Rejtett kamera a munkahelyi wc-ben

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre! Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre

 

Tisztelt Uram / Hölgyem !  

 

A kérdésem az lenne, hogy lehet e bármilyen munkahelyen itt Magyarországon wc be elhelyezni rejtett videokamerát? Én úgy tudtam, hogy mellékhelyiségekbe a törvény tiltja a rejtett kamera elhelyezését.   Előre is köszönöm a válaszát .

 

Katalin

 toilette.jpg

Szia!

 

Rejtett kamera semmilyen munkahelyen nem megengedett, a kamera létét táblának kell jeleznie az ajtón, valamint a munkáltatónak a dolgozó hozzájárulását kell kérni a felszerelésről és tájékoztatni, hogy a felvételekhez ki és mennyi ideig férhet hozzá. Ha a munkavállaló nem adja hozzájárulását, akkor csak olyan felvétel készülhet, ahol a munkavállaló nem beazonosítható.

 

 11§  (1) A munkáltató a munkavállalót csak a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizheti. A munkáltató ellenőrzése és az annak során alkalmazott eszközök, módszerek nem járhatnak az emberi méltóság megsértésével. A munkavállaló magánélete nem ellenőrizhető. 

 

(2) A munkáltató előzetesen tájékoztatja a munkavállalót azoknak a technikai eszközöknek az alkalmazásáról, amelyek a munkavállaló ellenőrzésére szolgálnak.   Ezekre tekintettel álláspontom szerint a mellékhelyiség bekamerázása jogellenes. Amennyiben fentiek nem valósulnak meg, úgy polgári per indítható a személyiségi jogok védelmében, továbbá a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz lehet fordulni (bíírság 100ezer Ft-tól 10 millió Ft-ig terjedhet).   Ha messzebbre megyünk akkor a munkáltató bűncselekmény elkövetését valósítja a Btk. alábbi paragrafusa alapján.   

 

177/A. §441 (1)442 Aki a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi rendelkezések megszegésével jogtalan haszonszerzési célból vagy jelentős érdeksérelmet okozva  a) jogosulatlanul vagy a céltól eltérően személyes adatot kezel,  b) az adatok biztonságát szolgáló intézkedést elmulasztja,  vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

 

(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő az is, aki a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi rendelkezések megszegésével az érintett tájékoztatására vonatkozó kötelezettségének nem tesz eleget, és ezzel más vagy mások érdekeit jelentősen sérti.    

 

A wc-ben történő rejtett kamera elhelyezés véleményem szerint olyan mértékben személyiségi jogot sértő, hogy akár büntetőeljárásnak is helye lehet ilyen esetben.  

 

 Üdv,  Erynnis