Az interjúztatásnál nem a szívatás a cél

Sziasztok!



Kicsit megpróbálom a másik oldalról megközelíteni a kérdést, ebben az esetben, úgy, hogy rendszeresen interjúztatok, középvezetőként egy nagy cégnél. Pontokba szedem, amik eszembe jutottak, amikor olvastam a levelet, és a hozzászólásokat.

 


1. A HR tényleg végez előszűrést, de HR-es hölgyből is van jó is, rossz is. A rossz nem csak a jelöltnek okoz bajt azzal, hogy kiszórja az önéletrajzát is, hanem nekem is így. A jó HR-es meg tényleg végez egy alap előszűrést, ami kell, mert előfordulhat, hogy mindkettőnk idejét pazaroljuk (pl rossz nyelvismeret, vagy irreális (7szamjegyu) bérigény.

 


2. Az interjúztatásnál nem a szívatás a cél, nem gond, ha nem tudsz valamit, vagy ideges vagy, hanem azt szoktam nézni, hogy állsz a dolgokhoz, hogy kezeled az embereket, hogy állsz egy szakmai problémához. Ha kamu van a cv-dben, ki szokott derülni, és ez nagy baj. Higgyétek el, 2 perc alatt kiderül.
Példa: valaki egyszer beírta hogy középfokon beszel németül. A következőt kérdeztem németül: hogy jöttél ma ide? Válasz: egyedülálló vagyok.

 interview23.jpg


3. Normális szakmai pozira nem attól függően vesznek fel, hogy szép vagy e vagy sem. Igen, alapvető normális kinézet, higiénia legyen meg persze. Alapnak gondolnád? Nos, sajnos nem az... Amúgy igen, láttam mar cicababát felvenni nagyfőnök melle, de nem ez a tipikus - tönkremenne a cég pikkpakk, ez inkább 100 : 1 aranyban fér bele. És visszaütne arra is, aki felvette. Ja, igen, van menedzser hölgy is, aki csinos, okos, es két idegen nyelven beszel. Ennyit a sztereotípiákról.

 


4. Kiirt állasok betöltése: a meghirdetett céges állasok nem kamuk, es nem haveroknak vannak kiírva (láttam mar kivételt azért, de ha minden kamu lenne, senki se dolgozna...). Viszont a) olyan emberek jelentkeznek, akik nem ütik meg a kiirt szintet (ha ki van írva, hogy kell angol es nemet, akkor az kell, es le lesz ellenőrizve. A 15 éve használt nyelvet hiába írod be hogy középfok, nem lesz elég.). Akkor mar inkább ki lesz írva az állas fél évig, mert meg mindig jobb nem felvenni senkit, mint felvenni valakit es megválni tőle - iszonyat rossz sokféle tekintetben.

 


5. Cv-k helyesírása: nem ismerik az emberek a winword beépített helyesírás ellenőrzőjét. Tényleg. Mert hemzsegnek a cv-k a hibáktól. Ez azért baj, mert előrevetíti a kesébbi munkád minőségét.

 


6. Fizetési tárgyalás. Ez kemény téma. Normális munkáltató piaci árazást fog fizetni. Azaz nem a létező legkevesebbet - mert akkor minek maradnál a cégnél? És az megint nem jó. Az irreális igényre nincs pénz, illetve ha van más aki megcsinálja normálisan olcsóbban, akkor ő fogja megkapni az állást ( ez lehet a levélíró baja is valószínűleg). Megjegyzem, ez fordítva is igaz: ha ritka tudásod van, akkor meg nagyon magas bért kérhetsz. Meg fogod kapni.

 


7. Az interjúkon nem véletlen van több ember. Több szem többet lát, és objektívebb, függetlenebb döntést hoz.

 


8. Van olyan, hogy néha tényleg nem amiatt utasítanak el, mert nem feleltél meg, hanem x másik okból, amit meg nem mondhatnak el. Ez vacak dolog, de erről tényleg nem tehetsz, korrekt esetben azért megpróbálják elmondani (pl high level szintű stratégiaváltás miatt), mert az interjúra jött ember sem játékszer.

 


9. Nem baj, ha a felvételeztetett okosabb nálam, sőt, örülök is neki, nem érthetek én mindenhez. Az viszont baj, ha arrogáns a viselkedése ("én vagyok a tuti ember"), és nem azért mert én rosszul fogok aludni, hanem azért, mert vele később is csak a gond lesz.



Ennyi jutott most az eszembe, elgépelésekért sorry, tablet.


Üdv.

A listazz.com segítségével Feketelistára tehetitek az inkorrekt cégeket, a megtévesztő álláshirdetéseket.

 

banner_1.jpg