Teszteket íratnak és a wc is messze van

Kedves Mindenki!

 

Az alábbi kellemetlenségeket tapasztalom egy multinál (név és helység nélkül), és azt szeretném tudni, hogy ezek jogilag mennyire vannak rendben a jelenlegi munkajogi kiskapuk fergetegében is, a válaszok tudom eléggé bonyolultak, hozzáértők segítségét kérném!

 1190276115_1963.jpg

-Az utóbbi években a vállalat helyzete úgy alakul, hogy műszaki szakemberek révén évente kötelesek vagyunk a lexikális tudásról egy teszt formájában számot adni, ahol a minimális elvárás a 80%-os teljesítés. Pozitív teljesítményértékelés ellenére a tesztet rosszul megíró munkavállaló "lefokozást" élvez, függetlenül attól mennyit tett le az asztalra, mióta dolgozik ott,ésatöbbi... A kollektív szerződés elfogadásával elméletileg elfogadtuk a belső szabályzatot is, ami csak arról ír, hogy előrelépési szándék esetén a mérnökség jóváhagyására tesztírás formájában felmérhető az elérni kívánt kompetenciára való alkalmasság.

 

A Munka Törvénykönyvében van erre utaló kitétel? Gondolok itt arra, hogy a munkavállaló nem a munkahelyen végzett feladatai, hanem szakmai lexikális és termékspecifikus lexikális tudása miatt kerül "lefokozásra", tényleges teljesítményértékelésének ellentmondva is akár, tehát egy "kiváló" értékelés után egy rossz elméleti tudás miatt ez előfordulhat-e egyáltalán jogilag.

 

-A munkaterület közvetlen közelében levő mellékhelyiség (2x2 női és férfi) be van zárva belső vezetői biztonsági okokra hivatkozva, így a terület elhagyásával közelíthető csak meg a kinti mellékhelyiség, fémkereső kapukon áthaladva és a biztonsági személyzet által történt átvizsgálás után. Magyarán szólva messze van a mellékhelyiség és korlátozva van az odavezető út.

 

Nagyon köszönöm előre is a hozzáértő válaszokat!