Zsarolással kényszerítenek munkára és nem fizetnek

Tisztelt szerkesztők!


Nagy gondban vagyok, és tanácsot szeretnék kérni. Engem felvettek egy kisboltba, próbaidőre dolgozni. Tapasztalt eladót kerestek, én nem vagyok az, de azt mondták, hogy kipróbálnak, ha megtanulom, akkor felvesznek. Először úgy indult, hogy 3 napot leszek ott, aztán ez a 3 nap 1 hét lett, majd kettő, és már 3 hete vagyok ott, a főnöktől semmit nem tudtam meg arról, hogy felvesz-e vagy nem. Mikor rákérdeztem, megkérdezte, hogy hova sietek. Erre én nem tudtam mit mondani.


Aztán napokig nem keresett, és én úgy döntöttem más munka után nézek, és itt felmondok, és elkérem az eddig munkámért a béremet, mivel még egy fillért sem kaptam, pedig a megegyezés úgy szólt, hogy hetente kapok fizetést. Erre a főnök közölte, hogy addig nem ad fizetést, amíg nem nem talál helyettem valakit, és nekem addig be kell mennem dolgozni. Ja és mellesleg állítólag 4 órában vagyok bejelentve, pedig 8-at dolgoztam, és startkártyát is kikérette velem, és emellett semmilyen szerződést nem írtunk alá. Jogi útra nem akarom, ill. nem merem terelni a dolgot, mivel arabokról van szó, és megmondom őszintén félek tőlük.


Párommal is próbálkoztunk nála, hogy tisztázzuk a dolgot, erre a főnököm majdnem nekiment a páromnak. És nekem most be kell mennem dolgozni, ha akarok ebből látni valamit, és nem akarom, hogy elmérgesedjen a dolog. Ez szerintem zsarolás a javából, és megfélemlítés. Nem tudom mit tegyek, hogy jól jöjjek ki a dologból. :(


Tisztelettel: Csilla

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.