotta ki a CV-met.


Az előbbi azért fontos momentum, mert így nem tudta mikor születtem. És itt nem a koromra gondolok, hanem, hogy melyik hónapban milyen nap! A csillagjegyemre volt kíváncsi! Bevallottam, ikrek vagyok. Bár én nem hiszek a horoszkópokban, de tiszteletben tartom, ha más igen, meg emlékeim szerint az ikrekre azt írják, hogy a kereskedelemben nagy sikereket érhetnek el, csak jó pontot szerezhetek nála, gondoltam.
Hát nem így lett.


Húzta a száját, nem igazán leplezte, pedig még meg is emítettem, hogy ezt meg ezt tartják az ikrekről. (Mintha érdekelne.) Megköszönte a beszélgetést, majd hívnak, blabla.

 

Egy-két nappal később találkoztam egy lánnyal aki szintén az üzletben dolgozott, érdeklődött, hogy visszajeleztek-e már. Nem. Megkérdezte milyen jegyben születtem? Mondom, már te is ezzel jössz, miért érdekel ez mindenkit?! Nevetett, hogy a főnök nem normális, csak mérleg, oroszlán, meg még valamilyen jegyű emberek dolgoznak náluk (a harmadikra nem emlékszem, de nem ikrek annyi biztos). Ő is októberi.
Sokféle diszkriminációról hallottam, de az állatövi jegyek szerinti megkülönböztetés a nyugati világban felnőtt embert kicsit meghökkenti. Ilyennel még soha nem találkoztam. Mondhatni mindennapi az etnikumok, a mellméret, a szépség szerinti diszkrimináció, de erről nem tudtam eldönteni, hogy sírjak vagy nevessek.


Tisztában vagyok vele, hogy az emberi hülyeség végtelen, félek, hogy, mi lesz a következő. Sámánok lesznek a HR-esek? Az előző életeim munkatapasztalatai is számítani fognak?!


Mindenkinek szíve joga, hogy kiket alkalmaz, de alapból így szűrni a jelentkezőket...én csak véletlenül kerültem meghallgatásra, ha tudták volna a csillagjegyemet, akkor rögtön törölték volna az önéletrajzomat. Előtte sem szerettem volna ott dolgozni, mert amit láttam a “próbanapon” az bőven elég volt arra, hogy megbizonyosodjak róla, hogy nem értenek a kereskedelemhez, és több pénzem menne el nyugtatóra, mint amennyi fizetést kapnék. Ezek után pedig csak az éhhalál küszöbén. Nem mintha alkalmaznának.
Engem toleráns embernek tartanak, valóban racionális (vagy racionalizáló) a gondolkodásmódom, de tiszteletben tartom mások hülyeségeit, nekem is vannak bőven. Ezt az esetet azért nevetségesnek és egyben elszomorítónak tartom.


Ugye mondanom se kell, hogy nem hívtak vissza.

 

És a fent említett lányt is már kirúgták, hát ugye semmi sem életbiztosítás. Biztos kiderült az aszcendense is...

 

Üdvözlettel,

T