A munkavállaló magára van hagyva!

A kálváriám, még 2010 elején kezdődött.Kis pékség, egyedül dolgoztam. Hajnali órákban mellék helységbe kellett mennem, amit csak lifttel lehetett elérni.

 images_12.jpg

Lift nyitott ajtóval áll, és az alja kb 20 cm-el lejjebb volt, és én belezuhantam. Lában dagadt, nagyon fájt, de "parancsba kaptam", hogy folytassam a munkát. Nagyon hülye voltam. Hideg vizes borogatást kötöttem a lábamra, és dolgoztam.

 

Kértem a baleseti jegyző könyvet és, hogy orvoshoz mehessek.  Ezt a lehetőséget nem kaptam meg. Kb 3. nap jutottam abba az állapotba, hogy nem bírtam tovább a fájdalmat, és a balesetire mentem. Azonnal kórház, műtét. Csigolya csuszamlás. Műtét után vittem a táppénzes papírokat...amit később megtudtam, hogy kukába került, és azután a munkaügyi felügyelethez fordultam. Ott tudtam meg, hogy visszamenőlegesen ki is lettem jelentve az ügyfélkapunk keresztül. Nem volt választásom, a Munkaügyi Bírósághoz fordultam. Ügyvéd szívességből vállalt, hiszen gyakorlatilag semmi jövedelmem nem volt.



A meglepetés az első tárgyaláson ért! A munkaügyi felügyelet olyan jegyzőkönyvet adott a munkáltatómnak, hogy ő semmi rendelleneset nem tapasztalt. Megjegyzem, 6 tanut vittem, hogy dolgoztam az nap, mikor a baleset történt. A jegyzőkönyvben az szerepelt, hogy a rendkívüli felmondásra azért volt szükség, mert igazolatlanul elhagytam a munkahelyemet! (5 nappal a baleset előtt, és a mukáltatóm "jóindulattal" várta a jelentkezésemet)

 

A Munkaügyi pert első fokon megnyertem...némi bénázás után.

A per folyamán rengeteg disznóság kiderült, sajnos nem minden.

 

Számomra az igazi tanulság az, hogy a munkaügyi felügyelet nem megbízható. nem vizsgálják a bejelentést, illetve de...a munkáltató által diktálva!

 

A munkavállaló magára van hagyva!

Számomra fokozott teher volt, hiszen a műtét következtében szinte járásképtelen voltam. Kiszolgáltatva. Az ügyeimet nem tudtam intézni, és nem volt egy hely ahol a kérdéseimet feltehettem volna!

 

Ez az OMMF tiszte lett volna, de érdekesnek tűnik számomra, hogy szinte hergelt, hogy tegyek bejelentést, majd ő elintézi nekem, hogy az ilyen "disznók" megkapják ami jár nekik. Aztán a bíróságon azt olvasom a munkáltatónak adott jegyzőkönyvben, hogy nem talált semmi szabálysértőt.

Na kérem lehet gondolkodni!

 

És azóta is sűrűn gondolok rá, mert megfeküdte a gyomromat az eset.