Megkeserítené a mindennapjaimat

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

Tisztelt címzett!
96 óta dolgozom egy Kft-nél. 2006 novemberében szültem első gyermekem, majd 2008 októberben a második kisfiamat.
2008-ban megszűnt a munkahelyem, jogfolytonossággal átkerültem a főnököm egy másik cégéhez, amely teljesen más profilú. Jeleztem, hogy a gyes lejárta után mennék vissza dolgozni. Természetesen a munkaszerződésem szerinti munkakörömet így nem kaphatom vissza, és hasonlót sem. A munkáltató közölte, hogy egyezzünk meg közös megegyezéssel a munkaviszonyom megszüntetésében. Erre nemet mondtam, azt mondta, akkor keres valami végzettségem szerinti beosztást nekem. Azt gondolom, hogy az nem lenne megfelelő nekem, tartok tőle, hogy megkeserítené a mindennapjaimat. Ha nem írom alá a szerződés módosítást, mi fog történni? Perelhetek, hogy nem rendes felmondást ajánlott? Mennyi esélyem van a per megnyerésére? Jár e munkanélküli?..........
És még milyen jogkövetkezmények lehetnek, amire nem is gondolok?
Mielőbbi szíves tájékoztatásukat előre is köszönöm.

 

Munkáltatója eredeti munkakörében köteles Önt foglalkoztatni és ha ez nem lehetséges - ezt neki kell bizonyítania, pl. azzal, hogy a munkakör megszűnt -, akkor másik, végzettségének megfelelő munkakört köteles felajánlani. Átlagkeresete azonban ebben az új munkakörben sem lehet alacsonyabb, mint az előző átlagkeresete, sőt, ha a szülési szabadsága alatt bérkorrekció volt a munkáltatónál, akkor az Ön bérét is fel kell emelniük.
A munkakör itt jelzett módosítása is szabad megállapodás tárgya, azt a munkáltató az Ön írásbeli beleegyezése - kölcsönös megállapodás - nélkül egyoldalúan nem módosíthatja. Úgy gondolom viszont, hogy az itt jelzett jogokat is csak rendeltetésszerűen gyakorolhatja mindkét fél: Ön is és a munkáltatója is. Azaz a felajánlott munkakört csak akkor ne fogadja el, ha az teljes mértékben nem felel meg a végzettségének, képességeinek és minderről írásos bizonyítékot is szerezzen, illetve adjon át a munkáltatónak.

Természetesen lehetőség van a munkaviszony megszüntetésére is. Amennyiben a munkáltatója mond fel önnek, be kell tartania az alábbiakat:
- mivel az Ön esetében a felmondási védelem időtartama meghaladta a 15 napot, a rendes felmondást bármikor közölheti a munkáltatója, de a felmondási idő csak a közlést követő 30 nap után kezdődik el, tehát fizetés jár egyrészt erre a 30 napra,
- ki kell fizetnie a felmondási időre járó átlagkeresetet, ez az ön esetében 60 napot jelent, mivel 15 éve dolgozik a cégnél,
- a felmondási idő felére fel kell menteniük Önt a munkavégzés alól,
- ki kell fizetnie az összegyűlt szabadságokat,
- végkielégítés jár: 4 havi átlagkeresetnek megfelelő összegben.

Ezek illetik meg tehát akkor, ha rendes felmondással mondanak fel Önnek. Ebből az következik, hogy közös megegyezést csak akkor írjon alá, ha legalább az itt jelzett összegeket megkapja, ha nem, akkor közölje, hogy csak rendes felmondással küldhetik el. Ha a rendes felmondás után sem fizetik ki az itt jelzett összegeket, akkor lehet - és valószínűleg érdemes is - jogi eljárást indítani.

Ami pedig az álláskeresési járadékot illeti: abból a szempontból nincs különbség, hogy közös megegyezéssel, vagy munkáltatói rendes felmondással szűnt-e meg a munkaviszony, azaz mindkét esetben ugyanúgy jár (ha más feltételek is teljesülnek természetesen).

Üdv,
Erynnis